Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
 Káros szokások a várandósság alatt - Tilos vagy mértékkel szabad?

Káros szokások a várandósság alatt - tilos vagy mértékkel?

Minden kismama a legjobbat szeretné fejlődő kisbabájának, így mikor megfogan a gyermek, sokan azonnal felhagynak káros szenvedélyükkel a magzat érdekében. 

2021/01/29 17:38

Sok kismama azonnal leteszi a cigarettát és felhagy a kávézással, mikor kiderül, édesanya lesz. Ám vannak, akik számára nehéz elhagyni ezeket a korábban rendszeres tevékenységeket, ám a magzat egészséges fejlődése érdekében muszáj. A magzathoz hónapokon át édesanyja szervezetén keresztül jut el a táplálék, ám ugyanígy részesül a cigaretta füstjéből, az elfogyasztott alkoholból és a koffeinből is. A káros szenvedélyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak a születendő gyermek szervezetében. Ez ellen a méhlepény sem nyújt elegendő védelmet, hiszen hiába van nagy szerepe a táplálkozásban és közvetít ellenanyagokat a születendő gyermek számára, ezeket az alkoholt, a koffeint és a nikotint nem képes teljes mértékben kiszűrni, így valamennyi mindenképpen eljut belőle a magzathoz is. 

Alkohol, kávé terhesség alatt - tilos vagy mértékkel?

 

Milyen hatással van az alkoholfogyasztás a magzatra?

Kutatások bebizonyították, hogy a fejlődő gyermek légzésére és agyi fejlődésére is hatással van az, ha a kismama alkoholos italt fogyaszt. Már minimális mennyiségtől is kialakulhat az úgynevezett „magzati alkoholszindróma”, amikor többek között a központi idegrendszer sérül, mely később fejlődési problémákhoz vezet. 

A fogantatás időpontja és a terhesség észlelése között eltelt időszakban elfogyasztott alkohol nagy valószínűséggel nem okoz problémát a magzat fejlődésében. Ám ennek ellenére érdemes már akkor odafigyelni az alkoholfogyasztásra, mikor még csak tervezi a pár a babát, így biztosan nem lehet baj. Ezért is fontos a tudatos babatervezés, hiszen a leendő szülők testileg és lelkileg is felkészülhetnek az új szerepükre, ráadásul az egészséges életmód bevezetése pozitívan hat a fogantatásra is.” – foglalja össze Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász. 

Milyen hatással van a koffein fogyasztása a magzatra?

Nem csak a magzat, de a kismama is érezheti a várandósság alatti koffeinbevitel káros hatásait. Mivel egyébként is gyakran alszanak rosszul a várandós nők, egy – két kávé elfogyasztásával még jobban növekszik majd az álmatlanul töltött órák száma, mely sem a mama, sem pedig a magzat egészségének nem tesz jót. 

Fontos tudni, hogy a terhesség ideje alatt a szervezet lassabban bontja le a koffeint, ezért az tovább kering a vérben, mint normál esetben. Ez azt is jelenti, hogy ekkor a méhlepényen keresztül a magzathoz is eljut a koffein, az ő fejlődő, apró szervezete viszont az első három hónapban nem tudja lebontani azt. Korábban úgy gondolták, a túlzott koffeinbevitel növeli a gyermek korai érkezésének esélyét, ám ma már úgy vélik, sokkal inkább baba csontjainak és vázrendszerének fejlődésére van hatással. Jellemző, hogy azoknak a kismamának a gyermeke, akik nem mondtak le a túlzott koffein bevitelről a várandósság alatt, kisebb testhosszal jönnek a világra. 

Ha a kismama képtelen lemondani a reggeli vagy az ebéd utáni kávéról, kutatások szerint napi maximum 2 csésze elfogyasztása még nem jelenthet gondot. Fontos azonban kiemelni, hogy ez maximalizált mennyiség. Egy szelet csokoládé, egy pohár üdítő vagy egy bögre fekete tea elfogyasztásával rögtön felborul az egyensúly, ezért érdemes erre nagyon odafigyelni!
Olyan vizsgálatok során, mint az ultrahang vagy az NST, sokszor fontos, hogy a magzat ébren legyen, hiszen így tudják mérni a szükséges értékeit és ellenőrizni az egészségét. Ilyenkor az orvos szokta javasolni a kismamának pár kocka csokoládé elfogyasztását a cél elérése érdekében. 

 

Milyen hatással van a dohányzás a magzatra?

A dohányzásnak több káros hatása is van. Egyrészt a cigarettázás alatt keletkező füst eljut a magzathoz is, amely oxigénhiányos állapotot idézhet elő nála. Mivel ilyenkor beszűkülnek a méhfal erei, a cigarettázás ideje alatt a magzat nem jut tápanyaghoz sem, így gyakorlatilag a kismama arra az időre, amíg dohányzik, mindent megvon a magzattól.  A méhlepény ereinek károsodása állandósul, így a méhlepény működése hamarabb és jelentősebb mértékben romlik, ahogy mondják: hamarabb „öregszik el”. Ez az elöregedett, funkcióját vesztett méhlepény jóval kevésbé tudja táplálni a magzatot, mint az egészséges.

Másrészt a dohányzó kismamák jellemzően kevesebbet esznek, így a magzat nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, ami gátolja a megfelelő fejlődésben. A terhesség időszaka alatt dohányzó nőknek rendszerint a normálnál kisebb súllyal születik a gyermekük.
Nem csak az káros a magzat számára, ha édesanyja cigarettázik, de a passzív dohányzás is negatívan hathat a születendő gyermek fejlődésére. Érdemes már a gyermek tervezésekor letenni a cigarettát a leendő kismamának és a vele élőknek is, így nem okoz majd akkora stresszt a nikotin hiánya a várandósság alatt.

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!