Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenhatodik hetében már biztosan megállapítható a baba neme.

A terhesség tizenhatodik hete

Már biztosan megállapítható a gyermek neme és a kismama először érezheti, hogy mocorog a magzat.

 

2017/12/08 10:58

Eltelt négy hónap, a várandósság a második trimeszterbe lépett. Ilyen rövid idő alatt elképesztő fejlődéseken ment keresztül a magzat. 

Eljött az időszak, mikor már egyértelműen megállapítható, hogy a születendő gyermek kisfiú vagy kislány lesz, így már meg lehet venni az első babaruhákat, lehet gondolkozni keresztneveken és ki lehet találni a gyermekszoba színét. 

Hogy néz ki a magzat tizenhat hetes korban?

A magzat a tizenhatodik hétre jó eséllyel már elérheti a 100 grammos súlyt is, mérete pedig akkora, akár egy avokádóé. Már minden izomcsoportját tudja mozgatni, sőt, már a fejét is képes forgatni. Bár a szeme még folyamatosan csukva van, a kívülről érkező fényt képes érzékelni. Folytatódik a csontosodás és az ízületek fejlődése is. Már előfordulnak szopó mozdulatok, hüvelykujját gyakran veszi a szájába. Ha az ultrahang vizsgálat alatt a magzat megfelelő pozícióba fordul, a szülők megtudhatják a baba nemét is. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Az ételek utáni vágyakozás ekkorra még erősebb lesz, különösen a szélsőségek irányába, mint például a csípős íz. Az biztos, hogy az étvággyal ebben az időszakban már nem lesznek problémák, pontosan ezért vigyázni kell az ilyenkor olyan könnyen felszaladó plusz kilókkal. Érdemes a folsav, a jód és a D – vitamin megfelelő bevitelről is gondoskodni. 
Jellemző tünet lehet a tizenhatodik hétben a szemek kiszáradása és viszketése, így érdemes szemcseppet használni. A bőr is zsírosabbá válhat, így nem ritka a pattanások és a mitesszerek megjelenése sem, ám érdemes ezek kezelését szakemberre bízni. Egy kozmetikus, ha tudja, hogy kismama érkezett hozzá, a megfelelő készítményeket használja majd a kezeléshez. A bőrrel együtt a haj is zsírosabbá válik, hajat mosni azonban bátran lehet. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

Mivel már egyértelműen látszik a terhesség a külső szemlélők számára is, érdemes a kisebb gyermekeknek, testvéreknek elmondani, hogy új taggal bővül a család. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenhatodik hetében?

Az integrált teszt elvégzésekor a tizenkettedik héten ultrahangos vizsgálatot végeznek és vért vesznek, majd a tizenötödik és tizenhatodik héten megismétlik azt, így vizsgálva a magzat fejlődését. Emellett ha a kismama már elmúlt 37 éves, érdemes legkésőbb a tizenhatodik héten elvégeztetni a nőgyógyász által ajánlott, de nem kötelező szűréseket is, mivel ebben a korban már gyakoribb az esetleges komplikáció lehetősége. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!