MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Hány kilót hízhatok a terhesség alatt?

5
5/5 1 Értékelések

Örök kérdés a terhesség kapcsán: túl kevés vagy túl sok? Fehéren-feketén a terhességi hízás témaköréről: testtömegindex, étkezés és életmód várandósan.

Júl. 17, 2023

Közelítsük meg máshonnan a kérdést: a terhesség alatti súlygyarapodás nem egyenlő a terhességi hízással.

 

Jó néhány kiló pluszt jelent csak maga az a tény, hogy egy kisbabát hordasz a szíved alatt, ezért az lenne az aggasztó, ha a súlyod nem változna. Persze a másállapot nem jelenti azt, hogy a kilók számolatlanul kúszhatnak fel rád – nézzük, mekkora hozzávetőlegesen az a terhességi súlygyarapodás, ami teljesen egészséges mértékűnek számít.

 

Létezik ideális súlygyarapodás?

Röviden: nem. Ezért is használtuk fent a „hozzávetőlegesen” szót, hiszen minden nő egyedi és így minden terhesség is az. Nagy általánosságban viszont elmondhatjuk, hogy a 11-13 kg súlygyarapodás egészséges mértékűnek számít, mert ez a következőkből áll össze:

 • a baba súlya (átlagban 3 kg)
 • vízvisszatartás, a méh és a mellek súlygyarapodása (2,5 kg)
 • magzatvíz (1,5kg)
 • a vér mennyiségének növekedése (1,5kg)
 • méhlepény (0,5kg)

Mindez összesen 9 kg. Ehhez az orvosok szerint hozzá kell adni 2-4 kg zsírtartalékot, mely a terhesség kezdetekor szükséges a méhben a baba táplálásához, majd később a szoptatáshoz.

Fontos! Mindez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ez a megfelelő mértékű súlygyarapodás. A terhesség előtti testsúlyodtól függően az orvosod tanácsolhatja, hogy csökkentsd (ha túlsúlyos vagy), vagy növeld (ha túl sovány vagy) a táplálék mennyiségét. Az ajánlott súlygyarapodás tehát mindig attól függ, milyen tartalékai voltak az anyának a terhesség előtt.

Ha továbbolvasol, megtudod, számodra pontosan mi az ideális mennyiség!

 

Maximum mennyi lehet a súlygyarapodásom?

Ennek megállapításakor az orvos a testtömegindexedet (angolul body mass index, rövidítve BMI), illetve olyan egyéb tényezőket vesz figyelembe, mint az étrended, az az egészségi állapotod vagy az életmódod. A testtömegindex nem más, mint egy statisztikai mérőszám, mely a testmagasságot veti össze a test tömegével. Kiszámítani tehát úgy lehet, ha a kilogrammban megadott testtömeget elosztod a méterben mért testmagasság négyzetével. 

Például ha a terhesség előtt 55kg voltál és 1,62m magas vagy, így kell számolnod:  

 55 : (1,62 x 1,62)= 21, azaz a testtömegindexed 21.

 

Javasolt súlygyarapodás a testtömegindex alapján:

 • A normál testtömegindex 20 és 25 között mozog. Ha tiéd is ebbe a tartományba esik, akkor az orvosod valószínűleg 11,5- 15 kg súlygyarapodást fog javasolni.
 • Ha a testtömegindexed 20 alatt van, akkor hízhatsz akár 16-17kg-ot is.
 • Amennyiben a testtömegindexed 25-tel egyenlő vagy ennél nagyobb, az orvosod azt fogja tanácsolni, hogy a súlyod csak 7-10 kg-mal emelkedjen.
 • A testtömegindexed nagyobb vagy egyenlő 30-cal? Akkor számodra a legfeljebb 6-7kg mértékű súlygyarapodás ajánlott.

 

Ha túl sok vagy túl kevés

Milyen veszélyei vannak a túlzott súlygyarapodásnak a terhesség alatt?

Ez elsősorban a kismamák számára kockázatos, hiszen kialakulhat a terhességi cukorbetegség, a terhességi magas vérnyomás vagy a terhességi visszérgyulladás. Emellett a baba is túl nagyra nőhet, mely megnehezíti a szülést.

Normális-e némi súlyveszteség az első trimeszterben?

Ha te is azok közé tartozol, akik a terhesség elején rosszulléttel, émelygéssel küzdenek, előfordulhat, hogy kis mértékben csökken a súlyod. Ez sokakkal megesik, de ne aggódj, ebben az időszakban a babádnak még csak kevés energiára van szüksége.

Lehet diétázni terhesség alatt?

Ez semmiképpen sem tanácsos! A súlygyarapodás ellenőrzése elengedhetetlen a terhesség alatt annak érdekében, hogy ne hízzál túl sokat, ugyanakkor a fogyás kimondottan káros lehet. Kockáztathatod a hiánybetegségek kialakulását és megfoszthatod babádat a fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagoktól. Hidd el, a változások nem visszafordíthatatlanok, de ez most nem a fogyókúra ideje!

 

Hogyan oldjam meg, hogy ne hízzak túl sokat?

Ne felejts el változatosan és kiegyensúlyozottan étkezni, hogy megfelelő mennyiségben ellásd a tested fehérjével és szénhidráttal, valamint zsírral. A kalóriaigényed egy kicsivel magasabb lesz a terhesség alatt, de kerülnöd kell a napközbeni nassolást. Ne fogyassz üres kalóriákat! Egyél többször keveset, étkezz napi ötször, azaz iktasd be a napi három fő étkezés közé a tízórait és az uzsonnát. Egyél meg például 1 pohár félzsíros tejet, vagy 1 alacsony cukortartalmú tejterméket, vagy 1 adag sajtot+ 1 adag kenyeret, vagy müzlit, vagy 2 db kekszet és 1 db gyümölcsöt.

És mindezek felett ne felejtsd el a mozgást sem – sétálj egy nagyot az erdőben vagy végezz kímélő gyakorlatokat. A terhesség nem betegség, sőt, életed egyik legszebb időszaka, amire mindig emlékezni fogsz - éld meg teljességében!

 
 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Melinda Jún. 19, 2019

A cikk számszerűen mutatja be a hízáshoz kapcsolódó értékeket, ez nagyon hasznos

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat