Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenhetedik hetében a magzat már hall, a kismamánál pedig megjelennek az első hangulatingadozások.

A terhesség tizenhetedik hete

Érzékenyebbé válhat a kismama ebben az időszakban.

2017/11/22 15:52

Mivel jelentős hormonális változások mennek végbe a kismama testében ebben az időszakban, érzékenyebbé válhat. 

A változások hatással vannak a lélekre és a kötőszövetekre is, számtalan nem megszokott dologgal találkozhat a kismama ebben az időszakban. Megjelennek az első hangulatingadozások, például ha eddig félős volt valaki, ebben az időszakban meglehetősen nyugodt lehet. Jelentkezhet hirtelen elbizonytalanodás vagy spontán pityergés is, ezek miatt nem kell aggódni, a leendő apukákat azonban érdemes erre felkészíteni.


Hogy néz ki a magzat tizenhét hetes korban?


Hihetetlen, de a magzat ekkorra már 100 – 140 grammos is lehet, méreteiben pedig akkora, mint egy fehérrépa. Megjelenik bőre alatt az első zsírréteg, így lassan majd eltűnik bőre átlátszósága. Növekedésnek indulnak a körmei is. Ekkora nem csak kifejlődnek a fülei, de már hall is és reagál a kintről beszűrődő zajokra. A legtöbb kismama ekkor még nem érzi a magzat mozgását, emiatt nem kell aggódni. 


Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?


Jelentkezhetnek az első hangulatingadozások, melyeket a testben zajló hormonális változások okoznak. Ezek miatt nem kell aggódni, jó azonban felkészülni arra, hogy esetleg a kismama hirtelen elbizonytalanodik vagy elsírja magát rá nem jellemző módon. Mivel a kötőszövetek is sérülékenyebbé válhatnak, érdemes puha sörtéjű fogkefét beszerezni, hogy az esetleges ínyvérzés elkerülhető legyen. Már teljesen biztos, hogy szükség van a kismama ruhákra, nem érdemes és nem is egészséges beleerőltetni magát a leendő édesanyának eddigi öltözékébe. 


Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?


Továbbra is problémát okozhat a székrekedés, így érdemes bővebben fogyasztani a rostban gazdag ételekből. Előtérbe kell hozni a zöldségeket és a gyümölcsöket az étkezések során és figyelni kell a napi legalább két liter folyadék bevitelére. 


Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség tizenhetedik hetében?


Kötelező vizsgálat nincs ezen a héten, de a havi konzultáció alkalmával érdemes letisztázni a kezelő orvossal, hogy biztos minden szűrés lezajlott-e. Emellett érdemes lassan időpontot egyeztetni a következő kötelező ultrahang vizsgálatra, amely a 20. hét környékén esedékes.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!