Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harminckilencedik hete

A terhesség harminckilencedik hete

A születendő gyermek szervezete is készül a születésre. 

2017/12/08 11:57

Már csak néhány nap van hátra a nagy találkozásig, a szülés bármelyik pillanatban megindulhat. 

A születendő gyermek szervezete is készül a méhen kívüli életre, a belső elválasztású rendszere és a tüdeje is folyamatosan dolgozik azon, hogy a magzat születés után is biztonságban legyen majd. 

Hogy néz ki a magzat harminckilenc hetes korban?

A magzat ekkor három és fél kilogramm is lehet, már szinte pontosan úgy néz ki, mint mikor először megpillantja majd az édesanyja a születés után. Fejlődése a harmincnyolcadik héten megállt, már csak zsírszövetei gyarapodnak az utolsó két hétben. A magzat belső elválasztású rendszere fokozza aktivitását. Ez azért is fontos, mert a születés után a kis szervezetét már nem a méhlepény, hanem a hormonok fogják támogatni, amihez rengeteg energiára lesz szüksége. A tüdőnek is kemény munkája van az utolsó napokban, hiszen nem szabad hagynia, hogy a benne levő léghólyagok összetapadjanak az első lélegzetvétel előtt. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Továbbra is a pihenés és az odafigyelés a két legfontosabb feladat. A szülés gyakorlatilag bármikor megindulhat. Ennek azonban természetesen lesznek jelei. A nyákdugó távozása, a magzatvíz elfolyása és a méhösszehúzódások észlelése lehetnek a legbiztosabb jelei annak, hogy hamarosan megindul a szülés. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

A fennálló tünetek nagy valószínűséggel már csak a szülést követően fognak elmúlni, így a fáradékonyság, a székrekedés és a gyomorégés továbbra is részei a kismama mindennapjainak. 

Milyen vizsgálatokra van szükség harminckilenc hetes terhesen?

Az NST és CTG vizsgálatokat ezen a héten is meg kell ismételni, mellyel a magzat szívműködését és a méhösszehúzódásokat vizsgálja a szülésznő.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.