Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonharmadik hete

A terhesség huszonharmadik hete

Tüdeje egyre inkább fejlődik, így a magzatvizet szívja be a légzés gyakorlása közben. 

2017/12/08 11:15

Ettől az időszaktól kezdve álmodik a magzat, nála is jelentkezik a REM – fázis. Jellemzően az aznap tapasztalt ingereket éli újra álmában. 

A kismama tapasztalhat szokatlan tüneteket ebben az időszakban, ezek közé tartozik a has keményedése és a vizelettartási problémák is. Ezek azonban a szülést követően teljesen elmúlnak. 

Hogy néz ki a magzat huszonhárom hetes korban?

Ebben a korban a magzat súlya elérheti a fél kilogrammot is, méreteiben pedig már akkora, akár egy kisebb cső kukorica. Mivel a tüdeje egyre inkább fejlődik, próbálgatja a légzést, a magzatvizet szívja be apró tüdejébe. Ebből kifolyólag elég sokat csuklik ebben az időszakban. Már nála is megfigyelhető alvás közben az úgynevezett REM fázis, amikor is – akár a felnőtteknél is – gyorsan mozog a szeme. Ez azt jelenti, hogy a magzat már az anyaméhben is álmodik. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Mivel megnő a kismama progeszteron szintje, a medence környéki és a gátizmok megereszkednek, így készül a kismama szervezete a szülésre. Ebből kifolyólag előfordulhat vizelettartási probléma, mely természetesen a szülés után elmúlik. 
A várandósság ezen szakaszában a kismama tapasztalhatja, hogy megkeményedik a hasa. Emiatt nem kell pánikba esni, ez egy természetes jelenség, a méh összehúzódásával van párhuzamban. Ahogy növekszik a kismama méhe, annál gyakrabban tapasztalhatja ezt. A magnéziumban gazdag ételek fogyasztása enyhíthet ezen az állapoton. Fontos azonban, hogy ha nem múlik ez az állapot vagy fájdalmat okoz, mindenképpen fel kell keresni az illetékes orvost. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Fontossá válik a kalcium bevitele is a szervezetbe, a magzat egészséges csontfejlődéséhez és az izomrendszer kialakulásához elengedhetetlen. Mivel a születendő gyermek ezt is édesanyja szervezetéből vonja el, így érdemes rendszeresen kalciumban gazdag ételt fogyasztani. Ennek hiánya okozza sokszor például várandósság alatt a fogak romlását a kismamák esetében. 

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonhárom hetes terhesen?

A héten nincs kötelező vizsgálat, ám közeledik a terheléses vércukorvizsgálat ideje, melyről érdemes a kismamának már most konzultálnia orvosával. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!