Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
ot-honapos-baba-fejlodes

Öt hónapos baba fejlődése

Folyamatosan fejlődik a mozgása és a koordinációja, valamint mentális képességei is. Ebből kifolyólag minden nap képes valami újdonsággal meglepni a szüleit. Egy mosoly, egy új mozdulat, egy önálló tevékenység. Ez az időszak tele van meglepetésekkel és csodákkal.

2020/10/16 17:41

Öt hónapos baba fejlődése - minden, amit tudnod kell

 

A csecsemő növekedése

Öt-hat hónapos korukra a babák általában megkétszerezik születési súlyukat, bár az egyéni eltérések igen széles skálán mozoghatnak. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok az aggodalomra. 

 

A gyermek étvágya

Megfelelő súlygyarapodást csak megfelelő táplálással lehet elérni, ami elsősorban anyatejes táplálást jelent a babák számára még ebben az időszakban is. Ennek hiányában anyatejpótló tápszerek és az idejében elkezdett, jól megtervezett hozzátáplálás biztosítják a baba tápanyagszükségleteinek kielégítését, de erről minden esetben a háziorvossal és a védőnővel szükséges előzetesen egyeztetni. 

 

Fogfejlődés, rágás, ízlelés

Az első fogak ugyan általában csak 6-8 hónapos kor között törnek elő, de ez nem jelenti azt, hogy addig csak folyékony táplálékot képes a csecsemő elfogyasztani. Ekkor még nem rág a gyermek, de nyelve és fogínyei segítségével szájában a keverő mozgásokat már próbálgatja, veleszületett reflexes nyelése kezd átalakulni tudatos tevékenységgé. Nyelvét irányítottan mozgatja szájában, szakaszosan nyel, ami azt mutatja, hogy a baba készen áll a folyékony táplálék mellett a félfolyékony ételek elfogadására is. A visszabukások egyre ritkábban fordulnak elő, azonban nem kell miatta aggódni, ha néhány milliliter tejet visszabüfizik. A nyelőcső záró izomzat csupán fél éves kor után fejlődik ki teljesen. 

 

A baba mozgásfejlődése

Ha eddig még nem tudott magától átfordulni a hasáról a hátára és fordítva, akkor az ötödik hónapban már biztosan sikerül neki. Továbbra is fontos, hogy töltsön egy kis időt hason fekve, ugyanis a törzs izmainak erősödése még mindig nagyon lényeges az ideális mozgásfejlődés érdekében. Vannak olyan babák, akik már kísérletet tesznek a mászásra, ám ehhez még nem elég erősek az izmai, így egyelőre csak a forgolódás miatt kell odafigyelni a szülőknek a gyermek biztonságára. A tárgyakat, melyeket megfogott már képes átvenni egyik kezéből a másikba és a saját testrészeit is egyre inkább felfedezi apró kezeivel. Sőt, ha úgy méri fel, hogy egy nagyobb tárggyal van dolga, két kézzel nyúl felé. Az öltözködés sem lesz már olyan egyszerű, ugyanis sokszor odanyúl, megfog ruhadarabokat, sőt a mozdulatok alapján sokszor olyan érzése van az embernek, mintha már egyedül is menne neki a felöltözés. Természetesen azonban erre még várni kell.

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

A csörgő, zenélő, mozgó, színes játékok továbbra is a kedvencek közé tartoznak, de a dalokat, verseket és mondókákat is szívesen hallgatja. Érdemes neki már most mesélni, színes képeskönyveket nézegetni és a hétköznapi tevékenységek során is minél többet beszélni hozzá, ugyanis ezekből rengeteget tanulhat a gyermek és a sok külső inger elősegíti a mentális fejlődősét is. Ha rámosolyog valaki, visszamosolyog, viszont ha szigorú vagy mérges arcot lát maga előtt, akár sírva is fakadhat. Lassan felismeri a nevét is, viszont sokszor a különböző hanghordozások még összezavarhatják.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

fejlődés

Nagyon szeretem a havi fejlődésről szóló cikkeket! Nagyon hasznosak!

avatar

Hozzátáplálás

Nagyon sok jó dolog van benne ☺️

avatar

5 hónapos baba fejlődése

Nagyon Hasznos ☺️

avatar

Fejlődés

Hasznos infók :)

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!