Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonnegyedik hete vízválasztó időszak, a magzat már majdnem készen áll a születésre.

A terhesség huszonnegyedik hete

A magzat már majdnem készen áll a születésre, de vigyázni kell arra, hogy ne szülessen meg hamarabb.

2017/11/22 16:18

Huszonnégy hetes korban a magzat már képes lehet a méhen kívüli életre is, mégis vigyázni kell arra, hogy ne szülessen meg hamarabb.

Ha ezen a héten megszületne a gyermek, koraszülött lenne, de nagy valószínűséggel életképes, bár több hetes, szigorú kórházi kezelésre szorulna. Így ebben az időszakban nagyon vigyázni kell magára a kismamának. 


Hogy néz ki a magzat huszonnégy hetes korban?


Mostanra a magzat már akár a 600 grammos súlyt is elérheti. Ha a baba kinyújtózik, mérete akkora, akár egy szál zeller. Már minden, méhen kívüli élethez szükséges szervvel és testrésszel rendelkezik a születendő gyermek, ám légzőközpontja és hőszabályozása még éretlen. Teste nagyon gyorsan felmelegedhet és lehűlhet, így különösen fontos, hogy a kismama ne tegye ki magát szélsőségeknek a hőmérséklet terén. Például nem ajánlott forró vízben fürdeni vagy közvetlen napfényen tartózkodni. 
A magzat testét ekkor még pihés magzatszőr (lanúgó) borítja, mely majd idővel eltűnik. Huszonnégy hetes korban a születendő gyermek koponyacsontjai még puhák, a kislányoknál a nagyajkak még nem fejlődtek ki rendesen, a kisfiúk heréi pedig még nem szálltak le. Továbbra is sokat mocorog a magzat, bár helye egyre szűkül az anyaméhben.


Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?


A hormonok ugyan eddig is okozhattak hangulatingadozást a kismamánál, de a huszonnegyedik hétben különösen érzékeny lehet a leendő anyuka. Ez az időszak a leendő apukákat is megviseli, hiszen egyelőre nehezen találják a helyüket az új helyzetben, ráadásul a kismamára is igyekeznek nagyon odafigyelni. 
Mivel a magzatvíz körülbelül három óránként teljesen megújul, érdemes sok folyadékot fogyasztani, ez nagyon sokat segít a veséknek a méreganyagok kiválasztásában is. 


Milyen tünetei lehetnek a kismamának? 


Mivel növekszik a baba, egyre több helyet foglal a kismama testében és nyomja a belső szerveket, amely okozhat gyomorégést. Ez gyakori jelenség a kismamáknál, amit enyhíthet a változatosan összeállított, kímélő étrend.
A kismamának érdemes kerülni a sok ülést is, hiszen nagyon könnyen alakulhatnak ki visszerek a lábakon.
Adott esetben fel kell készülni az éjszakai műszakra is, hiszen a magzat sokszor ébresztheti fel édesanyját az éjszaka közepén mozgolódásával. 
Nem szabad elfelejteni, hogy a baba koraszülöttként már ekkor is megszülethet. Mindent meg kell tenni azért, hogy a kiírt vagy ahhoz a lehető legközelebbi időpontban szülessen, érdemes odafigyelni az esetleges idő előtti vajúdás jeleire, melyek leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlítanak. 


Milyen vizsgálatokra van szükség huszonnégy hetes terhesen?


Eljött a terheléses vércukorvizsgálat és a laborvizsgálat ideje! Fontos, hogy a kismama az orvos minden utasítását betartsa. A vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, ahol egy vérvételt követően vízben oldott glükózt kell fogyasztania a leendő anyukának, majd két óra múlva újra részt venni a vércukormérésen.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.