Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
negy-honapos-baba-fejlodes

A négy hónapos baba fejlődése

A négy hónapos gyermek számára gyakorlatilag kinyílik a világ. Nem csak képes átfordulni a hasáról a hátára és elérni a számára érdekes játékokat, de már a távolabbi tárgyakat is látja és egyre több ismerős arcot ismer fel.

2020/10/16 15:39

A gyermeknek fejlődik az izomzata, koordináltabb lesz a mozgása és élesebb a látása. Lenyűgözik a színes tárgyak és élvezi, hogy már több szemszögből is láthatja a világot. 

4 hónapos baba fejlődése

 

A gyermek étvágya

Az anyatejjel való táplálás továbbra is fontos a gyermek számára, így az első hat hónapban javasolt mindenképpen fenntartani és csak a legszükségesebb esetben korai hozzátáplálással kiegészíteni. Nem csak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz számára az anyatej, de immunrendszere is erősödik a szopizás által. Visszabukások még ebben a korban is előfordulhatnak, hiszen a nyelőcső záró izomzat csupán fél éves kor után fejlődik ki teljesen. Már érdemes elkezdeni beszélgetni a védőnővel a hozzátáplálás lehetőségeiről, hiszen hamarosan aktuálissá válik a téma. 

A csecsemő növekedése

Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás helyes táplálás mellett is. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és hosszát, nincs ok az aggodalomra. 

A baba mozgásfejlődése

Már nem csak nyúl a tárgyak felé, de meg is ragadja őket, sőt, már a kapaszkodásra is képes az apró ujjaival. Ebben a korban már képes felemelni a játékait, megrázni őket, sőt előszeretettel fogja meg édesanyja ujját is. A legnagyobb újdonság azonban az, hogy innentől kezdve bármikor átfordulhat a hasáról a hátára és fordítva. Ha egyszer rájön erre a mozdulatsorra, odalesz érte, hiszen több szemszögből is megcsodálhatja a világot, ráadásul ilyen módon a játékait is elérheti. Remek izomerősítő gyakorlat, ha egy picit távolabb tesszük tőle a játékait, így kénytelen egy kicsit nyújtózni értük. Érdemes nagyon odafigyelni rá, hiszen most már bármikor átfordulhat, így egy pillanatra sem érdemes szem elől téveszteni a pelenkázón, hiszen egy óvatlan pillanatban akár baj is történhet.

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Nem csak a mozgása, de a látása is fejlődik a gyermeknek. Már nem csak az ismerős arcokat képes felismerni, de a távoli tárgyakat is jól látja, valamint képes fókuszálni is rájuk. Éppen ezért egyre több dolog ragadja meg a figyelmét és folyamatosan többet akar majd megtudni a világról. A maga módján már kommunikál a környezetével, egyre többet mosolyog, próbál aktív résztvevővé válni társaságban. Eljött a csörgők és a színes labdák időszaka is, melyekkel előszeretettel játszik majd.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

4 hónap

Aktuális nálunk! Bár mi nem forgolódunk hanem háton fekve tolja magát felfele valamint a popóját oldalra tolva már 360 fokos fordulatot tud tenni. A cikk nagyon jó

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!