Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminchatodik hetében a magzat már egyenesen igényli, hogy édesanyja beszéljen hozzá.

A terhesség harminchatodik hete

Ebben a korban már egyenesen igényli, hogy édesanyja beszéljen hozzá!

2017/11/22 17:22

A magzat már nem nyomja annyira édesanyja bordáit, ezért egy sokkal felszabadultabb időszak következik a kismama életében.

Érdemes a magzathoz sokat beszélni, hiszen ebben az időszakban már odafigyel az ismerős hangokra. Emellett továbbra is fontos figyelni az esetleges korai vajúdás jeleire. 


Hogy néz ki a magzat harminchat hetes korban?


A magzat ekkor már 2500- 3000 grammos, mérete akkora, akár egy sárgadinnye. Továbbra is igaz az, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. A magzat egyre inkább mozdul a szülőcsatorna felé, így már nem nyomja annyira édesanyja bordáit és erőteljes mozgásait sem lehet olyan intenzíven érezni. Ezért lehet ez a kismama számára a megkönnyebbülés időszaka. Akkor sem kell aggódni, ha a baba még nem fordult „fejjel lefelé”, ez az utolsó pillanatig megtörténhet. 
A koponyacsontok összeforrása még várat magára, ugyanis így könnyedebben átfér a baba feje a szülőcsatornán. A koponya csontosodása egy éves korig folyamatosan tart a születés után. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Ha a kismama összeállította a kórházi csomagot és beszerezte az összes babakelengyét, az egyetlen feladata, hogy pihenjen sokat, kerülje a stresszes helyzeteket és figyeljen oda a testére, hiszen a korai vajúdás továbbra is beindulhat. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Mivel a baba a szülőcsatorna felé mozdul, egyre nagyobb nyomást fejt ki a húgyhólyagra, ami még intenzívebb vizelési ingerrel jár. Ebből kifolyólag hajlamosak a kismamák kevesebbet inni, hogy ne kelljen annyiszor WC-re menni, ám ezzel nagyon rosszat tehet a babának és a saját szervezetének is. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás most is nagyon fontos!


Milyen vizsgálatokra van szükség harminchat hetes terhesen?


Olyan rutinellenőrzéseken kell részt vennie a kismamának, mint a vizeletvizsgálat, a vérnyomás mérés és a testsúly ellenőrzése, de mindemellett a még a magzat növekedését is ellenőrzi a szakorvos. Kenetet is vesz a hüvelyváladékból, így a méhszáj állapotát is fel tudja mérni.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.