MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Beszélj a babáddal!

A babám kilenc hónapon keresztül bennem él. Táplálom, szeretem, ő pedig eközben érzi azt, amit én érzek, hallja a hangomat, reagál a simogatásaimra. Micsoda varázslatos egy kapcsolat!

Jún. 12, 2023

Így fejlődnek magzatod érzékei

A kisbabád érzékei már nagyon korán, a várandósság elejétől kezdve elkezdenek fejlődni. A terhességed negyedik hetétől kezdve kialakul a baba belső füle, a szeme és a nyelve. Ahogy telnek a hetek, a magzat ízlelése, a szaglása és a tapintása is kifejlődik, vagyis a baba megnyílik a külvilág felé. A magzatod a huszonnegyedik héttől már tudatosan érzékel és képes lesz reagálni a szenzoros ingerekre is. 

 

A magzatvíz véd és megtanít ízlelni, szagolni

A magzatburkot kitöltő magzatvíz feladata, hogy megvédje a babát az ütődésektől, a hőingadozástól, a zajoktól, vagyis az anya testében egyfajta védelmező „gubó”. De azt vajon tudtad-e, hogy ezek mellett nem törpülhet el a magzatvíznek a kommunikációs szerepe sem? Igen, mert bizony ez a babát körbevevő, biztonságot nyújtó folyadék nem más, mint egy, a külvilággal összekapcsolódó érintkezési felület, vagyis egy valódi kommunikációs csatorna.

A baba érzékei – elsősorban az ízlelése – ennek a folyadéknak köszönhetően fejlődnek ki. A tizenharmadik héttől kezdve a baba folyamatosan lenyeli és belélegzi ezt a különböző aroma molekulák alkotta, édeskés, életet adó folyadékot. Ez pedig nem más, mint a baba ízlelésének a kezdete.

 

Anya baba kötődés - a varázslatos kapcsolat kialakulása

 

Hogyan alakul ki a babához való kötődésem?

  • Az érzelmeken keresztül…

Közted és a babád között már nagyon hamar kialakul az úgynevezett pszichoszenzoros kapcsolat. Magzatod először érzékeli, majd meg is szokja a mozgásodat és a beszédedet. Ezek mellett észleli a környezetét is, sőt, azt is, hogyha stresszes vagy, vagy éppen kiegyensúlyozatlan. Hasznos tudnod, hogy ilyenkor a szervezeted több – stressz hormonként is ismert – kortizolt, valamint adrenalint termel.

 

  • A  táplálkozáson keresztül…

Étkezés közben az aroma molekulák a véráramba kerülnek, a méhlepényen és a magzatvízen keresztül pedig eljutnak a magzatodhoz. A várandósságod ötödik hónapja után a kisbabád már képes lesz megjegyezni az ízeket. Ezért is fontos, hogy változatos és kiegyensúlyozott legyen az étrended, amelyhez – ne feledd – hozzátartozik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is!

 

  • A gesztusokon keresztül…

A magzat tapintása nagyon hamar kialakul, és tudnod kell, hogy a kisbabád azt is érzi, amikor a pocakodat simogatod. A terhesség ötödik hónapjától kezdve a baba tapintása is kifejlődik azáltal, hogy szopja az ujját és megfogja a lábát. Tény, hogy a várandósság hetei, hónapjai során a gyermeked egyre fogékonyabb lesz a simogatásokra – végül is ez az egyik szülésre felkészítő módszer, a haptonómia célja.

 

  • A zajokon keresztül… 

A hatodik hónaptól kezdve kisbabád a mindennapi zajokat is érzékeli már: többek között a hangodat, az édesapja hangját, a zenét és a szívverésed. Ezekre a babád mind-mind mozdulatokkal vagy éppen felgyorsult szívveréssel fog reagálni. Beszélj hozzá, játssz le neki egy kellemes zenét, hidd el, szeretni fogja! Arra viszont ügyelj, hogy sose szólj hozzá hangosan és a kedvenc számodat is visszafogottabb hangerőre állítva hallgasd, hallgattasd vele!

 

Fernanda, a másfél éves Nathan anyukája:

„A férjem igazi zenerajongó, így magától értetődő volt, hogy szenvedélyét a kisbabánkkal is szeretné megosztani. Így a Clashtől a Traviatán keresztül egészen a barokk muzsikáig, a gyermekünk mindent meghallgatott a terhességem egész ideje alatt. És végül, azt hiszem, sikerült megértetnie azt, amit szeretett volna vele megosztani az apukája. Nathan imád táncolni, de már bent is ez volt az egyik kedvenc tevékenysége. Sosem fogom elfelejteni például azt a jazz koncertet, amire hét hónapos terhesen mentem el. A zene ütemére a kisbabám a pocakomban azonnal rugdosni kezdett. Hogy is mondjam csak!? Nem is rugdosott, igazából már akkor táncolt!” 

Rate this article
0