Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonhetedik hete

A terhesség huszonhetedik hete

A magzat már olyan, akár egy apró játék baba, hiszen végtagjai már kifejlődtek és az arca is folyamatosan formálódik. 

2017/12/08 11:25

Lassan eljön az időszak, amikor érdemes elgondolkozni a 3D-s vagy 4D-s ultrahangfelvételek elkészíttetésén. 

A magzat folyamatosan készül a méhen kívüli életre, így folyamatosan próbálgatja a légzést és veszi fel a tápanyagokat, melyekhez édesanyja szervezetén keresztül jut hozzá. 

Hogy néz ki a magzat huszonhét hetes korban?

A magzat ebben a korban már majdnem eléri az egy kilogrammos súlyt, méreteiben akkora, akár egy karfiol. Egyre kisebb a magzat számára a hely az anyaméhben. A légzése egyre egyenletesebb és szaporább, hiszen az orrlyukai szinte teljesen kitisztulnak a huszonhetedik hétre. Előfordulhat, hogy már most behelyezkedik a szülőcsatornába. Az sem probléma, ha még nem fordult a magzat ebbe az irányba, hiszen az utolsó pillanatig megteheti ezt. Még korai beszélni a császármetszés lehetőségéről is. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Az egyik legjellemzőbb tünet a gyomorégés és a túlzott gyomorsavképződés. Ennek elkerülése érdekében érdemes sokszor keveset enni, lefekvés előtt néhány órával pedig már egyáltalán nem javasolt az étkezés. Ha kialakul egy megszokott étkezési ritmus, akkor egy idő után a szervezet is másképp reagál a várandósságra és csökkenhet a gyomorsav okozta kellemetlenség. Jelentkezhet a mellbimbó körül is egy sötétebb rész, mintha csak nagyobbra nőtt volna a mellbimbó udvara. Emiatt nem kell aggódni, ez azt jelzi, hogy a kismama teste kezd felkészülni a szoptatás időszakára. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Érdemes már teljesen elhagyni a megterhelő fizikai munkát ebben az időszakban, hiszen ahogy a magzat növekszik, úgy lesz egyre fáradékonyabb a kismama. Ráadásul a mozgás is egyre nehezebbé válik a gömbölyödő pocak miatt. 
Fontos tudni, hogy a legtöbb légitársaság a huszonnyolcadik hétig engedi repülni a kismamákat, így ha az orvos is engedi, ezekben a napokban szállhat a szülés előtt utoljára repülőre a leendő édesanya. 

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonhét hetes terhesen?

A héten kötelező vizsgálat nincs, viszont lassan eljön a 3D-s és 4D-s babamozik ideje, aminek a segítségével úgy láthatják a leendő szülők a gyermeküket, mintha ott lenne előttük. Ez önköltséges vizsgálat, ám a szülők olyan közelről és annyira részletesen láthatják a magzatot, mint még soha. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!