Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincnyolcadik hetére a magzat fejlődése szinte teljesen elérte a szükséges méretet.

A terhesség harmincnyolcadik hete

A magzat fejlődése szinte teljesen elérte a szükséges méretet, a bőre alatti zsírszövetek tovább gyarapodnak.

2017/11/22 17:27

Hamarosan eljön a születés pillanata, a kismamának egyre inkább oda kell figyelni teste jelzéseire. 

A harmincnyolcadik héten a magzat már szinte teljesen kifejlődött, egyre inkább készül a méhen kívüli életre. Ebben a szakaszban a szülés már bármikor beindulhat, így érdemes odafigyelni a nyákdugó távozására és a vajúdás jeleire is.

 
Hogy néz ki a magzat harmincnyolc hetes korban?


A magzat súlya ekkorra elérheti a 3000- 3500 grammot is. Mivel a zsírszövetek növekszenek leginkább ebben az időszakban, a magzat jelentős súlygyarapodásnak indul. Ekkor már egyre szűkebb számára a hely az anyaméhben, így kevesebbet mocorog, de még ekkor is érezheti a leendő édesanya, mikor gyermeke éppen kényelmesebb pózt keres az anyaméhben. Továbbra is érdemes hozzá beszélni, hiszen mivel közeleg a szülés időpontja, fontos, hogy felismerje az anya hangját az anyaméhen kívül is. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Továbbra is vigyáznia kell az egészségére, fontos a vitamindús táplálkozás, a sok pihenés és az óvatosság, ugyanis ekkor már a kismama egy ideje nem látja a lábait pocakjától és egyre nehezebben valósul meg a rutinos mozgás. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A húgyhólyag továbbra is nagy nyomásnak van kitéve, így az állandó vizelési inger továbbra sem szűnik meg. Ebben az időszakban hüvelyi folyást tapasztalhat a kismama, ám ettől nem kell megijedni, ekkor távozik a méhet körülvevő nyálka, így kezd el az anya teste felkészülni a szülés folyamatára. Ha egy kocsonyás anyag, úgynevezett nyákdugó is távozik, az biztosan jelzi, hogy néhány napon belül megérkezik a baba, hiszen azt jelzi, hogy elkezdett kinyílni a méhszáj. 


Milyen vizsgálatokra van szükség harmincnyolc hetes terhesen?


A harmincnyolcadik héttől kerül sor az úgynevezett CTG és NST vizsgálatokra. Általában a szülésznő végzi ezeket, a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásokat vizsgálja velük. Egy nyomásérzékelő fejjel zajlik a vizsgálat, ez a szerkezet továbbítja a magzat szívhangját a készülékbe. Ennek lényege, hogy az orvos és a szülők is megbizonyosodhassanak arról, hogy a magzat egészséges és jól van így a szüléshez közeledve is.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.