Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség huszonharmadik hete

A terhesség huszonharmadik hete

Tüdeje egyre inkább fejlődik, így a magzatvizet szívja be a légzés gyakorlása közben. 

2017/12/08 11:15

Ettől az időszaktól kezdve álmodik a magzat, nála is jelentkezik a REM – fázis. Jellemzően az aznap tapasztalt ingereket éli újra álmában. 

A kismama tapasztalhat szokatlan tüneteket ebben az időszakban, ezek közé tartozik a has keményedése és a vizelettartási problémák is. Ezek azonban a szülést követően teljesen elmúlnak. 

Hogy néz ki a magzat huszonhárom hetes korban?

Ebben a korban a magzat súlya elérheti a fél kilogrammot is, méreteiben pedig már akkora, akár egy kisebb cső kukorica. Mivel a tüdeje egyre inkább fejlődik, próbálgatja a légzést, a magzatvizet szívja be apró tüdejébe. Ebből kifolyólag elég sokat csuklik ebben az időszakban. Már nála is megfigyelhető alvás közben az úgynevezett REM fázis, amikor is – akár a felnőtteknél is – gyorsan mozog a szeme. Ez azt jelenti, hogy a magzat már az anyaméhben is álmodik. 

Milyen tünetei lehetnek a kismamának?

Mivel megnő a kismama progeszteron szintje, a medence környéki és a gátizmok megereszkednek, így készül a kismama szervezete a szülésre. Ebből kifolyólag előfordulhat vizelettartási probléma, mely természetesen a szülés után elmúlik. 
A várandósság ezen szakaszában a kismama tapasztalhatja, hogy megkeményedik a hasa. Emiatt nem kell pánikba esni, ez egy természetes jelenség, a méh összehúzódásával van párhuzamban. Ahogy növekszik a kismama méhe, annál gyakrabban tapasztalhatja ezt. A magnéziumban gazdag ételek fogyasztása enyhíthet ezen az állapoton. Fontos azonban, hogy ha nem múlik ez az állapot vagy fájdalmat okoz, mindenképpen fel kell keresni az illetékes orvost. 

Mi a teendője a leendő édesanyának ebben az időszakban?

Fontossá válik a kalcium bevitele is a szervezetbe, a magzat egészséges csontfejlődéséhez és az izomrendszer kialakulásához elengedhetetlen. Mivel a születendő gyermek ezt is édesanyja szervezetéből vonja el, így érdemes rendszeresen kalciumban gazdag ételt fogyasztani. Ennek hiánya okozza sokszor például várandósság alatt a fogak romlását a kismamák esetében. 

Milyen vizsgálatokra van szükség huszonhárom hetes terhesen?

A héten nincs kötelező vizsgálat, ám közeledik a terheléses vércukorvizsgálat ideje, melyről érdemes a kismamának már most konzultálnia orvosával. 

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.