Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincötödik hetében a magzatnak egyre kisebb mozgástere van az anyaméhben.

A terhesség harmincötödik hete

A várandósság utolsó hetei felé közeledve a kismama egyre fáradékonyabb lehet.

2017/12/08 11:47

A kismama tüdejéről ugyan lekerül a teher, mikor a magzat elmozdul a szülőcsatorna felé, ám a szervezete továbbra is hatalmas igénybevételnek van kitéve.

A magzat továbbra is folyamatosan fejlődik, ám egyre kisebb a mozgástere, ahogy növekszik. Emellett továbbra is érdemes figyelni az esetleges korai vajúdás jeleire. 

Hogy néz ki a magzat harmincöt hetes korban?

A magzat ekkor már majdnem eléri a 2,5 kilogrammot, ha kinyújtózik, hossza akkora, akár egy kisebb póréhagyma. Továbbra is igaz az, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egy egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Valószínűleg a magzat egyre kevesebbet mocorog majd, ám emiatt nem kell kétségbe esni, egyszerűen csak folyamatosan szűkül a mozgástere. A méhben ekkor körülbelül egy liter magzatvíz van, a méhlepénynél pedig beindul az elöregedési folyamat, hiszen elérte a maximális fejlettség szintjét.

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

A kismama egyre fáradékonyabb, ezért fontos, hogy napközben is jusson idő a pihenésre. Lényeges továbbá, hogy sok vasat fogyasszon a leendő édesanya, a magzatnak ugyanis ebben az időszakban rengeteg ilyen tápanyagra van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Magas vastartalmú étel készülhet májból, hüvelyesekből, tojássárgájából, de érdemes tökmagot, szezámmagot és pisztáciát is fogyasztani. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

A fáradtság mellett jellemző tünet ebben az időszakban, hogy a medencetáji ínszalagok és ízületek elkezdenek megnyúlni, hiszen a kismama szervezete elkezd felkészülni a szülésre. Emellett továbbra is gyakran fordulhat elő székrekedés vagy gyomorégés is. Mindez a szülést követően megszűnik.

Milyen vizsgálatokra van szükség harmincöt hetes terhesen?

A héten nincs kötelező vizsgálat, arra azonban érdemes felkészülni, hogy a harminchatodik héttől hetente kell meglátogatnia a kismamának orvosát. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.