Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincötödik hetében a magzatnak egyre kisebb mozgástere van az anyaméhben.

A terhesség harmincötödik hete

A várandósság utolsó hetei felé közeledve a kismama egyre fáradékonyabb lehet.

2017/12/08 11:47

A kismama tüdejéről ugyan lekerül a teher, mikor a magzat elmozdul a szülőcsatorna felé, ám a szervezete továbbra is hatalmas igénybevételnek van kitéve.

A magzat továbbra is folyamatosan fejlődik, ám egyre kisebb a mozgástere, ahogy növekszik. Emellett továbbra is érdemes figyelni az esetleges korai vajúdás jeleire. 

Hogy néz ki a magzat harmincöt hetes korban?

A magzat ekkor már majdnem eléri a 2,5 kilogrammot, ha kinyújtózik, hossza akkora, akár egy kisebb póréhagyma. Továbbra is igaz az, hogy ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egy egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Valószínűleg a magzat egyre kevesebbet mocorog majd, ám emiatt nem kell kétségbe esni, egyszerűen csak folyamatosan szűkül a mozgástere. A méhben ekkor körülbelül egy liter magzatvíz van, a méhlepénynél pedig beindul az elöregedési folyamat, hiszen elérte a maximális fejlettség szintjét.

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

A kismama egyre fáradékonyabb, ezért fontos, hogy napközben is jusson idő a pihenésre. Lényeges továbbá, hogy sok vasat fogyasszon a leendő édesanya, a magzatnak ugyanis ebben az időszakban rengeteg ilyen tápanyagra van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Magas vastartalmú étel készülhet májból, hüvelyesekből, tojássárgájából, de érdemes tökmagot, szezámmagot és pisztáciát is fogyasztani. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 

A fáradtság mellett jellemző tünet ebben az időszakban, hogy a medencetáji ínszalagok és ízületek elkezdenek megnyúlni, hiszen a kismama szervezete elkezd felkészülni a szülésre. Emellett továbbra is gyakran fordulhat elő székrekedés vagy gyomorégés is. Mindez a szülést követően megszűnik.

Milyen vizsgálatokra van szükség harmincöt hetes terhesen?

A héten nincs kötelező vizsgálat, arra azonban érdemes felkészülni, hogy a harminchatodik héttől hetente kell meglátogatnia a kismamának orvosát. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!