Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonhatodik hetétől folyamatosan fejlődik a magzat immunrendszere.

A terhesség huszonhatodik hete

Fejlődik a magzat immunrendszere és a tüdeje.

2017/11/22 16:37

A magzat már hallja a kintről beszűrődő zajokat és az édesanyja szervezetének hangjait, így a szívdobogását is, amely képes őt megnyugtatni. 

Fejlett test, belső szervek, egészséges tüdő és folyamatosan erősödő immunrendszer. Egy huszonhat hetes magzat nem csak testileg fejlődik folyamatosan, de egyre inkább érzékeli a külvilágot is, például már különbséget tud tenni édesanyja és édesapja hangja között. 


Hogy néz ki a magzat huszonhat hetes korban?


A magzat ekkor már elérheti a 750 – 800 grammos súlyt is, mérete pedig akkora, akár egy cukkini. Az édesanya szervezetét érő fertőzésekkel szemben a magzat védetté válik a méhlepény (placenta) közvetítésével az anya szervezetében termelődő antitesteken keresztül. Szemhéjai felnyílnak, már képes a pislogásra is, így még inkább érzékeli a nappal és az éjjel közötti különbséget. A tüdeje folyamatosan fejlődik, megjelennek a léghólyagok, melyek felelnek majd az oxigén és a szén – dioxid cseréjéért. Körmei is növekedésnek indulnak, nem ritka, hogy a magzat megkarmolja magát az anyaméhben, ám az így szerzett sérülések nyom nélkül gyógyulnak. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A rendszeres testmozgás nagyon fontos ebben az időszakban, ám lényeges, hogy a kismama folyamatosan konzultájon erről nőgyógyászával. Ha engedélyezi, akkor érdemes sokat mozogni, hiszen ez nem csak csökkentheti a plusz kilók „felszaladását”, de a szülést is megkönnyíti majd. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is, ugyanis egy esetleges kiszáradás beindíthatja a korai vajúdást. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A vizelési inger ekkor már egyre gyakrabban jelentkezik, hiszen a magzat növekedésével egyre inkább nyomja a húgyhólyagot is. Könnyen kialakulhat húgyúti fertőzés, ha a vizelet nem tud távozni a szervezetből, így érdemes nagyon odafigyelnie a kismamának arra, hogy rendszeresen fogyasszon folyadékot és mindig menjen el mosdóba, ha jelentkezik az inger.


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonhat hetes terhesen?


Kötelező szűrővizsgálat nincs ebben az időszakban, viszont a terhesgondozáson havonta végzett laborvizsgálatokat nem szabad elhanyagolni, hiszen egy ilyen vizsgálat például kimutathatja esetleges húgyúti fertőzés meglétét is.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!