Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenhatodik hetében már biztosan megállapítható a baba neme.

A terhesség tizenhatodik hete

 

Már biztosan megállapítható a gyermek neme és a kismama először érezheti, hogy mocorog a magzat.

 

2017/12/08 10:58

Eltelt négy hónap, a várandósság a második trimeszterbe lépett. Ilyen rövid idő alatt elképesztő fejlődéseken ment keresztül a magzat. 

Eljött az időszak, mikor már egyértelműen megállapítható, hogy a születendő gyermek kisfiú vagy kislány lesz, így már meg lehet venni az első babaruhákat, lehet gondolkozni keresztneveken és ki lehet találni a gyermekszoba színét. 

Hogy néz ki a magzat tizenhat hetes korban?

A magzat a tizenhatodik hétre jó eséllyel már elérheti a 100 grammos súlyt is, mérete pedig akkora, akár egy avokádóé. Már minden izomcsoportját tudja mozgatni, sőt, már a fejét is képes forgatni. Bár a szeme még folyamatosan csukva van, a kívülről érkező fényt képes érzékelni. Folytatódik a csontosodás és az ízületek fejlődése is. Már előfordulnak szopó mozdulatok, hüvelykujját gyakran veszi a szájába. Ha az ultrahang vizsgálat alatt a magzat megfelelő pozícióba fordul, a szülők megtudhatják a baba nemét is. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

Az ételek utáni vágyakozás ekkorra még erősebb lesz, különösen a szélsőségek irányába, mint például a csípős íz. Az biztos, hogy az étvággyal ebben az időszakban már nem lesznek problémák, pontosan ezért vigyázni kell az ilyenkor olyan könnyen felszaladó plusz kilókkal. Érdemes a folsav, a jód és a D – vitamin megfelelő bevitelről is gondoskodni. 
Jellemző tünet lehet a tizenhatodik hétben a szemek kiszáradása és viszketése, így érdemes szemcseppet használni. A bőr is zsírosabbá válhat, így nem ritka a pattanások és a mitesszerek megjelenése sem, ám érdemes ezek kezelését szakemberre bízni. Egy kozmetikus, ha tudja, hogy kismama érkezett hozzá, a megfelelő készítményeket használja majd a kezeléshez. A bőrrel együtt a haj is zsírosabbá válik, hajat mosni azonban bátran lehet. 

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

Mivel már egyértelműen látszik a terhesség a külső szemlélők számára is, érdemes a kisebb gyermekeknek, testvéreknek elmondani, hogy új taggal bővül a család. 

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenhatodik hetében?

Az integrált teszt elvégzésekor a tizenkettedik héten ultrahangos vizsgálatot végeznek és vért vesznek, majd a tizenötödik és tizenhatodik héten megismétlik azt, így vizsgálva a magzat fejlődését. Emellett ha a kismama már elmúlt 37 éves, érdemes legkésőbb a tizenhatodik héten elvégeztetni a nőgyógyász által ajánlott, de nem kötelező szűréseket is, mivel ebben a korban már gyakoribb az esetleges komplikáció lehetősége. 

 

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni, egy élethosszig tartó utazás! Segítünk megtenni az első lépéseket, felkészülni és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra!

  • Többet megtudhatsz a baba táplálkozásáról
  • Használhatod interaktív eszközeink
  • Kérdéseidre akár több választ is kaphatsz
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Kezdd el!

Kapcsolódó tartalom