Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizennyolcadik hetében esedékes a második genetikai vizsgálat.

A terhesség tizennyolcadik hete

Elképesztő, hogy már nem csupán érzékeli a fényt, de ennek az apró kis lénynek már a napi ritmusa is kialakul tizennyolc hetes korára.

2017/11/22 16:00

Ebben a hétben esedékes a második genetikai vizsgálat, melyet követően ismét egy nyugodt időszak következik a leendő szülők életében, hiszen újra megbizonyosodhatnak arról, hogy gyermekük megfelelően, rendellenesség nélkül fejlődik. 


Hogy néz ki a magzat tizennyolc hetes korban?


A várandósság e szakaszában a magzat már elérheti a 200 grammos súlyt is. Mérete akkora, akár egy kaliforniai paprika. A bőre alatt zsírréteg kezd el növekedni, így az lassan elnyeri a végleges színét, már a vérerek sem fognak látszódni. A tizennyolcadik hétre kialakulnak az ujjlenyomatai és talpának egyedi vonalai is kirajzolódnak.
Mivel édesanyja pocakján keresztül érzékeli a beszűrődő fényt, kialakul a magzatnak egy napi ritmusa. Ha túl erős a fény, szemhéját összehúzza, de az is előfordulhat, hogy kezét reflexszerűen szemei elé emeli. Ebből kifolyólag lassan megtanul különbséget tenni éjjel és nappal között, ezzel együtt pedig kialakul egy alvási rutinja. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának?


Mivel a terhesség alatt jelentősen megnő a szervezetben a vér mennyisége, ebben az időszakban tapasztalhatja a kismama, hogy enyhén szédül. Ez alapvetően nem jelent problémát, ám a biztonság kedvéért érdemes ezt jelezni az orvos felé, hiszen félő, hogy kialakul az úgynevezett terhességi magas vérnyomás. A védődő minden hónapban ellenőrzi a vérnyomást, így érdemes vele is konzultálni a tünetekről. A várandósság alatti magas vérnyomás karban tartható megfelelő táplálkozással és óvatos, de rendszeres testmozgással. Érdemes sokszor keveset enni, kerülni a túlzottan sós, zsíros ételeket és nassolást.


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A vérnyomás mellett a vércukorszintre is oda kell figyelnie a kismamának, hiszen a terhességi cukorbetegség kialakulására ebben az időszakban igen nagy esély van. Különösen oda kell figyelni, hiszen a betegség kialakulásának terhesség alatt semmilyen előjele nincs. A megelőzés érdekében érdemes gyakran étkezni, kis adagokat fogyasztani. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása ajánlott, hiszen olyan lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, melyek nem azonnal emelik meg a cukorszintet. Emellett érdemes elkezdeni a megfelelő gerinctornát is, hiszen hamarosan igen nagy súlyt kell majd elbírnia a kismama gerincének, fontos erre felkészíteni a testet. A terheléses vércukorvizsgálat elvégeztetése a várandósság 24 – 28. hete között esedékes. 


Milyen vizsgálatokra van szükség tizennyolc hetes terhesen?


A második genetikai vizsgálat tizennyolc hetes korban esedékes, melyet minden esetben megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező szülész – nőgyógyász szakorvos végez hasi ultrahang segítségével. Ahogy a tizenkettedik héten végzett szűrés esetében, ezúttal is az a cél, hogy ellenőrizzék a magzat megfelelő fejlődését, valamint kiszűrjék és felismerjék az esetleges rendellenességeket, így igen hosszú vizsgálatra kell számítani. A csontok és belső szervek fejlődése mellett a gyermek szívét és orrcsontját is alaposan megvizsgálják, de a Down  - szindróma kialakulásának kockázatát is felmérik.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!