Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminchatodik hetében a magzat már egyenesen igényli, hogy édesanyja beszéljen hozzá.

A terhesség harminchatodik hete

Ebben a korban már egyenesen igényli, hogy édesanyja beszéljen hozzá!

2017/11/22 17:22

A magzat már nem nyomja annyira édesanyja bordáit, ezért egy sokkal felszabadultabb időszak következik a kismama életében.

Érdemes a magzathoz sokat beszélni, hiszen ebben az időszakban már odafigyel az ismerős hangokra. Emellett továbbra is fontos figyelni az esetleges korai vajúdás jeleire. 


Hogy néz ki a magzat harminchat hetes korban?


A magzat ekkor már 2500- 3000 grammos, mérete akkora, akár egy sárgadinnye. Továbbra is igaz az, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. A magzat egyre inkább mozdul a szülőcsatorna felé, így már nem nyomja annyira édesanyja bordáit és erőteljes mozgásait sem lehet olyan intenzíven érezni. Ezért lehet ez a kismama számára a megkönnyebbülés időszaka. Akkor sem kell aggódni, ha a baba még nem fordult „fejjel lefelé”, ez az utolsó pillanatig megtörténhet. 
A koponyacsontok összeforrása még várat magára, ugyanis így könnyedebben átfér a baba feje a szülőcsatornán. A koponya csontosodása egy éves korig folyamatosan tart a születés után. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Ha a kismama összeállította a kórházi csomagot és beszerezte az összes babakelengyét, az egyetlen feladata, hogy pihenjen sokat, kerülje a stresszes helyzeteket és figyeljen oda a testére, hiszen a korai vajúdás továbbra is beindulhat. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Mivel a baba a szülőcsatorna felé mozdul, egyre nagyobb nyomást fejt ki a húgyhólyagra, ami még intenzívebb vizelési ingerrel jár. Ebből kifolyólag hajlamosak a kismamák kevesebbet inni, hogy ne kelljen annyiszor WC-re menni, ám ezzel nagyon rosszat tehet a babának és a saját szervezetének is. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás most is nagyon fontos!


Milyen vizsgálatokra van szükség harminchat hetes terhesen?


Olyan rutinellenőrzéseken kell részt vennie a kismamának, mint a vizeletvizsgálat, a vérnyomás mérés és a testsúly ellenőrzése, de mindemellett a még a magzat növekedését is ellenőrzi a szakorvos. Kenetet is vesz a hüvelyváladékból, így a méhszáj állapotát is fel tudja mérni.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!