Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonnegyedik hete vízválasztó időszak, a magzat már majdnem készen áll a születésre.

A terhesség huszonnegyedik hete

A magzat már majdnem készen áll a születésre, de vigyázni kell arra, hogy ne szülessen meg hamarabb.

2017/11/22 16:18

Huszonnégy hetes korban a magzat már képes lehet a méhen kívüli életre is, mégis vigyázni kell arra, hogy ne szülessen meg hamarabb.

Ha ezen a héten megszületne a gyermek, koraszülött lenne, de nagy valószínűséggel életképes, bár több hetes, szigorú kórházi kezelésre szorulna. Így ebben az időszakban nagyon vigyázni kell magára a kismamának. 


Hogy néz ki a magzat huszonnégy hetes korban?


Mostanra a magzat már akár a 600 grammos súlyt is elérheti. Ha a baba kinyújtózik, mérete akkora, akár egy szál zeller. Már minden, méhen kívüli élethez szükséges szervvel és testrésszel rendelkezik a születendő gyermek, ám légzőközpontja és hőszabályozása még éretlen. Teste nagyon gyorsan felmelegedhet és lehűlhet, így különösen fontos, hogy a kismama ne tegye ki magát szélsőségeknek a hőmérséklet terén. Például nem ajánlott forró vízben fürdeni vagy közvetlen napfényen tartózkodni. 
A magzat testét ekkor még pihés magzatszőr (lanúgó) borítja, mely majd idővel eltűnik. Huszonnégy hetes korban a születendő gyermek koponyacsontjai még puhák, a kislányoknál a nagyajkak még nem fejlődtek ki rendesen, a kisfiúk heréi pedig még nem szálltak le. Továbbra is sokat mocorog a magzat, bár helye egyre szűkül az anyaméhben.


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A hormonok ugyan eddig is okozhattak hangulatingadozást a kismamánál, de a huszonnegyedik hétben különösen érzékeny lehet a leendő anyuka. Ez az időszak a leendő apukákat is megviseli, hiszen egyelőre nehezen találják a helyüket az új helyzetben, ráadásul a kismamára is igyekeznek nagyon odafigyelni. 
Mivel a magzatvíz körülbelül három óránként teljesen megújul, érdemes sok folyadékot fogyasztani, ez nagyon sokat segít a veséknek a méreganyagok kiválasztásában is. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Mivel növekszik a baba, egyre több helyet foglal a kismama testében és nyomja a belső szerveket, amely okozhat gyomorégést. Ez gyakori jelenség a kismamáknál, amit enyhíthet a változatosan összeállított, kímélő étrend.
A kismamának érdemes kerülni a sok ülést is, hiszen nagyon könnyen alakulhatnak ki visszerek a lábakon.
Adott esetben fel kell készülni az éjszakai műszakra is, hiszen a magzat sokszor ébresztheti fel édesanyját az éjszaka közepén mozgolódásával. 
Nem szabad elfelejteni, hogy a baba koraszülöttként már ekkor is megszülethet. Mindent meg kell tenni azért, hogy a kiírt vagy ahhoz a lehető legközelebbi időpontban szülessen, érdemes odafigyelni az esetleges idő előtti vajúdás jeleire, melyek leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlítanak. 


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonnégy hetes terhesen?


Eljött a terheléses vércukorvizsgálat és a laborvizsgálat ideje! Fontos, hogy a kismama az orvos minden utasítását betartsa. A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, ahol egy vérvételt követően vízben oldott glükózt kell fogyasztania a leendő anyukának, majd két óra múlva újra részt venni a vércukormérésen.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!