Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizennegyedik hetében visszatér a kismama energiája.

A terhesség tizennegyedik hete

A születendő gyermek arcának jellegzetességei már megállapíthatóvá válnak.

2017/12/08 10:53

A kismama energikussá válik, a magzat pedig elképesztő tempóban növekszik, egyre több tápanyagra van szüksége a fejlődéshez.

A szülők életében ez egy kifejezetten kiegyensúlyozott időszak, hiszen a magzat szempontjából legkritikusabb heteken túl vannak. A baba ekkor már láthatóan fejlődik, hiszen édesanyja pocakja is egyre inkább növekszik. 

Hogy néz ki a magzat tizennégy hetes korban?

A tizenkettedik hét óta rengeteget nőtt a magzat, mérete már akkora, akár egy érett citrom, súlya pedig már elérheti a 40 – 45 grammot is. Már van szemöldöke és kinőnek az első hajszálai is. A hátgerinc elkezd csontosodni, a pajzsmirigy pedig megkezdi a hormontermelést. Az agy a tizennegyedik hétre már teljesen kifejlődik, és egyre inkább irányítja az izmokat, ezzel pedig a mozgást. Egyre növekszik a magzat spontán mozgása, bár ebből a kismama általában sem érzékel semmit. Első gyermeküket váró anyák sokszor csak a tizennyolcadik héten érzik először a magzat mozgását.

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Az emésztés ezekben a hetekben lelassul, így segítve elő azt, hogy a magzat minél több tápanyaghoz jusson. Ez azonban az édesanyánál székrekedést okozhat, így különösen fontos a megfelelő folyadék fogyasztása és az élelmi rostok bevitele. Fontos, hogy csak természetes módon érdemes beindítani az emésztést, semmiképpen nem szabad gyógyszerrel rásegíteni. 
A vérbőség miatt előfordulhat, hogy gyakran vérzik a kismama orra, így ennek megelőzésére érdemes párologtatni a szobában. Jó hír, hogy a tizennegyedik hétre a fáradékonyság elmúlik, sőt, kifejezetten energikusnak érezheti magát a kismama, amit testmozgással, akár terhes jógával levezethet. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

Mivel most már - ahogy az oxigén és a vitaminok-, a táplálék is a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz, kifejezetten fontos odafigyelnie a kismamának arra, hogy milyen ételt és italt juttat a szervezetébe. Így az életmód mellett továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő és egészséges táplálkozásra. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizennegyedik hetében?

Nincsenek kötelezően előírt vizsgálatok a terhesség tizennegyedik hetében, azonban a kismamának ebben a hónapban is szükséges ellátogatnia a nőgyógyászhoz, hogy ellenőrizzék a magzat és az édesanya egészségét is. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!