Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminchetedik hete

A terhesség harminchetedik hete

Három hét múlva a kismama már a karjában tarthatja gyermekét, akit kilenc hónapon át a szíve alatt hordott. Az utolsó hetekben több vizsgálatra is szükség lesz, érdemes felkészülni arra, hogy mostantól hetente kell majd találkoznia orvosával a leendő édesanyának.

2017/12/08 11:52

A magzat tüdeje már teljesen kifejlődött, ha most jönne világra, már képes lenne a légzésre. Természetesen arra törekedni kell továbbra is, hogy az orvos által kiírt időponthoz minél közelebb jöjjön a világra a baba, most is fontos az odafigyelés.

 

Hogy néz ki a magzat harminchét hetes korban?

A magzat súlya ekkor már meghaladhatja a 3 kilogrammot is, akkora akár egy spárgatök. Továbbra is igaz az, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Az viszont általánosan igaz, hogy a magzat teljesen készen áll a méhen kívüli életre, teste és a szervei ekkorra már teljesen kifejlődtek. Természetesen ennek ellenére továbbra is arra kell törekedni, hogy a negyvenedik hét előtt ne szülessen meg a gyermek. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Pihenés és odafigyelés, a két legfontosabb feladat. A nyugalmi állapot biztosítása mellett fontos, hogy a születendő gyermek mozgását továbbra is ellenőrizze a kismama. Emellett a korai vajúdás tüneteire is érdemes odafigyelni, mert gyakorlatilag ettől a héttől kezdve bármikor megindulhat a szülés. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

A legtöbb kismama esetében a fáradtság továbbra sem szűnik, emellett jellemző tünet lehet a hőemelkedés is. Emiatt nem kell megijedni, mindössze arról van szó, hogy az anya és a magzat szervezetének ellátásához több vér kering a várandós anya testében.

Milyen vizsgálatokra van szükség harminchét hetes terhesen?

Hamarosan sor került az úgynevezett CTG és NST vizsgálatokra, érdemes ezzel kapcsolatban időpontokat egyeztetni. Általában a szülésznő végzi ezeket, a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásokat vizsgálja velük. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!