Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizennegyedik hetében visszatér a kismama energiája.

A terhesség tizennegyedik hete

 

A születendő gyermek arcának jellegzetességei már megállapíthatóvá válnak.

2017/12/08 10:53

A kismama energikussá válik, a magzat pedig elképesztő tempóban növekszik, egyre több tápanyagra van szüksége a fejlődéshez.

A szülők életében ez egy kifejezetten kiegyensúlyozott időszak, hiszen a magzat szempontjából legkritikusabb heteken túl vannak. A baba ekkor már láthatóan fejlődik, hiszen édesanyja pocakja is egyre inkább növekszik. 

Hogy néz ki a magzat tizennégy hetes korban?

A tizenkettedik hét óta rengeteget nőtt a magzat, mérete már akkora, akár egy érett citrom, súlya pedig már elérheti a 40 – 45 grammot is. Már van szemöldöke és kinőnek az első hajszálai is. A hátgerinc elkezd csontosodni, a pajzsmirigy pedig megkezdi a hormontermelést. Az agy a tizennegyedik hétre már teljesen kifejlődik, és egyre inkább irányítja az izmokat, ezzel pedig a mozgást. Egyre növekszik a magzat spontán mozgása, bár ebből a kismama általában sem érzékel semmit. Első gyermeküket váró anyák sokszor csak a tizennyolcadik héten érzik először a magzat mozgását.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Az emésztés ezekben a hetekben lelassul, így segítve elő azt, hogy a magzat minél több tápanyaghoz jusson. Ez azonban az édesanyánál székrekedést okozhat, így különösen fontos a megfelelő folyadék fogyasztása és az élelmi rostok bevitele. Fontos, hogy csak természetes módon érdemes beindítani az emésztést, semmiképpen nem szabad gyógyszerrel rásegíteni. 
A vérbőség miatt előfordulhat, hogy gyakran vérzik a kismama orra, így ennek megelőzésére érdemes párologtatni a szobában. Jó hír, hogy a tizennegyedik hétre a fáradékonyság elmúlik, sőt, kifejezetten energikusnak érezheti magát a kismama, amit testmozgással, akár terhes jógával levezethet. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

Mivel most már - ahogy az oxigén és a vitaminok-, a táplálék is a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz, kifejezetten fontos odafigyelnie a kismamának arra, hogy milyen ételt és italt juttat a szervezetébe. Így az életmód mellett továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő és egészséges táplálkozásra. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizennegyedik hetében?

Nincsenek kötelezően előírt vizsgálatok a terhesség tizennegyedik hetében, azonban a kismamának ebben a hónapban is szükséges ellátogatnia a nőgyógyászhoz, hogy ellenőrizzék a magzat és az édesanya egészségét is. 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni, egy élethosszig tartó utazás! Segítünk megtenni az első lépéseket, felkészülni és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra!

  • Többet megtudhatsz a baba táplálkozásáról
  • Használhatod interaktív eszközeink
  • Kérdéseidre akár több választ is kaphatsz
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Kezdd el!

Kapcsolódó tartalom