MyFeed Personalized Content
Terhesség
Cikk
Add this post to favorites

Miért fontos a magnézium fogyasztása terhesség alatt?

Egy kismama egészséges életmódjához hozzá tartozik a hiányállapotok elkerülése, melynek fontos része a megfelelő magnéziumszint fenntartása is. 
 

Júl. 28, 2023

Magnézium terhesség alatt - miért fontos és mennyire van szükség?

 

A magnézium bevitele nem csak a várandósság alatt fontos, hiszen számos jótékony hatása van. Szerepe van a csontok és a fogak felépítésében, segít megakadályozni a vesekő kialakulását, gátolja az érelmeszesedést, de az izmok működésében és a görcsök megakadályozásában is jelentős szerepe van. Emellett szabályozza az ingerlékenységet és segíti a sejtszabályozást is. A terhesség alatt pedig tovább nő a magnézium jelentősége a szervezetben, hiszen hatással lehet a kismama vérnyomására, a magzat fejlődésére és növekedésére, valamint befolyásolhatja a születés várható időpontját is. „Megfelelő mennyiségű magnéziumbevitellel megakadályozhatók a görcsök, a lábgörcsök, a haskeményedés, de csökkenthető az idő előtti méhösszehúzódások és a nyitott méhszáj előfordulásának kockázata is. Kifejezetten fontos a magnézium bevitele azon kismamák számára, akik korábban már átestek vetélésen vagy ikreket várnak.” – mondja Dr. Vörös Anna, szülész-nőgyógyász.
Természetesen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségre is. Túl sok magnézium bevitele esetén hasmenés jelentkezhet a kismamánál, ám a felesleg a veséken keresztül távozik a szervezetből, így általában nem okoz nagyobb problémát. 


Mennyi magnéziumra van szüksége egy kismamának?

Egy felnőtt ember napi magnéziumszükséglete körülbelül 300 mg. Ám ez a terhesség ideje alatt magasabb, az utolsó hetekben akár 50%-kal is megemelkedhet a napi megfelelő bevitel, amely lehet akár 10mg/tskg is, így érdemes rendszeresen konzultálni erről a várandósságot gondozó kezelőorvossal.


Melyek a fő magnéziumforrások?

Ebbe a csoportba tartoznak a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, az olajos magvak, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint néhány rákféle is. Előfordulhat azonban, hogy a kismama nem tud elég mennyiségű magnéziumot bevinni a szervezetébe csupán étkezéssel. Ilyenkor válik fontossá a pótlás, amelyhez számos különböző termék érhető el a piacon a komplex magzatvédő vitamintól kezdve a különböző készítményekig. A választás előtt mindenképpen érdemes a kezelőorvossal konzultálni a kismamának, hiszen így biztosan olyan terméket választ majd, mely rá és a magzatra is jótékony hatással van. 
 

Rate this article
0

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat