MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Tiltott ételek terhesség alatt, avagy a liszteriózis és a toxoplazmózis

5
5/5 1 Értékelések

Hallottál ezt-azt arról, hogy terhesség alatt vannak tiltott ételek? A következőkben megnézzük fehéren-feketén, miért és mit nem javasolt fogyasztanod a 9 hónap alatt.

Aug. 30, 2020

Liszteriózis, toxoplazmózis - tiltott ételek terhesség alatt

 

Veszélyes ételek – a liszteriózis kockázata

 

Létezik egy Listeria monocytogenes nevű baktérium, amely elsősorban a nyers húsokban, a tenger gyümölcseiben, szennyezett zöldségeken, gyümölcsökön és pasztörizálatlan tejtermékekben fordulhat elő. Felnőtteknél, akiknél nem áll fenn kóros állapot vagy betegség, nem várandósok, a szervezetbe jutva csak enyhe fertőzést okoz, de várandós nők esetében komoly veszélyt hozdoz, mivel vetélést, koraszülést, az újszülöttnél légzési elégtelenséget is okozhat.

Maga a betegség, a liszteriózis nehezen felismerhető, mert hétköznapi, influenzaszerű tüneteket okoz: enyhe lázzal, esetleg izomfájdalmakkal, hasmenéssel és hányással jár. De inkább tegyél egy felesleges látogatást az orvosodnál, minthogy figyelmen kívül hagyd ezeket a tüneteket – ugyanis csak vérvizsgálattal deríthető ki a fertőzés. Ha viszont bebizonyosodik, hogy liszteriózisod van, antibiotikummal kezelhető a betegség, tehát feltétlenül menj orvoshoz a legkisebb gyanú esetén is!

 

Persze, nem akarunk megrémíteni téged, és hidd el, közel sem vagy veszélyben: a liszteriózis ugyanis elkerülhető, vagy még inkább megelőzhető. Ehhez csak néhány szabályt kell betartanod:

 

 • Kerüld a nyers ételeket!

Ne fogyassz pasztörizálatlan tejtermékeket (kezeletlen tej és ebből készült ételek), nyers húst (tatárbifsztek, carpaccio, angolosan elkészített húsok stb.), nyers halat (szusi, füstölt lazac stb.) és nyers tojást (tiramisu).

 • Ne egyél belsőségeket!

Legfőképpen a máj, de a többi belsőség is kockázatos lehet, ezeket lehetőleg hagyd el az étrendedből, akárcsak a belőlük készült pástétomokat, hurkákat. A várandósság alatt nem javasolt a hőkezelésen át nem esett felvágottak, sonkafélék fogyasztása.

 • Főzd és süsd át alaposan a húsokat!

Ez most nem az angolos étkezés időszaka – minden húsfélét gondosan süss át, a legkisebb részük se maradjon nyers.

 • Mosd meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket!

A héjon meghúzódó baktériummal nagyon gondos mosással tudsz leszámolni – a biztonság kedvéért tegyél egy evőkanál ecetet a lemosóvízbe.

 • Ügyelj a higiéniára!

Amikor éppen a konyhában tevékenykedsz, a szokásosnál többször moss kezet fertőtlenítő szappannal, és tedd meg ugyanezt, mielőtt asztalhoz ülnél. A hűtőszekrényt gyakran olvaszd le, és mindig mosd ki ecetes vízzel. Figyelj arra, hogy hőmérséklete mindig öt fok alatt legyen, de még ekkor se tárold benne sokáig az élelmiszereket!

 

 

A másik kockázat: a toxoplazmózis

 

A várandós nők mumusának is mondhatnánk ezt a betegséget, pedig rengeteg tévhit terjeng körülötte. Nézzük először a tényeket!

A toxoplazmózis betegség okozója egy parazita (Toxoplasma gondii), amely képes megfertőzni embereket, emlősöket és madarakat is. A felnőtt, egészséges ember immunrendszere gyorsan leküzdi a fertőzést, ám a várandós kismama szervezetében a méhlepényen átjuthat a kórokozó, a magzat pedig – fejletlen immunrendszere miatt – védtelen a betegséggel szemben. Bár korántsem törvényszerű, hogy ha te beteg leszel, a kisbabád is megfertőződik, ha mégis, annak nagyon súlyos következményei lehetnek.

 

Ezek a tények tehát, de itt sem kell aggódnod túlságosan - mert a helyzet az, hogy alapos körültekintéssel és néhány higiénés szabály betartásával a fertőzés esélyét minimálisra csökkentheted. Hamarosan tudni fogod, mire kell figyelned, ha elolvasod a toxoplazmózissal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket!

 

„A toxoplazmózist a macskák terjesztik.”

Alapvetően nem a macskák felelősek a betegségért, hanem a macskákon élősködő paraziták. Ha ezek megfertőzték a macskát, akkor a toxoplazmózist terjesztő spórák megjelennek az ürülékében. Ezek a spórák viszont csak 3-4 nap elteltével válnak fertőzővé, és akkor is csak abban az esetben, ha valamiképpen a szádba jutnak.

 

„A várandós nőknek meg kell szabadulniuk a macskájuktól, különben elkaphatják a toxoplazmózist.”

Szeretnénk megnyugtatni minden macskatulajdonost: néhány óvintézkedéssel minimálisra csökkenthetik a fertőzést veszélyét. Ahogy fentebb írtuk, a fertőzött macskaürülékben 3-4 nap után jelennek meg a betegséget terjesztő spórák – tehát ha mindennap cseréled a macskaalmot, gyakorlatilag lenullázod az elsődleges kockázatot.

 

„Ha nem érintkezem egy macskával sem, nem kaphatom el a betegséget.”

Sajnos ez egyáltalán nem igaz, és ez az egyik legveszélyesebb tévhit. Mivel a kóbor macskák mindenhol otthagyják a „nyomukat”, gyakorlatilag az összes termőföld toxoplazmával szennyezett. Ezért fertőzés forrása lehet egy nem elég alaposan megmosott burgonya vagy egy csak úgy bekapott eperszem. Nagyon fontos tehát, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt olyan gondosan megmossunk, hogy ne maradhasson rajtuk semmilyen piszok vagy földes folt.

 

„De ezt a betegséget legalább étellel nem lehet elkapni.”

Már az előzőekből is kitűnik, hogy ez is egy tévhit – és kiegészítenénk azzal, hogy a nyers vagy nem tökéletesen átsütött húsok is fertőzésforrások lehetnek. A legelésző állatok (marha, birka) szája rágás közben a földhöz érhet, ami azonnal megfertőzheti őket. Ha pedig egy ilyen állat húsát nem sütjük eléggé át, megtörténhet a baj – egyes orvosok nem is javasolják marha- vagy bárányhús fogyasztását a terhesség alatt, még alaposan megsütve sem.

 

„Bárki elkaphatja a toxoplazmózist.”

Közel sem – azok például, akik korábban már átestek a fertőzésen, nem kaphatják el újra, és így a baba sem kerül veszélybe. A nők 50 %-a már találkozott ezzel a betegséggel élete során anélkül, hogy tudna róla – ezért ha te magad sem vagy biztos abban, elkaptad-e valaha a toxoplazmózist, a terhesség elején kérj egy erre irányuló vérvizsgálatot.

A fentieket elolvasva azonban semmiképpen sem kell megijedni, hiszen megfelelő odafigyeléssel könnyedén megelőzhetőek ezek a betegségek. 

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Ivett Jún. 26, 2019

Kezdő kismamaként sok hasznos dolgot tudtam meg, köszönöm. :)

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat