Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonhetedik hete

A terhesség huszonhetedik hete

A magzat már olyan, akár egy apró játék baba, hiszen végtagjai már kifejlődtek és az arca is folyamatosan formálódik. 

2017/12/08 11:25

Lassan eljön az időszak, amikor érdemes elgondolkozni a 3D-s vagy 4D-s ultrahangfelvételek elkészíttetésén. 

A magzat folyamatosan készül a méhen kívüli életre, így folyamatosan próbálgatja a légzést és veszi fel a tápanyagokat, melyekhez édesanyja szervezetén keresztül jut hozzá. 

Hogy néz ki a magzat huszonhét hetes korban?

A magzat ebben a korban már majdnem eléri az egy kilogrammos súlyt, méreteiben akkora, akár egy karfiol. Egyre kisebb a magzat számára a hely az anyaméhben. A légzése egyre egyenletesebb és szaporább, hiszen az orrlyukai szinte teljesen kitisztulnak a huszonhetedik hétre. Előfordulhat, hogy már most behelyezkedik a szülőcsatornába. Az sem probléma, ha még nem fordult a magzat ebbe az irányba, hiszen az utolsó pillanatig megteheti ezt. Még korai beszélni a császármetszés lehetőségéről is. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Az egyik legjellemzőbb tünet a gyomorégés és a túlzott gyomorsavképződés. Ennek elkerülése érdekében érdemes sokszor keveset enni, lefekvés előtt néhány órával pedig már egyáltalán nem javasolt az étkezés. Ha kialakul egy megszokott étkezési ritmus, akkor egy idő után a szervezet is másképp reagál a várandósságra és csökkenhet a gyomorsav okozta kellemetlenség. Jelentkezhet a mellbimbó körül is egy sötétebb rész, mintha csak nagyobbra nőtt volna a mellbimbó udvara. Emiatt nem kell aggódni, ez azt jelzi, hogy a kismama teste kezd felkészülni a szoptatás időszakára. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Érdemes már teljesen elhagyni a megterhelő fizikai munkát ebben az időszakban, hiszen ahogy a magzat növekszik, úgy lesz egyre fáradékonyabb a kismama. Ráadásul a mozgás is egyre nehezebbé válik a gömbölyödő pocak miatt. 
Fontos tudni, hogy a legtöbb légitársaság a huszonnyolcadik hétig engedi repülni a kismamákat, így ha az orvos is engedi, ezekben a napokban szállhat a szülés előtt utoljára repülőre a leendő édesanya. 

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonhét hetes terhesen?

A héten kötelező vizsgálat nincs, viszont lassan eljön a 3D-s és 4D-s babamozik ideje, aminek a segítségével úgy láthatják a leendő szülők a gyermeküket, mintha ott lenne előttük. Ez önköltséges vizsgálat, ám a szülők olyan közelről és annyira részletesen láthatják a magzatot, mint még soha. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.