MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A négy hónapos baba fejlődése

A babák fejlődése során négy hónapos korban a gyermek számára gyakorlatilag kinyílik a világ. Nem csak képes átfordulni a hasáról a hátára és elérni a számára érdekes játékokat, de már a távolabbi tárgyakat is látja és egyre több ismerős arcot ismer fel.

Jún. 8, 2023

4 hónapos baba fejlődése

 

A gyermek étvágya

Az anyatejjel való táplálás továbbra is fontos a gyermek számára, így az első hat hónapban javasolt mindenképpen fenntartani és csak a legszükségesebb esetben korai hozzátáplálással kiegészíteni. Nem csak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz számára az anyatej, de immunrendszere is erősödik a szopizás által. Visszabukások még ebben a korban is előfordulhatnak, hiszen a nyelőcső záró izomzat csupán fél éves kor után fejlődik ki teljesen. Már érdemes elkezdeni beszélgetni a védőnővel a hozzátáplálás lehetőségeiről, hiszen hamarosan aktuálissá válik a téma. 

A csecsemő növekedése

Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás helyes táplálás mellett is. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és hosszát, nincs ok az aggodalomra. 

A baba mozgásfejlődése

Már nem csak nyúl a tárgyak felé, de meg is ragadja őket, sőt, már a kapaszkodásra is képes az apró ujjaival. Ebben a korban már képes felemelni a játékait, megrázni őket, sőt előszeretettel fogja meg édesanyja ujját is. A legnagyobb újdonság azonban az, hogy innentől kezdve bármikor átfordulhat a hasáról a hátára és fordítva. Ha egyszer rájön erre a mozdulatsorra, odalesz érte, hiszen több szemszögből is megcsodálhatja a világot, ráadásul ilyen módon a játékait is elérheti. Remek izomerősítő gyakorlat, ha egy picit távolabb tesszük tőle a játékait, így kénytelen egy kicsit nyújtózni értük. Érdemes nagyon odafigyelni rá, hiszen most már bármikor átfordulhat, így egy pillanatra sem érdemes szem elől téveszteni a pelenkázón, hiszen egy óvatlan pillanatban akár baj is történhet.

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Nem csak a mozgása, de a látása is fejlődik a gyermeknek. Már nem csak az ismerős arcokat képes felismerni, de a távoli tárgyakat is jól látja, valamint képes fókuszálni is rájuk. Éppen ezért egyre több dolog ragadja meg a figyelmét és folyamatosan többet akar majd megtudni a világról. A maga módján már kommunikál a környezetével, egyre többet mosolyog, próbál aktív résztvevővé válni társaságban. Eljött a csörgők és a színes labdák időszaka is, melyekkel előszeretettel játszik majd.

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat