MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Várandósságom második hónapja

0
0 Értékelések

Már a terhességem 5-8. heténél tarthatok, hiszen 7-10 hete volt utoljára ciklusom. Kétség sem fér hozzá: várandós vagyok. Türelmetlenül várom, hogy végre mindenkinek elmondhassam!

Aug. 31, 2020

A 2 hónapos magzat és a várandósság második hónapja

Magzatod arca felveszi végső formáját, megjelennek a szemei, a fülei, az orra és a szája, majd a nyelv és foggyökerek következnek. A feje már kialakult, amely a testének egyelőre a kétszerese. Ebben a szakaszban fejlődnek ki az érzékei, és bármilyen hihetetlen is, ennek a pici „lénynek” a szemidegei már a hetedik héttől kezdve képesek érzékelni a különböző erősségű fényt!

Ebben az időszakban leendő kisbabád minden szerve szépen lassan a helyére kerül, némelyek ezek közül még aprók, mások viszont hatalmasak. Jó tudni, hogy ebben a szakaszban az agy, a tüdő és a bélrendszer rendkívüli sebességgel fejlődik. Az embrió szíve akkorára nő, hogy kisebb púpként dudorodik ki a gyomor magasságában, és apró testében ilyenkor még a mája is elég sok helyet foglal el.

Kisbabád teste, mint látod, gyorsan változik. Ezekben a hetekben formálódik a gerincoszlopa, megnyúlnak a karjai és a lábai, megjelenik a könyöke, valamint szétválnak a kéz- és lábujjai. Ez utóbbiak egyébként ekkorra érik el a végleges formájukat.

A baba izmai is a helyükre kerülnek és önkéntelenül elkezdenek mozogni. Az is lehet, hogy ezeket a mozdulatokat már az első ultrahangos vizsgálat (általában a 9-11. hét között) alkalmával látni fogod, de arra, hogy érezd is, még várnod kell néhány hetet.

Kétségtelen, hogy kisbabád formára már olyan, mint egy miniatűr emberke!

 

Helyes táplálkozási szokásaim

Talán már hallottál is róla, hogy ebben a szakaszban a várandósság gyakran együtt jár émelygéssel, hányással, különösen a reggeli órákban. A terhesség első jeleiről és a terhességi tünetekről is érdemes beszélned az orvosoddal! Ahhoz, hogy mindezt elkerüld, lehetőleg ne fogyassz nehéz, zsíros ételeket, illetve oszd fel a napi étkezéseidet több kisebbre! Nyugodtan megengedheted magadnak azt, hogy naponta ötször ülsz asztalhoz, természetesen azt szem előtt tartva, hogy a tízórai és az uzsonna nem egy teljes étkezés. Érdemes tudni, hogy az ismétlődő hányás némi fogyással is járhat, de aggodalomra semmi ok egészen addig, amíg az mérsékelt marad. Ellenkező esetben azonban mindenképpen konzultálj az orvosoddal!

Annak érdekében, hogy elkerüld a fáradtságot és a rossz közérzetet, semmiképp se hagyd ki a reggeli étkezést! Ha mégis így teszel, könnyen előfordulhat, hogy egy csepp energiád sem marad a délelőtt közepére. Jó, ha tudod, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrendre most nagyobb szükséged van, mint valaha! Oda kell figyelned arra, hogy elegendő, energiát adó szénhidrátot (kenyeret, keményítőt, burgonyát, gabonaféléket, hüvelyeseket, stb.) fogyassz!

Tartsd észben az elegendő folyadékbevitelt is, igyál naponta legalább másfél liter vizet, nyáron meg még ennél is többet! A víz a vér nélkülözhetetlen összetevője, amelynek mennyisége megnő a terhesség alatt annak érdekében, hogy biztosítsa a magzat és a méhlepény közötti elégséges áramlást.

 

A hónap kérdése: mi az ideális nassolnivaló?

A terhesség második hónapjában ideális nassolnivalók a tejtermékek, a gabona alapú termékekkel és egy itallal együtt fogyasztva.

Íme, néhány ötlet!

 • 1 alma, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 csésze tejes tea
 • fehér sajt, szeletelt piros gyümölcsök és egy kis keksz herba teával
 • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, néhány retek, egy szelet sonka
 • uzsonnára: 1 kocka étcsokoládé a magnézium miatt, vagy 1 mandarin a C-vitamin „kedvéért” 

 

Sonia, 28 éves, 2 hónapos terhes

„Az euforikus öröm átadta helyét a reggeli émelygésnek. A kedvenc farmeromat már egy kicsit szorosnak érzem. Grrr! A kisbabám most éppen akkora lehet, mint a kisujjam.” 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok