Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség tizenkilencedik hete

A terhesség tizenkilencedik hete

Lassan eljön az idő, hogy érezheti majd a kismama a magzat mocorgását. 

2017/12/08 11:05

Ettől az időszaktól kezdve érdemes sok zenét hallgatni, hiszen az anyaméhben hallott dallamok megnyugtatják majd a gyermeket születés után is. 

A magzat még jellemzően nem reagál mozdulatokkal a beszűrődő zajokra, de a dallamokat már hallja, a sokat hallott dalok pedig egy idő után a biztonságot jelentik majd számára. 

Hogy néz ki a magzat tizenkilenc hetes korban?

Ebben az időszakban a magzat súlya körülbelül 200- 250 gramm, méreteiben akkora, mint egy nagyobb paradicsom. A következő hetekben igen nagy gyarapodásra kell számítani, sokat fog növekedni a magzat az anyaméhben. A tizenkilencedik hétre testét már szinte teljesen beborítja az úgynevezett magzatmáz, amely egy olyan viaszra emlékeztető anyag, amely védi a magzatot attól, hogy a magzatvízben felázzon a bőre. 
Ezekben a hetekben már érdemes sok zenét hallgatni, hiszen odabenn ezeket már ő is érzékeli. Születés után is meg fogják nyugtatni őt azok a dallamok, melyeket sokszor hall. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Még a legtöbb kismama ebben az időszakban nem érzi a magzat mocorgását, de előfordulhat, hogy furcsa érzést érez a hasában. Ezt valószínűleg a születendő gyermek mozgása okozza. 
Megjelenhetnek az első májfoltok a kismama arcán, ám ezek miatt nem kell aggódni, a várandóssággal járnak. A foltok kialakulását hormonok okozzák, bár nem mindenkinél jelentkezik ez a tünet. Ebben az időszakban érdemes kerülni a közvetlen napfényt, hiszen a naptej nélküli napozás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ezek a foltok szülés után ne halványodjanak el teljesen. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Továbbra is fontos, hogy a kismama vitamindús ételeket fogyasszon és sok folyadékot vigyen be a szervezetébe. Ebben az időszakban kifejezetten jellemző, hogy felszaladnak a plusz kilók a leendő édesanyára, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő étkezésre. Az orvossal egyeztetve érdemes testmozgást is végezni, legalább sétálni vagy kismama tornára járni. 

Milyen vizsgálatokra van szükség tizenkilenc hetes terhesen?

Ha még nem került sor a második genetikai vizsgálatra, az ezekben a napokban mindenképpen esedékes. A szűrés célja, hogy ellenőrizzék a magzat megfelelő fejlődését és felismerjék az esetleges rendellenességeket. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!