Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenkilencedik hete

A terhesség tizenkilencedik hete

Lassan eljön az idő, hogy érezheti majd a kismama a magzat mocorgását. 

2017/12/08 11:05

Ettől az időszaktól kezdve érdemes sok zenét hallgatni, hiszen az anyaméhben hallott dallamok megnyugtatják majd a gyermeket születés után is. 

A magzat még jellemzően nem reagál mozdulatokkal a beszűrődő zajokra, de a dallamokat már hallja, a sokat hallott dalok pedig egy idő után a biztonságot jelentik majd számára. 

Hogy néz ki a magzat tizenkilenc hetes korban?

Ebben az időszakban a magzat súlya körülbelül 200- 250 gramm, méreteiben akkora, mint egy nagyobb paradicsom. A következő hetekben igen nagy gyarapodásra kell számítani, sokat fog növekedni a magzat az anyaméhben. A tizenkilencedik hétre testét már szinte teljesen beborítja az úgynevezett magzatmáz, amely egy olyan viaszra emlékeztető anyag, amely védi a magzatot attól, hogy a magzatvízben felázzon a bőre. 
Ezekben a hetekben már érdemes sok zenét hallgatni, hiszen odabenn ezeket már ő is érzékeli. Születés után is meg fogják nyugtatni őt azok a dallamok, melyeket sokszor hall. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Még a legtöbb kismama ebben az időszakban nem érzi a magzat mocorgását, de előfordulhat, hogy furcsa érzést érez a hasában. Ezt valószínűleg a születendő gyermek mozgása okozza. 
Megjelenhetnek az első májfoltok a kismama arcán, ám ezek miatt nem kell aggódni, a várandóssággal járnak. A foltok kialakulását hormonok okozzák, bár nem mindenkinél jelentkezik ez a tünet. Ebben az időszakban érdemes kerülni a közvetlen napfényt, hiszen a naptej nélküli napozás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ezek a foltok szülés után ne halványodjanak el teljesen. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Továbbra is fontos, hogy a kismama vitamindús ételeket fogyasszon és sok folyadékot vigyen be a szervezetébe. Ebben az időszakban kifejezetten jellemző, hogy felszaladnak a plusz kilók a leendő édesanyára, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő étkezésre. Az orvossal egyeztetve érdemes testmozgást is végezni, legalább sétálni vagy kismama tornára járni. 

Milyen vizsgálatokra van szükség tizenkilenc hetes terhesen?

Ha még nem került sor a második genetikai vizsgálatra, az ezekben a napokban mindenképpen esedékes. A szűrés célja, hogy ellenőrizzék a magzat megfelelő fejlődését és felismerjék az esetleges rendellenességeket. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.