Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonhatodik hetétől folyamatosan fejlődik a magzat immunrendszere.

A terhesség huszonhatodik hete

Fejlődik a magzat immunrendszere és a tüdeje.

2017/11/22 16:37

A magzat már hallja a kintről beszűrődő zajokat és az édesanyja szervezetének hangjait, így a szívdobogását is, amely képes őt megnyugtatni. 

Fejlett test, belső szervek, egészséges tüdő és folyamatosan erősödő immunrendszer. Egy huszonhat hetes magzat nem csak testileg fejlődik folyamatosan, de egyre inkább érzékeli a külvilágot is, például már különbséget tud tenni édesanyja és édesapja hangja között. 


Hogy néz ki a magzat huszonhat hetes korban?


A magzat ekkor már elérheti a 750 – 800 grammos súlyt is, mérete pedig akkora, akár egy cukkini. Az édesanya szervezetét érő fertőzésekkel szemben a magzat védetté válik a méhlepény (placenta) közvetítésével az anya szervezetében termelődő antitesteken keresztül. Szemhéjai felnyílnak, már képes a pislogásra is, így még inkább érzékeli a nappal és az éjjel közötti különbséget. A tüdeje folyamatosan fejlődik, megjelennek a léghólyagok, melyek felelnek majd az oxigén és a szén – dioxid cseréjéért. Körmei is növekedésnek indulnak, nem ritka, hogy a magzat megkarmolja magát az anyaméhben, ám az így szerzett sérülések nyom nélkül gyógyulnak. 


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A rendszeres testmozgás nagyon fontos ebben az időszakban, ám lényeges, hogy a kismama folyamatosan konzultájon erről nőgyógyászával. Ha engedélyezi, akkor érdemes sokat mozogni, hiszen ez nem csak csökkentheti a plusz kilók „felszaladását”, de a szülést is megkönnyíti majd. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is, ugyanis egy esetleges kiszáradás beindíthatja a korai vajúdást. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


A vizelési inger ekkor már egyre gyakrabban jelentkezik, hiszen a magzat növekedésével egyre inkább nyomja a húgyhólyagot is. Könnyen kialakulhat húgyúti fertőzés, ha a vizelet nem tud távozni a szervezetből, így érdemes nagyon odafigyelnie a kismamának arra, hogy rendszeresen fogyasszon folyadékot és mindig menjen el mosdóba, ha jelentkezik az inger.


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonhat hetes terhesen?


Kötelező szűrővizsgálat nincs ebben az időszakban, viszont a terhesgondozáson havonta végzett laborvizsgálatokat nem szabad elhanyagolni, hiszen egy ilyen vizsgálat például kimutathatja esetleges húgyúti fertőzés meglétét is.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.