Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
negy-honapos-baba-fejlodes

A négy hónapos baba fejlődése

A négy hónapos gyermek számára gyakorlatilag kinyílik a világ. Nem csak képes átfordulni a hasáról a hátára és elérni a számára érdekes játékokat, de már a távolabbi tárgyakat is látja és egyre több ismerős arcot ismer fel.

2018/10/16 15:39

A gyermeknek fejlődik az izomzata, koordináltabb lesz a mozgása és élesebb a látása. Lenyűgözik a színes tárgyak és élvezi, hogy már több szemszögből is láthatja a világot. 

A gyermek étvágya

Az anyatejjel való táplálás továbbra is fontos a gyermek számára, így az első hat hónapban javasolt mindenképpen fenntartani és csak a legszükségesebb esetben korai hozzátáplálással kiegészíteni. Nem csak fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz számára az anyatej, de immunrendszere is erősödik a szopizás által. Visszabukások még ebben a korban is előfordulhatnak, hiszen a nyelőcső záró izomzat csupán fél éves kor után fejlődik ki teljesen. Már érdemes elkezdeni beszélgetni a védőnővel a hozzátáplálás lehetőségeiről, hiszen hamarosan aktuálissá válik a téma. 

A csecsemő növekedése

Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás helyes táplálás mellett is. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és hosszát, nincs ok az aggodalomra. 

A baba mozgásfejlődése

Már nem csak nyúl a tárgyak felé, de meg is ragadja őket, sőt, már a kapaszkodásra is képes az apró ujjaival. Ebben a korban már képes felemelni a játékait, megrázni őket, sőt előszeretettel fogja meg édesanyja ujját is. A legnagyobb újdonság azonban az, hogy innentől kezdve bármikor átfordulhat a hasáról a hátára és fordítva. Ha egyszer rájön erre a mozdulatsorra, odalesz érte, hiszen több szemszögből is megcsodálhatja a világot, ráadásul ilyen módon a játékait is elérheti. Remek izomerősítő gyakorlat, ha egy picit távolabb tesszük tőle a játékait, így kénytelen egy kicsit nyújtózni értük. Érdemes nagyon odafigyelni rá, hiszen most már bármikor átfordulhat, így egy pillanatra sem érdemes szem elől téveszteni a pelenkázón, hiszen egy óvatlan pillanatban akár baj is történhet.

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

Nem csak a mozgása, de a látása is fejlődik a gyermeknek. Már nem csak az ismerős arcokat képes felismerni, de a távoli tárgyakat is jól látja, valamint képes fókuszálni is rájuk. Éppen ezért egyre több dolog ragadja meg a figyelmét és folyamatosan többet akar majd megtudni a világról. A maga módján már kommunikál a környezetével, egyre többet mosolyog, próbál aktív résztvevővé válni társaságban. Eljött a csörgők és a színes labdák időszaka is, melyekkel előszeretettel játszik majd.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése5/5

4 hónap

Aktuális nálunk! Bár mi nem forgolódunk hanem háton fekve tolja magát felfele valamint a popóját oldalra tolva már 360 fokos fordulatot tud tenni. A cikk nagyon jó

Keresés

Még mindig nem találod
amit keresel?

Próbáld ki új keresőnket. Mindig nyújtunk valami újat Neked.