Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminchetedik hete

A terhesség harminchetedik hete

Három hét múlva a kismama már a karjában tarthatja gyermekét, akit kilenc hónapon át a szíve alatt hordott. Az utolsó hetekben több vizsgálatra is szükség lesz, érdemes felkészülni arra, hogy mostantól hetente kell majd találkoznia orvosával a leendő édesanyának.

2017/12/08 11:52

A magzat tüdeje már teljesen kifejlődött, ha most jönne világra, már képes lenne a légzésre. Természetesen arra törekedni kell továbbra is, hogy az orvos által kiírt időponthoz minél közelebb jöjjön a világra a baba, most is fontos az odafigyelés.

 

Hogy néz ki a magzat harminchét hetes korban?

A magzat súlya ekkor már meghaladhatja a 3 kilogrammot is, akkora akár egy spárgatök. Továbbra is igaz az, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Az viszont általánosan igaz, hogy a magzat teljesen készen áll a méhen kívüli életre, teste és a szervei ekkorra már teljesen kifejlődtek. Természetesen ennek ellenére továbbra is arra kell törekedni, hogy a negyvenedik hét előtt ne szülessen meg a gyermek. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Pihenés és odafigyelés, a két legfontosabb feladat. A nyugalmi állapot biztosítása mellett fontos, hogy a születendő gyermek mozgását továbbra is ellenőrizze a kismama. Emellett a korai vajúdás tüneteire is érdemes odafigyelni, mert gyakorlatilag ettől a héttől kezdve bármikor megindulhat a szülés. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

A legtöbb kismama esetében a fáradtság továbbra sem szűnik, emellett jellemző tünet lehet a hőemelkedés is. Emiatt nem kell megijedni, mindössze arról van szó, hogy az anya és a magzat szervezetének ellátásához több vér kering a várandós anya testében.

Milyen vizsgálatokra van szükség harminchét hetes terhesen?

Hamarosan sor került az úgynevezett CTG és NST vizsgálatokra, érdemes ezzel kapcsolatban időpontokat egyeztetni. Általában a szülésznő végzi ezeket, a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásokat vizsgálja velük. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.