Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonötödik hete

A terhesség huszonötödik hete

A születés után egy kis ideig a gyermek még emlékszik a huszonötödik héttől az anyaméhben tapasztalt ingerekre. 

2017/12/08 11:21

A kismamára egyre több plusz kiló szaladhat fel, ám emiatt nem szabad kevesebbet enni, a felesleg a szoptatási időszakban szépen el fog tűnni. 

A leendő édesanya testében továbbra is sok változás megy végbe, így ahogy telik az idő, úgy jelentkezhetnek újabb tünetek is, mint például a kiszáradt bőr vagy a görcsös izmok. Érdemes ezekről előre tájékozódni, így megfelelően lehet kezelni ezeket a helyzeteket. 

Hogy néz ki a magzat huszonöt hetes korban?

A magzat ebben a korban 600 – 650 grammos lehet, mérete akkora, akár egy papaya. A magzat az eddiginél is intenzívebb növekedésnek indul ezekben a hetekben. Lassan kialakul a napi ritmusa, melyet a születése után is követ majd, így a kismama már most hozzászokhat az észlelt mozgások alapján ehhez. Lassan fejlődnek az agykéreg bizonyos rétegei is, valamint a hajszálerek is kialakulnak a testében. Ettől az időszaktól kezdve emlékei is lesznek az anyaméhből, melyekre még a születés után is képes lesz emlékezni. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Egyre inkább úgy érezheti a kismama, hogy belső szerveinek „nincs elég hely a testében”. Tény, hogy a növekedő méh egyre inkább nyomja a belső szerveket, így gyakoribbá válik a vizelési inger, de kialakulhat bizonyos esetekben enyhe légszomj is. 
Ebben az időszakban már igen száraznak érezheti a kismama a bőrét, sokszor „húzódó” érzést tapasztalhat. Érdemes minél előbb beszerezni egy E – vitaminban gazdag testápolót ennek kezelésére. Egyre inkább jellemző tünet lehet az ébredés után jelentkező lábgörcs is, melyet a kalcium és a magnézium hiánya okozhat. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Mivel egyre nagyobb a kismama súlygyarapodása, sokan elkezdenek ekkor fogyókúrázni. Ez azonban nem egy erre alkalmas időszak, fontos megkülönböztetni az egészséges táplálkozást a koplalástól. Ha egy várandós nő megvonja magától az ételt, a születendő gyermek is elveszíti a tápanyagforrását.
Lényeges továbbá, hogy a gyakori vizelési inger ellenére is megfelelő mennyiségű folyadékot vigyen be a szervezetébe a kismama. Továbbá fontos az is, hogy minden alkalommal látogassa meg a mosdót, mikor jelentkezik az inger, ellenkező esetben húgyúti fertőzés alakulhat ki. 

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonöt hetes terhesen?

Kötelező vizsgálat nincs ezen a héten, viszont ha még nem vett részt a kismama terheléses vércukormérésen, mindenképpen részt kell rajta vennie. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.