Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
1 hónapos terhesség

Terhesség első hónapja

Akár négy hetes terhes is lehetek, miután 2-6 hete volt az utolsó ciklusom. Vajon mekkora lehet leendő kisbabám, hol tarthat most a magzatom a fejlődésben?

2020/08/31 16:34

Egy új élet fejlődik a pocakodban - gratulálunk! A terhesség első hónapjában valószínűleg a boldogság és a kétségbeesés kettős érzése kavarog benned. Ez teljesen természetes, hiszen egy új korszak következik az életedben: szülő leszel. 

1 hónapos terhesség - Amit tudnod kell a terhesség első hónapjáról

 

Milyen most a magzatom?

Leendő kisbabád még annyira kicsi, hogy egyelőre egy kis vesszőhöz hasonlít, amelynek tetején egy fej, az oldalán pedig két-két aprócska végtag látható. De képzeld el azt is, hogy ilyenkor már kialakul a köldökzsinór, és megindul a keringés a magzat illetve a méhlepény között!

Valójában a magzat egy háromféle rétegből álló ovális lemez, amelyből szépen lassan fejlődnek ki a különböző testrészek. Az endodermából, azaz a belső csíralemezből a baba szervei alakulnak ki, az emésztőrendszer, a máj, a hasnyálmirigy és a légutak. A középső csíralemezből lesz a csontváz, a szív, az erek és a nemi szervek. A külső csíralemez, vagy más néven az ektoderma az idegrendszer, az érzékszervek, valamint a bőr, a haj és a köröm kialakulásáért felelős.

Tudtad-e, hogy fejlődő magzatod életének harmadik hetétől kezdve dobog? Igaz, először még csak szívcső formájában…

 

Összefoglalva: ezt az állapotot organogenezisnek nevezzük, ami nem jelent mást, minthogy az egyedfejlődésben a különböző szervek már kialakultak, és a vér is keringeni kezd. A fejlődés e kulcsfontosságú szakaszára a terhességed negyedik hetében kerül sor.

 

És ez még csak a kezdet: az embriód súlya 10 000-szeresére növekszik majd…

 

Helyes táplálkozási szokásaim

Várandósságod alatt különösen figyelj oda a táplálkozásodra! Tévhit, hogy a terhesség azt jelentené, hogy kettő helyett kell enned. Tény, hogy a szükségleteid megváltoznak a terhesség kezdetével, ráadásul ahhoz, hogy te is jól érezd magad és kisbabád is egészségesen fejlődjön, meg kell növelned a vas és a folsav (vagy B9 vitamin) bevitelét.

 

Annak érdekében, hogy az olyan súlyos betegségek kockázatát elkerülhesd, mint amilyen a liszteriózis vagy a toxoplazmózis, kérd ki orvosod tanácsát, hogyan védekezz ezek ellen!

 

Íme, néhány jó tanács!

  • Ajánlott néhány ételt elkerülnöd, például a halat, a nyers tengeri herkentyűket vagy a pasztörizálatlan tejtermékeket. Ezek mind-mind magzatodra káros fertőzések okozói lehetnek.
  • A húst jól főzd meg és süsd át, valamint fogyasztás előtt alaposan mosd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket is!
  • Terhességed alatt még inkább tartsd szem előtt a higiéniát, sose felejts el kezet mosni főzés és étkezések előtt!
  • Tartsd mindig tisztán a hűtőt! A rendszeres takarítás mellett ügyelj arra is, hogy lehetőleg tisztán tedd be az ételeket a polcokra!
  • Konzultálj az orvosoddal arról is, hogy várandósságod alatt milyen szabályokra kell odafigyelned és milyen óvintézkedéseket kell hoznod babád és saját egészséged érdekében!

 

A hónap kérdése: szedjek étrend kiegészítőt?

Ha a terhesség előtt változatos és kiegyensúlyozott étrendet követtél, az ásványi anyag és vitamin szükségleteidet nagy valószínűséggel sikerült fedezned. Előfordulhat azonban veled is, hogy szervezetednek több vasra és/vagy folsavra van szüksége, amelyek a várandósság első pillanatától kezdve rendkívül fontos tápanyagok. Nem kell megijedned, hiszen a helyes terhességi étrend betartásával és orvosod segítségével alaposan feltankolhatsz ezekből is. Nőgyógyászod felírhat neked folsav kiegészítést, ráadásul nemcsak akkor, ha már babát vársz, hanem akkor is, ha még csak készültök a családalapításra. Ha vashiányban szenvedsz, szintén kaphatsz kiegészítő készítményt, egy valamit azonban rendkívül fontos szem előtt tartanod: magadtól semmilyen étrend kiegészítőt ne kezdj szedni, mindezt bízd inkább az orvosodra!

 

Sonia, 28 éves, egy hónapos terhes

„Terhes vagyok! Annyi kérdés kavarog a fejemben, egészen beleszédülök, de ugyanakkor aggódom is! Ebben a pillanatban a kisbabám még csak akkora, mint egy rizsszem, de én mégis olyan boldog vagyok!” 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!