Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonnyolcadik hetében a magzat szinte teljesen észleli a körülötte levő világot.

A terhesség huszonnyolcadik hete

Komoly gyarapodásnak indul a születendő gyermek.

2017/11/22 16:44

A harmadik trimeszterbe érve a magzat szinte már teljesen olyan testi arányokkal rendelkezik, mint amilyenek majd a születéskor lesznek.

Lát, érint, érzi a szagokat és az ízeket, felismeri a szülei hangját, folyamatosan mocorog és elképesztő növekedésnek indul. A magzat a kismama méhében folyamatosan készül a méhen kívüli életre. 


Hogy néz ki a magzat huszonnyolc hetes korban?


A fejlődő magzat a kismama méhében a várandósság huszonnyolcadik hetében akkora, akár egy padlizsán. Innentől kezdve pedig hetente körülbelül 1 cm-t nő majd, ami igen komoly gyarapodásnak számít. Már szinte minden érzékszerve működik, érzi a szagokat és az ízeket, képes a tapintásra, lát és hallja a körülötte levő, méhen kívüli világot. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Mivel a leendő édesanya súlya egyre inkább gyarapodik ebben az időszakban és a pocakja is folyamatosan növekszik, néha már nehéz a mozgás és a hétköznapi tevékenységek is okozhatnak gondot. A kismama instabillá válhat, ezért érdemes lassan, óvatosan és körültekintően mozognia. A nagyon magas és a nagyon lapos cipősarok sem ideális ebben az időszakban, a körülbelül 4-5 centiméteres sarok a leginkább megfelelő. 
Mivel a magzat agya és szeme ebben az időszakban intenzíven fejlődik, nagy szüksége lesz omega3 zsírsavakra, melyet a kismama szervezetétől von el, így érdemes pótolni ezt a harmadik trimeszterben. Az étkezés során a legegyszerűbb bevinni ezt a tápanyagot például olajos hallal, de a halolaj kapszula is tökéletesen kielégíti a baba és a mama omega3 szükségletét. Mint minden értrendkiegészítő vagy vitamin szedését érdemes ezzel kapcsolatban is a kezelőorvossal vagy védőnővel konzultálni.


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A babának egyre kisebb a hely a kismama méhében, így a leendő anyuka szinte minden nappal jobban érezheti majd gyermeke mozgását. A magzat gyarapodása miatt megjelenhetnek a terhességi csíkok is a leendő édesanya testén. Ezeket száraz bőrre való testápolóval vagy olajokkal és óvatos testmozgással valamennyire ellensúlyozni lehet, ám akinek a bőre genetikailag hajlamos a striák kialakulására, sajnos nem nagyon tud megjelenésük ellen tenni várandósság alatt, itt csak a minimális súlygyarapodás tud egy kicsit csökkenteni a kötőszöveti sérüléseken. 


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonnyolc hetes terhesen?


A 27. és 36. hét között háromhetente kell részt venni nőgyógyászati vizsgálatokon az eddigi havi látogatás helyett. Ha eddig nem került rá sor, legkésőbb ekkor a terheléses cukorvizsgálatot is el kell végeztetni, melynek eredményét a védőnő és az orvos is biztosan kérni fogja majd. Így ki lehet zárni a terhességi cukorbetegség kockázatát.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!