Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X

Terhesség első hónapja

Akár négy hetes terhes is lehetek, miután 2-6 hete volt az utolsó ciklusom. Vajon mekkora lehet leendő kisbabám, hol tarthat most a magzatom a fejlődésben?

2016/08/31 16:34

Egy új élet fejlődik a pocakodban - gratulálunk! A terhesség első hónapjában valószínűleg a boldogság és a kétségbeesés kettős érzése kavarog benned. Ez teljesen természetes, hiszen egy új korszak következik az életedben: szülő leszel. 

Milyen most a magzatom?

Leendő kisbabád még annyira kicsi, hogy egyelőre egy kis vesszőhöz hasonlít, amelynek tetején egy fej, az oldalán pedig két-két aprócska végtag látható. De képzeld el azt is, hogy ilyenkor már kialakul a köldökzsinór, és megindul a keringés a magzat illetve a méhlepény között!

Valójában a magzat egy háromféle rétegből álló ovális lemez, amelyből szépen lassan fejlődnek ki a különböző testrészek. Az endodermából, azaz a belső csíralemezből a baba szervei alakulnak ki, az emésztőrendszer, a máj, a hasnyálmirigy és a légutak. A középső csíralemezből lesz a csontváz, a szív, az erek és a nemi szervek. A külső csíralemez, vagy más néven az ektoderma az idegrendszer, az érzékszervek, valamint a bőr, a haj és a köröm kialakulásáért felelős.

Tudtad-e, hogy fejlődő magzatod életének harmadik hetétől kezdve dobog? Igaz, először még csak szívcső formájában…

 

Összefoglalva: ezt az állapotot organogenezisnek nevezzük, ami nem jelent mást, minthogy az egyedfejlődésben a különböző szervek már kialakultak, és a vér is keringeni kezd. A fejlődés e kulcsfontosságú szakaszára a terhességed negyedik hetében kerül sor.

 

És ez még csak a kezdet: az embriód súlya 10 000-szeresére növekszik majd…

 

Helyes táplálkozási szokásaim

Várandósságod alatt különösen figyelj oda a táplálkozásodra! Tévhit, hogy a terhesség azt jelentené, hogy kettő helyett kell enned. Tény, hogy a szükségleteid megváltoznak a terhesség kezdetével, ráadásul ahhoz, hogy te is jól érezd magad és kisbabád is egészségesen fejlődjön, meg kell növelned a vas és a folsav (vagy B9 vitamin) bevitelét.

 

Annak érdekében, hogy az olyan súlyos betegségek kockázatát elkerülhesd, mint amilyen a liszteriózis vagy a toxoplazmózis, kérd ki orvosod tanácsát, hogyan védekezz ezek ellen!

 

Íme, néhány jó tanács!

  • Ajánlott néhány ételt elkerülnöd, például a halat, a nyers tengeri herkentyűket vagy a pasztörizálatlan tejtermékeket. Ezek mind-mind magzatodra káros fertőzések okozói lehetnek.
  • A húst jól főzd meg és süsd át, valamint fogyasztás előtt alaposan mosd meg a gyümölcsöket és a zöldségeket is!
  • Terhességed alatt még inkább tartsd szem előtt a higiéniát, sose felejts el kezet mosni főzés és étkezések előtt!
  • Tartsd mindig tisztán a hűtőt! A rendszeres takarítás mellett ügyelj arra is, hogy lehetőleg tisztán tedd be az ételeket a polcokra!
  • Konzultálj az orvosoddal arról is, hogy várandósságod alatt milyen szabályokra kell odafigyelned és milyen óvintézkedéseket kell hoznod babád és saját egészséged érdekében!

 

A hónap kérdése: szedjek étrend kiegészítőt?

Ha a terhesség előtt változatos és kiegyensúlyozott étrendet követtél, az ásványi anyag és vitamin szükségleteidet nagy valószínűséggel sikerült fedezned. Előfordulhat azonban veled is, hogy szervezetednek több vasra és/vagy folsavra van szüksége, amelyek a várandósság első pillanatától kezdve rendkívül fontos tápanyagok. Nem kell megijedned, hiszen a helyes terhességi étrend betartásával és orvosod segítségével alaposan feltankolhatsz ezekből is. Nőgyógyászod felírhat neked folsav kiegészítést, ráadásul nemcsak akkor, ha már babát vársz, hanem akkor is, ha még csak készültök a családalapításra. Ha vashiányban szenvedsz, szintén kaphatsz kiegészítő készítményt, egy valamit azonban rendkívül fontos szem előtt tartanod: magadtól semmilyen étrend kiegészítőt ne kezdj szedni, mindezt bízd inkább az orvosodra!

 

Sonia, 28 éves, egy hónapos terhes

„Terhes vagyok! Annyi kérdés kavarog a fejemben, egészen beleszédülök, de ugyanakkor aggódom is! Ebben a pillanatban a kisbabám még csak akkora, mint egy rizsszem, de én mégis olyan boldog vagyok!” 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.