MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

A magzat harminckilencedik hete

A születendő gyermek szervezete is készül a születésre. 

Nov. 11, 2022

A 39 hetes magzate fejlődése és étrendi tanácsok

 

Mostanában esetleg átélhettél pár olyan méhösszehúzódást, amelynél elgondolkodtál, hogy mi van ha ez már “az”. Ne aggódj, nem fogsz lemaradni a szülés kezdetéről. Olvass még erről a hétről.


 

Hogyan fejlődik a baba a terhesség 39. hetében?


 

Még egy kis hízásra van szüksége a kicsinek ahhoz, hogy készen álljon megmutatni magát a hosszú, kellemes és igen kényelmes bent tartózkodása után. Megközelítve a születési súlyát, már nem lesz több hely a mozgáshoz, a különbség pedig érezhető. Minden jól működik az utolsó előtti héten és ha esetleg most születne meg, akkor is minden rendben lenne a babával.

 

 

 

Mi történik az anyuka testével a terhesség 39. hetében?


 

Az első gyermeküket váró kismamák valószínűleg bizonytalanok a szülés megindulásának felismerésében. Engedd meg, hogy megerősítsünk ebben - teljesen biztosak vagyunk benne, hogy fel fogod ismerni! És csak igen kevés rohamszülés történik, ahol egyszerűen nincs idő bemenni a kórházba. Ellenben igen sokszor fordul elő, hogy hazaküldik a párokat a kórházból, mivel túl korán érkeztek. Jelentkezhet hányinger, vagy fejfájás a szülés előtt, vagy esetleg elképesztő fáradtság is. Gyakran távozik némi véres váladék is a hüvelyből. Ez a méhnyak tágulásának jele. Amennyiben méhösszehúzódásokat tapasztalsz, akkor pedig beindult a szülés! Hogy mi a különbség a Braxton-Hicks kontrakciók és a szülést jelző kontrakciók között? Braxton-Hicks féle összehúzódások során a méh rendszertelen időközönként és rövid ideig válik tónusossá, utána pedig elernyed. Az “igazi” méhösszehúzódások ellenben egyre erősebbé válnak és egyre gyakrabban jelentkeznek. Induljatok el a kórházba, amikor 10 percnél rövidebb időközönként észleled őket.

 

Mire kell odafigyelned a magzat 39 hetes korában?


 

A várandósság során sikerült egészségesen étkezned, ami kisbabád és saját egészséged javára vált. A szoptatás ideje alatt is érdemes ezeket a jó szokásokat megtartani. Az anyatejes táplálás segíteni fog a fogyásban. Természetesen ehhez az egészséges táplálkozás és mérsékelt fizikai aktivitás is szükséges. Olyan ételeket válassz, amelyek elegendő extra kalóriát tartalmaznak a tejtermelés fenntartásához, viszont figyelj arra, hogy tested szükségleteinél többet ne fogyassz, hiszen az megakadályozhatja a fogyást, vagy súlygyarapodáshoz is vezethet.


 

A szülésznő a születés után közvetlenül mellkasodra teszi majd a babát, aki így sokkal könnyebben fog megnyugodni, hiszen ezáltal érezheti bőröd melegségét és a számára már ismerős illatodat, illetve hallhatja a hangodat és szívdobogásodat. A legideálisabb, ha meztelen bőrödre helyezitek a kicsit, így akár a szopizást is elkezdheti gyakorolni és végre karodba foghatod várva várt csemetéd ezután a megerőltető meló után. Micsoda mesés jutalom!


 

39 hetes magzat tesztek

 

A 38. héttől kezdve hetente kell a CTG vagy más néven az NST vizsgálatokra járni. Ez a vizsgálati módszer segít meggyőződni arról, hogy a baba jól érzi magát az anyaméhben.

 

 

Rate this article
0