Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Szülés alatt elérhető fájdalomcsillapító szerek hatásai és kockázataik

Szülés alatt elérhető fájdalomcsillapító szerek hatásai és kockázatai

A szülés kapcsán a legtöbb kismama a fájdalomtól fél leginkább, ám azok számára, akik igénylik, többféle fájdalomcsillapító módszer is elérhető. 
 

2021/03/30 14:14

Természetesen mindenki másképp éli meg a szülést. Függ ez az aktuális lelkiállapottól, az egyéni fájdalomküszöbtől és a fájdalomcsillapító szerek használatától is. Ma már többféle, biztonsággal használható fájdalomcsillapító létezik, melyek enyhítik a szülés közbeni fájdalmat. Azonban előre nem lehet eldönteni, hogy szükség lesz-e majd ezeknek a szereknek a használatára, mint ahogy az is vajúdás közben dől el, melyik fajtát érdemes választani az adott szituációban. Ezt az orvos dönti el a kismamával konzultálva.

Vannak olyan orvosok, akik nem támogatják teljes mellszélességgel az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szereket, ezért a szülés előtt érdemes erről konzultálni a választott szakemberrel. Természetesen te magad is dönthetsz úgy, hogy ha az orvos nem látja szükségesnek, egyáltalán ne kapj semmilyen fájdalomcsillapítót a vajúdás ideje alatt, ám érdemes először tájékozódni a lehetőségekről.
 

Epidurális és spinális érzéstelenítés szülés alatt

 

Nevetőgáz

Az egyik igen gyakori, fájdalomcsillapításra használt szer az úgynevezett nevetőgáz, más néven nitrogénoxidul, melyet a vajúdó kismama a fájás ideje alatt lélegez be akkor, mikor érzi, közeledik a következő méhösszehúzódás. A fájdalmat nem szünteti meg teljesen, bár mindenkinél másképp hat. Van, akinél határozottan enyhíti a fájdalmat, míg másnál kevésbé, de olyan is van, aki eufórikus állapotról számolt be a kéjgáz belélegzése után. Hamar kiürül a kismama szervezetéből, mellékhatása enyhe szédülés lehet, de ez sem jelentkezik minden nő esetében. Az előnye, hogy nem szükséges sem tű, sem katéter használata hozzá, hátránya, hogy sokkal kevésbé intenzív a hatása, mint a többi fájdalomcsillapító esetében. 

 

Epidurális fájdalomcsillapítás

Epidurális fájdalomcsillapítás során a kismama gerincének közelébe juttatnak be fájdalomcsillapítót egy katéter segítségével. Ennek beadását minden esetben altatóorvos végzi a vajúdás alatt. A katéter behelyezése elsőre ijesztőnek hangzik, ám tulajdonképpen arról van szó, hogy két kis csövet szúrnak a kismama hátába, mely nem éri sem a csontokat, sem pedig a gerincvelőt, így nem okoz nagy fájdalmat. Mikor hat, a fájdalom az adott szakaszon teljesen megszűnik. Hátránya, hogy így a tolófájásokat sem érzi megfelelően a kismama, így adott esetben meghosszabbíthatja a szülés folyamatát. Néhány magyar kórházban nem elérhető az epidurális érzéstelenítő, illetve adódhat olyan szituáció is, amikor már orvosilag nem adható, esetleg már olyan szakaszba ért a szülés, hogy nem indokolt annak beadása. A magzatra káros hatása nincs, azonban a kismama tapasztalhat mellékhatásokat. Ilyen a fejfájás és az alacsony vérnyomás is, melynek hatására bágyadtabbnak érezheti magát az újdonsült anyuka. Az epidurális fájdalomcsillapítás a behelyezett katéter miatt okozhat még rövid ideig derékfájást, de az alsó végtagok gyengeségét is tapasztalhatja a kismama. Azonban az, hogy az epidurális fájdalomcsillapítást követően napokig nem állhat fel a kismama, ma már a legtöbb esetben nem igaz, ugyanis ha az orvos úgy határoz és ha az anyuka nem tapasztalja a lábak gyengeségét, nyugodtan sétálhat. Érdemes azonban nagyon óvatosnak lenni és ha lehet, nővér vagy családtag segítségét kérni az első mozdulatokhoz. 

 

Spinális anesztézia 

Ebben az esetben a fájdalomcsillapító szer közvetlenül az agyvízbe kerül, melyet egy tű segítségével juttatnak el oda a gerincburkon át. Ebben az esetben nem használnak katétert. Előnye, hogy már kevés gyógyszernek is van hatása és gyorsabban történik meg a fájdalom csillapítása. Hátránya – akárcsak az epidurális esetében – az, hogy a kismama a tolófájásokat nem feltétlenül fogja érezni, így elhúzódhat a szülés folyamata. Természetesen szülés esetén csak akkor használják, ha az epidurális módszer valami miatt nem elérhető. Leggyakrabban császármetszések alkalmával veszik igénybe, ilyenkor viszont tényleg szüksége van néhány óra ágynyugalomra a kismamának. Császármetszés után több okból is érdemes legalább hat órát az ágyban tölteni az újdonsült anyukának, így biztosan nem lesz probléma sem a varratokkal, sem pedig az érzéstelenítés után esetlegesen jelentkező émelygéssel vagy végtag gyengeséggel. 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Jobb a babámak fájdalom csillapítók nélkül

Ki lehet bírni fájdalom csillapító nélkül, ez a természet rendje és a babának is jobb nélkülük.

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!