Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Mit pakolj a kórházi csomagba?

Mit pakolj a kórházi csomagba?

A harmadik trimeszter kitűnő időszak arra, hogy összeállítsuk a szüléshez és az azt követő napokon szükséges kórházi csomagot.

2020/12/08 14:52

Csomagolás előtt érdemes összeírni, hogy mi kerüljön a kismama táskájába – letölthető listánkkal ehhez adunk most segítséget!

A babavárás utolsó hetei éppen megfelelőek arra, hogy alaposan átgondolva összeállítsuk a kórházi csomagot. Érdemes külön táskákba készíteni a vajúdás ideje alatt használatos holmikat, az anya szülés utáni ruháit, valamint a babának szükséges felszerelést. És persze, ne feledkezzünk meg a kórházi csomag kötelező darabjairól – személyes iratok, várandós dokumentumok, laborleletek – sem!

Noha a szülés időpontját már a terhesség legelején tudni lehet, egyáltalán nem biztos, hogy a baba éppen akkor érkezik majd. Ezért fontos, hogy a célegyenesben, vagyis a harmadik trimeszterben, amikor már a gyerekszobában is elvégeztük az utolsó simításokat, kerítsünk sort a kórházi csomag összeállítására is!

 

Hasznos lehet egy saját lista a kórházi csomag előkészítésekor

Mielőtt összeállítanánk a kórházi csomagot, érdemes egy saját listát készítenünk. Ehhez bátran kérjünk segítséget az ismerős anyukáktól, de hasznos lehet, ha körülnézünk az adott kórház honlapján is. A legtöbb intézmény weboldalán található tájékoztató ugyanis jó mankó lehet a készülődéshez, de megkérdezhetjük a szülész-nőgyógyászt vagy akár a védőnőt is arról, hogy mire lehet szükség a szülőszobán, majd a szülés utáni, kórházban töltött napokban. A lista összeállításánál vegyük azt is figyelembe, hogy ahány kórház, annyiféle szabály van, így elképzelhető, hogy amit az egyik helyen engednek, a másik helyen nem, sőt, az is lehet, hogy míg egyes dolgokat az egyik szülészetre magunkkal kell vinnünk, a másik helyen a kórháztól megkapjuk. A lista más lehet abban az esetben is, ha nem államiban, hanem magánkórházban szül a kismama, hiszen ez utóbbiban nem ritka, hogy a törölközőtől a piperedolgokon át a mama- és babaruháig szinte semmit sem kell bevinni.

Tipp: ugyan jó alap lehet az orvostól, védőnőtől vagy egy ismerős kismamától kapott kórházi lista, mégis célszerű a meglévőkből egy saját, személyre szabott listát készíteni!

Íme, ehhez egy kis segítség!

 

3 tipp a csomagoláshoz

  1. Ne feledjük, hogy a kórházi csomag összeállításakor nemcsak az illatos babaruhákra kell gondolnunk, hanem olyan hivatalos okmányokra is, amelyek többek között a kórházi felvételhez, valamint az újszülött első okmányaihoz és az anyakönyvezéshez szükségesek. 
  2. Egy nagy táska helyett érdemes több kisebb csomagban gondolkodnunk: legyen egy a szülőszobára, egy a babának és egy a mamának a kórházban tartózkodás idejére! Utóbbi kettő egyébként kerülhet egy pakkba is, de a szülőszobai dolgokat mindenképpen különítsük el!
  3. Ha apás szülés lesz, gondoskodjunk az apukák csomagjáról is, amelyet közvetlenül a szülőszobai holmik mellé tehetünk!

 

Csomag a babának

Ez a pakolás legjobb része, és persze ezzel lehet a legtöbb időt is eltölteni, mert a szebbnél szebb darabok közül igen nehéz kiválasztani, hogy melyik is legyen az újszülött első ruhácskája. Miután a még pocakban lévő baba méreteit nem lehet pontosan tudni, érdemes a legkisebb (50-56) és az egy számmal nagyobb (62-es) méretű babaruhákból is csomagolni. De miből mennyit? Ha nincs valamilyen akadálya, akkor a szülés után általában 3-5 nap múlva otthonukba bocsátják anyát és gyermekét, tehát a kicsinek sem kell nagy pakkot összeállítani. Elég egy napra két bodyval és rugdalózóval számolnunk, de gondoljunk a baba hazamenős ruhájára is! Készítsünk be kistakarót, babazoknit, vékony kissapkát és kesztyűt is, amelyre azért van szükség, hogy a baba ne karmolja össze magát. A popsikenőcs és a törlőkendő mellől semmiképp se hiányozzon a pelenka, de gondoskodjunk a köldökcsonk ápolásához szükséges kellékekről is! Bár lehet, hogy nem lesz rá szükség, nem árt, ha egy alaposan kifertőtlenített cumisüveget is a táskába csúsztatunk.

 

Anyáé a legnagyobb pakk

Kétségtelen, hogy a legtöbb dologra az anyának van szüksége a kórházban, mind a vajúdás, mind a szülést követő napokban. A kötelező személyes iratok és a terhességgel kapcsolatos dokumentumok, laboreredmények mellett kényelmes ruhát, tisztálkodószereket, étkezéshez szükséges eszközöket, valamint szoptatással kapcsolatos speciális kellékeket is hasznos a kórházi csomagba készíteni.

 

Gondoljunk az apukákra is!

Apás szülés esetén a szülőszobai táskába érdemes tenni az apukák csomagját is, amelynek az enni- és innivaló mellett egy kényelmes papucsot és az apás szettet is tartalmaznia kell. Ez utóbbi gyógyszertárban is beszerezhető, de egyes kórházakban automatából is megvásárolható. 

Az általunk összeállított listát letöltheted a képre kattintva, így pakolás közben a telefonodon, tableteden, vagy akár kinyomtatva nyomon tudod követni, hogy minden szükséges holmi bekerült-e a bőröndbe. 

 

 

 

Mikor kell elindulni a kórházba?

 

Jóslófájások, a magzatot a fertőzésektől védő nyákdugó távozása, derékfájdalom – ezek a tünetek még csak a szülés közeledtére hívják fel a kismama figyelmét. A szülés megindulásának azonban ennél egyértelműbbek a jelei: szivárog, elfolyik a magzatvíz, kezdődnek az „igazi” fájások, amelyek – a jóslófájásokkal ellentétben – rendszeresek, egyre gyakrabban, erősebben jelentkeznek, és mozgásra sem enyhülnek. Az 5-10 perces fájásoknál már érdemes felhívni az orvost és elindulni a kórházba.

Hasznos tudni: előfordulhat, hogy előbb reped meg a magzatburok – vagyis szivárog vagy elfolyik a magzatvíz –, mint ahogy jelentkeznének a fájások. Erről mielőbb fontos tájékoztatni az orvost és felkészülni arra, hogy el kell indulni a kórházba, hiszen a magzatburok-repedéssel megnő a fertőzések kockázata.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

kórházi csomag.

Én kaptam egy listát a védőnőtől, de annak a fele haszontalan volt. A gyerek dolgain kívül úgy mentem mintha csak rendesen kórházba mennék és nem szülni.

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!