Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonnyolcadik hetében a magzat szinte teljesen észleli a körülötte levő világot.

A terhesség huszonnyolcadik hete

Komoly gyarapodásnak indul a születendő gyermek.

2017/11/22 16:44

A harmadik trimeszterbe érve a magzat szinte már teljesen olyan testi arányokkal rendelkezik, mint amilyenek majd a születéskor lesznek.

Lát, érint, érzi a szagokat és az ízeket, felismeri a szülei hangját, folyamatosan mocorog és elképesztő növekedésnek indul. A magzat a kismama méhében folyamatosan készül a méhen kívüli életre. 


Hogy néz ki a magzat huszonnyolc hetes korban?


A fejlődő magzat a kismama méhében a várandósság huszonnyolcadik hetében akkora, akár egy padlizsán. Innentől kezdve pedig hetente körülbelül 1 cm-t nő majd, ami igen komoly gyarapodásnak számít. Már szinte minden érzékszerve működik, érzi a szagokat és az ízeket, képes a tapintásra, lát és hallja a körülötte levő, méhen kívüli világot. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


Mivel a leendő édesanya súlya egyre inkább gyarapodik ebben az időszakban és a pocakja is folyamatosan növekszik, néha már nehéz a mozgás és a hétköznapi tevékenységek is okozhatnak gondot. A kismama instabillá válhat, ezért érdemes lassan, óvatosan és körültekintően mozognia. A nagyon magas és a nagyon lapos cipősarok sem ideális ebben az időszakban, a körülbelül 4-5 centiméteres sarok a leginkább megfelelő. 
Mivel a magzat agya és szeme ebben az időszakban intenzíven fejlődik, nagy szüksége lesz omega3 zsírsavakra, melyet a kismama szervezetétől von el, így érdemes pótolni ezt a harmadik trimeszterben. Az étkezés során a legegyszerűbb bevinni ezt a tápanyagot például olajos hallal, de a halolaj kapszula is tökéletesen kielégíti a baba és a mama omega3 szükségletét. Mint minden értrendkiegészítő vagy vitamin szedését érdemes ezzel kapcsolatban is a kezelőorvossal vagy védőnővel konzultálni.


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A babának egyre kisebb a hely a kismama méhében, így a leendő anyuka szinte minden nappal jobban érezheti majd gyermeke mozgását. A magzat gyarapodása miatt megjelenhetnek a terhességi csíkok is a leendő édesanya testén. Ezeket száraz bőrre való testápolóval vagy olajokkal és óvatos testmozgással valamennyire ellensúlyozni lehet, ám akinek a bőre genetikailag hajlamos a striák kialakulására, sajnos nem nagyon tud megjelenésük ellen tenni várandósság alatt, itt csak a minimális súlygyarapodás tud egy kicsit csökkenteni a kötőszöveti sérüléseken. 


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonnyolc hetes terhesen?


A 27. és 36. hét között háromhetente kell részt venni nőgyógyászati vizsgálatokon az eddigi havi látogatás helyett. Ha eddig nem került rá sor, legkésőbb ekkor a terheléses cukorvizsgálatot is el kell végeztetni, melynek eredményét a védőnő és az orvos is biztosan kérni fogja majd. Így ki lehet zárni a terhességi cukorbetegség kockázatát.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.