MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Várandósságom negyedik hónapja

0
0 Értékelések

Várandósságom második trimeszterébe léptem: 16-19 hete volt az utolsó ciklusom, ami azt jelenti, hogy 14-17 hetes terhes lehetek. A babám már szopja a hüvelykujját a pocakomban. A ruháim kezdenek szűkek lenni, az étvágyam viszont egyre nagyobb. 

Jún. 12, 2023

A 4 hónapos magzat és a várandósság negyedik hónapja

 

A babád fejlődése egyre látványosabb és egyre aktívabb: talán már azt is érzed, ahogyan mocorog. Persze az elején még nagyon finom mozgások ezek, olyan, mintha apró buborékok pukkannának ki vagy kis pillangók röpködnének odabenn. Ha esetleg semmi ilyesmit nem tapasztalsz, ne ijedj meg, hiszen nem mindenki érzi! De hidd el, már nem kell olyan sokat várnod arra, hogy csemetéd határozottan jelezzen neked!

A kisbabád érzékszervei tovább fejlődnek, a terhességed e szakaszában képes már mozgatni a szemét, a szemöldökét, sőt, ekkor a retinája is működésbe lép. Magzatod ennyi idősen már nyitogatja a száját, mi több, a hüvelykujját nemcsak bekapni tudja, hanem szopni is.

A rendkívül érzékeny, a bőr kis felületén megtalálható „tapintásért felelős részecskéknek” köszönhetően már tapintani is képes. Ahhoz azonban, hogy a tapintás érzéke teljesen kifejlődjön, még érnie kell az idegrendszerének, a várandósság 24. hetéig mindenképpen. Apránként fejlődik viszont a szaglása, ám egészen a hetedik hónapig még nem érez szagokat és illatokat.

A babád a magzatvíz fogyasztásának köszönhetően megtanul már ízlelni is. Azt tudtad-e, hogy a magzatvíz íze attól függ, hogy te milyen ételeket eszel? Apropó, magzatvíz! Ennek közvetítésével a 15. héttől kezdve a gyermeked már befogja a különböző hangokat is. Így tudja érzékelni a szíved dobbanását, a gyomrod korgását, és ami számára a legfontosabb és a legkedvesebb, a hangodat. Kezdj el hát beszélni hozzá, akkor is megnyugszik majd, ha még nem érti, mit mondasz! Tudod, nem érti, de érzi…

Helyes táplálkozási szokásaim

Lassan búcsút inthetsz az émelygésnek és az ételek iránti undornak, ami egyet jelent azzal, hogy újra felfedezheted, milyen jó is enni. De éppen az étkezés az, amire most különösen oda kell figyelned, mert a kilók bizony pillanatok alatt felszaladhatnak rád! Arra vonatkozóan ugyan nincsenek szigorú szabályok, hogy mennyit lehet hízni, az elsősorban a testsúlyodtól, az egészségi állapotodtól és persze az anyagcserédtől is függ, de semmiképpen sem szabad túlzásba esni! Jó, ha tudod, hogy a második trimeszterben az átlagos súlygyarapodás heti 300-350 gramm. Egyébként nagyon is hasznos, ha tisztában vagy a terhességi hízás kockázataival, amelyhez itt találhatsz egy kis adalékot.

Ezek mellett az orvosoddal is érdemes beszélned a terhességi étrendről is, segítségével pontról pontra átvehetitek, hogy mi a legjobb neked és a gyermekednek.

Különösen figyelj a jódbevitelre, amely nélkülözhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A jódot az élelmiszerekkel, leginkább az asztali sóval tudod bevinni. De ennek fogyasztásánál is fontos a mértékletesség: semmiképp se vidd túlzásba, inkább törekedj az egyensúlyra!

A hónap kérdése: valami édesre vágyom, mit tehetek?

Kívánósság – nálad is ez volt az első a terhességi jelek közül? Na, igen, és ezzel aligha lehet mit kezdeni. Ha egyszer megkívánod a tejszínhabos epertortát vagy egy jó csokit, akkor addig nem engeded el a gondolatod, amíg meg nem kapod… Ilyenkor sovány vigasz, de ezért is főleg a megváltozott hormonjaidat okolhatod. De vajon jól teszed-e, ha engedsz a vágyaidnak? Időről-időre igen, de csakis az ésszerűség határain belül, vagyis egészen addig, amíg változatos és kiegyensúlyozott az étrended.

Ha édeset kívánsz, érdemes tudnod, hogy nem teszel rosszat, ha friss vagy szárított gyümölcsöt, tej alapú desszertet (és nem tejszínt) vagy éppen natúr joghurtot eszel. Válassz „egyszerű” termékeket kis mennyiségben: inkább egyél meg egy kocka étcsokoládét, mint egy zsírban és cukorban gazdag tortát!

 

Sonia, 28 éves, 4 hónapos terhes

„Először hozzá kellett szoknom ahhoz a gondolathoz, hogy már nem férek bele a ruháimba, így ez egy jó indok volt arra, hogy elmenjek a barátnőimmel vásárolni. És a szokásos kérdés: honnan szerzek divatos terhes ruhákat?” 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok