Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonötödik hete

A terhesség huszonötödik hete

A születés után egy kis ideig a gyermek még emlékszik a huszonötödik héttől az anyaméhben tapasztalt ingerekre. 

2017/12/08 11:21

A kismamára egyre több plusz kiló szaladhat fel, ám emiatt nem szabad kevesebbet enni, a felesleg a szoptatási időszakban szépen el fog tűnni. 

A leendő édesanya testében továbbra is sok változás megy végbe, így ahogy telik az idő, úgy jelentkezhetnek újabb tünetek is, mint például a kiszáradt bőr vagy a görcsös izmok. Érdemes ezekről előre tájékozódni, így megfelelően lehet kezelni ezeket a helyzeteket. 

Hogy néz ki a magzat huszonöt hetes korban?

A magzat ebben a korban 600 – 650 grammos lehet, mérete akkora, akár egy papaya. A magzat az eddiginél is intenzívebb növekedésnek indul ezekben a hetekben. Lassan kialakul a napi ritmusa, melyet a születése után is követ majd, így a kismama már most hozzászokhat az észlelt mozgások alapján ehhez. Lassan fejlődnek az agykéreg bizonyos rétegei is, valamint a hajszálerek is kialakulnak a testében. Ettől az időszaktól kezdve emlékei is lesznek az anyaméhből, melyekre még a születés után is képes lesz emlékezni. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Egyre inkább úgy érezheti a kismama, hogy belső szerveinek „nincs elég hely a testében”. Tény, hogy a növekedő méh egyre inkább nyomja a belső szerveket, így gyakoribbá válik a vizelési inger, de kialakulhat bizonyos esetekben enyhe légszomj is. 
Ebben az időszakban már igen száraznak érezheti a kismama a bőrét, sokszor „húzódó” érzést tapasztalhat. Érdemes minél előbb beszerezni egy E – vitaminban gazdag testápolót ennek kezelésére. Egyre inkább jellemző tünet lehet az ébredés után jelentkező lábgörcs is, melyet a kalcium és a magnézium hiánya okozhat. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Mivel egyre nagyobb a kismama súlygyarapodása, sokan elkezdenek ekkor fogyókúrázni. Ez azonban nem egy erre alkalmas időszak, fontos megkülönböztetni az egészséges táplálkozást a koplalástól. Ha egy várandós nő megvonja magától az ételt, a születendő gyermek is elveszíti a tápanyagforrását.
Lényeges továbbá, hogy a gyakori vizelési inger ellenére is megfelelő mennyiségű folyadékot vigyen be a szervezetébe a kismama. Továbbá fontos az is, hogy minden alkalommal látogassa meg a mosdót, mikor jelentkezik az inger, ellenkező esetben húgyúti fertőzés alakulhat ki. 

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonöt hetes terhesen?

Kötelező vizsgálat nincs ezen a héten, viszont ha még nem vett részt a kismama terheléses vércukormérésen, mindenképpen részt kell rajta vennie. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!