Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A tizenötödik héten a várandósság legnehezebb és legbizonytalanabb időszakán túl van a kismama

A terhesség tizenötödik hete

A várandósság legnehezebb és legbizonytalanabb időszakán túl van a kismama.

2017/11/22 15:47

Lassan megjelennek a gyermekneveléssel kapcsolatos első félelmek a leendő édesanya gondolataiban, hiszen egyre inkább erősödik benne az érzés, hogy hamarosan anya lesz.

Érdemes hamar elhagyni a szorongásokat és a kétségeket, hiszen minden, amit a kismama érez, hatással van a születendő gyermekre is. A leendő édesanya legfőbb feladata ebben az időszakban, hogy vigyázzon az egészségére, hiszen az immunrendszere jelenleg nem olyan erős, mint a terhességet megelőzően. 


Hogy néz ki a magzat tizenöt hetes korban?


A magzat ekkorra elérheti az 50 – 60 grammos súlyt is, méreteiben körülbelül akkora, akár egy alma. Ebben az időszakban egy nap alatt is képes rengeteget nőni, szinte hihetetlen, milyen gyarapodásnak indul. Testén megjelenik egy pelyhes, puha szőrzet, amely most még védi őt, ám a születés előtti időszakban már nem lesz rá szüksége, így el is tűnik általában. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


Ha sokszor nem olyan megbízható a kismama emlékezete, mint korábban és kevesebb ideig tud koncentrálni egy bizonyos feladatra, az lehet a terhesség egyik velejárója. Emellett étvágya is hatalmas, éppen ezért érdemes nagyon odafigyelni a bevitt kalóriákra, hiszen könnyen felszaladhat néhány plusz kiló. Megjelennek az első kétségek is a leendő édesanya lelki világában, hiszen hamarosan anya lesz és felelős lesz egy gyermekért. Nem szabad azonban hagyni, hogy ez a szorongás eluralkodjon rajta, érdemes megnyugtatnia magát akár a szülésről és az azt követő első hetekről való olvasással vagy sok beszélgetéssel a témában jártas édesanyákkal.


Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


Az immunrendszer a terhesség alatt eléggé megterhelt, hiszen nem csak a kismamára „vigyáz”, hanem a méhében fejlődő gyermekre is. Pontosan ezért nagyobb rá az esély, hogy kisebb megbetegedések jelei mutatkoznak a kismamán. Ilyen például a torokfájás vagy az orrfolyás. Ilyen esetben nem kell megijedni, viszont fontos, hogy csak olyan gyógyszert szedjen be ekkor a leendő édesanya a tünetek enyhítésére, melyekről előzetesen konzultált orvosával. 


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenharmadik hetében?


A tizenötödik héten nincs kötelezően előírt vizsgálat, az ekkorra már szokásossá vált havi orvosi konzultáció és a védőnővel való megbeszélés azonban egyik hónapban sem maradhat el, erre érdemes nagyon odafigyelni!

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!