Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség negyvenedik hetében bármikor megindulhat a szülés.

A terhesség negyvenedik hete

Most már akármikor eljöhet a perc, mikor a szülők először tarthatják kezükben gyermeküket.

2017/11/22 17:33

Eljött a negyvenedik hét, amikor az egykor apró sejtből elindult kis élet az anyaméhből most világra jöhet. Már lesz lakója az elkészült gyermekszobának és lesz, aki használja a babakelengyébe vásárolt dolgokat. 


Hogy néz ki a magzat negyven hetes korban?


 Ha még nem fordult be a gyermek a szülőcsatornába, a szakorvos javasolhat császármetszést, ám ettől nem kell megijedni, csak a gyermek egészségét szolgálja ez az eljárás. Mivel a zsírszövetek jelentősen gyarapodtak a magzat bőre alatt az elmúlt két hétben, nem kell attól tartani, hogy megfázik a világrajövetele után, hiszen ez megvédi őt ettől. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Várakozás és lelkiekben felkészülés, ez most a kismama két legfőbb feladata. Ebben az időszakban is ajánlott az omega-3 és omega-6 zsírsavak bevitele az anya szervezetébe, hiszen szülés után, a szoptatás megkezdését követően is hozzájut a baba ezekhez az ásványi anyagokhoz az édesanya szervezetén keresztül. Érdemes a szakorvossal a szülés utáni, szoptatási időszakra javasolt táplálékkiegészítőkről, vitaminokról most konzultálni.


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A kismama ebben az időszakban a baba minden apró mozdulatát és esetleg bármilyen jelentkező fájdalmat a szülés megkezdésének észlel majd, ami teljesen normális. A nyákdugó távozása, a magzatvíz elfolyása és a méhösszehúzódások észlelése lehetnek a legbiztosabb jelei annak, hogy hamarosan megindul a szülés. A magzatvíz ebben az időszakban bármikor elfolyhat, amely egy színtelen és szagtalan folyadék, melyet a kismama nem tud visszatartani. Mivel ettől a pillanattól kezdve a gyermek fertőzésveszélynek van kitéve, azonnal kórházba kell mennie az anyukának.


Milyen vizsgálatokra van szükség negyven hetes terhesen?


Ha nem indul meg a szülés ebben az időszakban, nem kell megijedni, előfordulhat, hogy a gyermek csak a negyvenkettedik hétre születik meg. Fontos tudni viszont, hogy a negyvenedik hét után naponta kell látogatni a kismamának szakorvosát, aki ellenőrzi a magzat egészségét.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.