Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A terhesség harmincharmadik hete

A terhesség harmincharmadik hete

Megkezdődött a várandósság nyolcadik hónapja.

2017/12/08 11:43

A nyolcadik hónapba lépve a kismamának csökkenhet az étvágya, ám a magzat egészséges fejlődése érdekében oda kell figyelni a megfelelő tápanyagbevitelre. 

A születendő gyermek már majdnem két kilogrammos, az agya továbbra is folyamatosan fejlődik. Súlya is egyre gyarapodik, így a kismamának egyre nagyobb kihívást jelent a biztonságos mozgás.

Hogy néz ki a magzat harminchárom hetes korban?

A magzat súlya ekkor már majdnem eléri a két kilogrammos súlyt, méreteiben akkora, akár egy ananász. Továbbra is igaz, hogy bár ebben az időszakban nagy különbségek lehetnek a magzatok között, hiszen hétről hétre nagyon sokat változnak, így nem lehet egyenlő fejlődési ütemről beszélni minden baba esetében. Az agy fejlődésével kialakul az öt érzéke is, melyeket már igyekszik próbálgatni is az anyaméhben. 

Milyen tünetek jelentkezhetnek a leendő édesanyánál?

A kismama testének egyre nagyobb kihívást jelent, hogy megfelelően ellássa a leendő édesanya szervezetét és a fejlődő magzatot is. Mivel a születendő gyermek folyamatosan nagyobb helyet foglal el a pocakban, előfordulhat, hogy csökken a kismama étvágya. Ennek ellenére viszont nem szabad sokkal kevesebbet enni mint eddig, ha szükséges, sokszor kis adagokat kell fogyasztania a várandós mamának. Már csak azért sem érdemes egyszerre sokat enni, mert a méh térfogata folyamatosan növekszik, így a rekeszizom nyomhatja a tüdőt. Ha egyszerre sok ételt visz be a szervezetbe a leendő édesanya, szinte biztosan légszomj alakul majd ki. A szüléshez közeledve egyre gyakrabban fordulhat elő a has keményedés és méh összehúzódása, ám emiatt csak akkor kell aggódni, ha fájdalommal is jár vagy túlzottan gyakran jelentkezik ez az érzés.

Mi a teendője a kismamának ebben az időszakban?

A születendő gyermek az édesanya méhében szinte már mindent érzékel, ami a külvilágból beszűrődik. Így például az ismerős dallamok megnyugtatják, a zajtól viszont összerezzen, ezért érdemes kerülni a hosszantartó zajjal járó helyeket. A kismama tapasztalhatja azt is, hogy egyre többször veszíti el egyensúlyát, így érdemes nagyon óvatosan elvégezni még a legrutinosabbnak számító tevékenységeket is.

Milyen vizsgálatokra van szükség a terhesség harmincharmadik hetében?

Ezen a héten esedékes egy újbóli méhszáj ellenőrzés, valamint a baba szívhangjának meghallgatása is. Emellett a szokásos vérnyomásmérésre számíthat a kismama.

 

Tovább

Select a specific week

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!