MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Mit pakolj a kórházi csomagba?

A harmadik trimeszter kitűnő időszak arra, hogy összeállítsuk a szüléshez és az azt követő napokon szükséges kórházi csomagot.

Dec. 8, 2020

A babavárás utolsó hetei éppen megfelelőek arra, hogy alaposan átgondolva összeállítsuk a kórházi csomagot. Érdemes külön táskákba készíteni a vajúdás ideje alatt használatos holmikat, az anya szülés utáni ruháit, valamint a babának szükséges felszerelést. És persze, ne feledkezzünk meg a kórházi csomag kötelező darabjairól – személyes iratok, várandós dokumentumok, laborleletek – sem!

Noha a szülés időpontját már a terhesség legelején tudni lehet, egyáltalán nem biztos, hogy a baba éppen akkor érkezik majd. Ezért fontos, hogy a célegyenesben, vagyis a harmadik trimeszterben, amikor már a gyerekszobában is elvégeztük az utolsó simításokat, kerítsünk sort a kórházi csomag összeállítására is!

 

Hasznos lehet egy saját lista a kórházi csomag előkészítésekor

Mielőtt összeállítanánk a kórházi csomagot, érdemes egy saját listát készítenünk. Ehhez bátran kérjünk segítséget az ismerős anyukáktól, de hasznos lehet, ha körülnézünk az adott kórház honlapján is. A legtöbb intézmény weboldalán található tájékoztató ugyanis jó mankó lehet a készülődéshez, de megkérdezhetjük a szülész-nőgyógyászt vagy akár a védőnőt is arról, hogy mire lehet szükség a szülőszobán, majd a szülés utáni, kórházban töltött napokban. A lista összeállításánál vegyük azt is figyelembe, hogy ahány kórház, annyiféle szabály van, így elképzelhető, hogy amit az egyik helyen engednek, a másik helyen nem, sőt, az is lehet, hogy míg egyes dolgokat az egyik szülészetre magunkkal kell vinnünk, a másik helyen a kórháztól megkapjuk. A lista más lehet abban az esetben is, ha nem államiban, hanem magánkórházban szül a kismama, hiszen ez utóbbiban nem ritka, hogy a törölközőtől a piperedolgokon át a mama- és babaruháig szinte semmit sem kell bevinni.

Tipp: ugyan jó alap lehet az orvostól, védőnőtől vagy egy ismerős kismamától kapott kórházi lista, mégis célszerű a meglévőkből egy saját, személyre szabott listát készíteni!

Íme, ehhez egy kis segítség!

 

3 tipp a csomagoláshoz

 1. Ne feledjük, hogy a kórházi csomag összeállításakor nemcsak az illatos babaruhákra kell gondolnunk, hanem olyan hivatalos okmányokra is, amelyek többek között a kórházi felvételhez, valamint az újszülött első okmányaihoz és az anyakönyvezéshez szükségesek. 
 2. Egy nagy táska helyett érdemes több kisebb csomagban gondolkodnunk: legyen egy a szülőszobára, egy a babának és egy a mamának a kórházban tartózkodás idejére! Utóbbi kettő egyébként kerülhet egy pakkba is, de a szülőszobai dolgokat mindenképpen különítsük el!
 3. Ha apás szülés lesz, gondoskodjunk az apukák csomagjáról is, amelyet közvetlenül a szülőszobai holmik mellé tehetünk!

 

Csomag a babának

Ez a pakolás legjobb része, és persze ezzel lehet a legtöbb időt is eltölteni, mert a szebbnél szebb darabok közül igen nehéz kiválasztani, hogy melyik is legyen az újszülött első ruhácskája. Miután a még pocakban lévő baba méreteit nem lehet pontosan tudni, érdemes a legkisebb (50-56) és az egy számmal nagyobb (62-es) méretű babaruhákból is csomagolni. De miből mennyit? Ha nincs valamilyen akadálya, akkor a szülés után általában 3-5 nap múlva otthonukba bocsátják anyát és gyermekét, tehát a kicsinek sem kell nagy pakkot összeállítani. Elég egy napra két bodyval és rugdalózóval számolnunk, de gondoljunk a baba hazamenős ruhájára is! Készítsünk be kistakarót, babazoknit, vékony kissapkát és kesztyűt is, amelyre azért van szükség, hogy a baba ne karmolja össze magát. A popsikenőcs és a törlőkendő mellől semmiképp se hiányozzon a pelenka, de gondoskodjunk a köldökcsonk ápolásához szükséges kellékekről is! Bár lehet, hogy nem lesz rá szükség, nem árt, ha egy alaposan kifertőtlenített cumisüveget is a táskába csúsztatunk.

 

Anyáé a legnagyobb pakk

Kétségtelen, hogy a legtöbb dologra az anyának van szüksége a kórházban, mind a vajúdás, mind a szülést követő napokban. A kötelező személyes iratok és a terhességgel kapcsolatos dokumentumok, laboreredmények mellett kényelmes ruhát, tisztálkodószereket, étkezéshez szükséges eszközöket, valamint szoptatással kapcsolatos speciális kellékeket is hasznos a kórházi csomagba készíteni.

 

Gondoljunk az apukákra is!

Apás szülés esetén a szülőszobai táskába érdemes tenni az apukák csomagját is, amelynek az enni- és innivaló mellett egy kényelmes papucsot és az apás szettet is tartalmaznia kell. Ez utóbbi gyógyszertárban is beszerezhető, de egyes kórházakban automatából is megvásárolható. 

Az általunk összeállított listát letöltheted a képre kattintva, így pakolás közben a telefonodon, tableteden, vagy akár kinyomtatva nyomon tudod követni, hogy minden szükséges holmi bekerült-e a bőröndbe. 

 

 

 

 

Mikor kell elindulni a kórházba?

 

Jóslófájások, a magzatot a fertőzésektől védő nyákdugó távozása, derékfájdalom – ezek a tünetek még csak a szülés közeledtére hívják fel a kismama figyelmét. A szülés megindulásának azonban ennél egyértelműbbek a jelei: szivárog, elfolyik a magzatvíz, kezdődnek az „igazi” fájások, amelyek – a jóslófájásokkal ellentétben – rendszeresek, egyre gyakrabban, erősebben jelentkeznek, és mozgásra sem enyhülnek. Az 5-10 perces fájásoknál már érdemes felhívni az orvost és elindulni a kórházba.

Hasznos tudni: előfordulhat, hogy előbb reped meg a magzatburok – vagyis szivárog vagy elfolyik a magzatvíz –, mint ahogy jelentkeznének a fájások. Erről mielőbb fontos tájékoztatni az orvost és felkészülni arra, hogy el kell indulni a kórházba, hiszen a magzatburok-repedéssel megnő a fertőzések kockázata.

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat