MyFeed Personalized Content
5-6 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A 6 hónapos baba fejlődése

5
5/5 1 Értékelések

Minden kisbaba más és más tempóban növekszik, de nagyjából a hat hónapos baba fejlődése során emésztőrendszere már alkalmassá válik az anyatej és a tápszer mellett a zöldség és gyümölcslé elfogadására, így megkezdődhet a gyermek hozzátáplálása.

Júl. 13, 2020

A 6 hónapos baba fejődése, étvágyaElérkezett a bűvös hat hónapos kor, amikor a hozzátáplálás megkezdésével már nincs mire várni. Természetesen csak óvatosan, nem arról van szó, hogy egy komplett menüt kellene tenni a gyermek elé. Ez az időszak arról szól, hogy a csecsemő új ízekkel ismerkedjen meg és megszokja azt, hogy kanálból is érkezhet az étel. Ügyeljünk arra, hogy egyenként ismertessük meg a babát a különféle táplálékokkal: legalább 3-5 nap különbséggel vezessünk be új ételt, így az esetlegesen kialakuló negatív reakciók és az ok könnyen beazonosítható. Új ételeket kezdetben lé, majd püré formában adjunk a csecsemőnek, egyre növekvő mennyiségben. Az első alkalommal egy, a következő napon kettő, majd négy kanállal kínáljuk gyermekünket, és fokozatosan emeljük a mennyiséget egy teljes adaggá. A fő szempont a fokozatosság! 
A hozzáadott cukrot, sót és egyéb ízesítőket még nem kell bevezetni, 6 hónapos korban még nem ajánlott ezek fogyasztása. Nagyon sok olyan püré lesz, amit először majd kiköp, sőt elfordítja a fejét a kanáltól, azonban ez nem feltétlenül attól van, hogy nem szereti, csupán az ismeretlennel történő találkozás reakciói ezek. Bátran lehet adni neki legközelebb is például ugyanabból a zöldségből. Mindezek mellett az anyatej továbbra is fontos táplálék, így ha még van rá lehetőség, mindenképpen tartani kell a szoptatási rendet is. 

 

Ha szeretnél segítséget kapni az új ételek bevezetéséhez, töltsd le Hozzátáplálási Kisokosunkat!

 

Fogfejlődés, rágás, ízlelés

Általában 6-8 hónapos korban bújnak ki az első fogak, így izgalmas időszak kezdődik, ennek minden jó és rossz velejárójával együtt. A kísérő ínyfeszülés, illetve kellemetlenség fokozhatja a rágás, rágcsálás iránti vágyat, azonban ha ez fájdalommal jár, esetleg megakadályozza az addig fogyasztott étel élvezetét. A fogzás is mint minden, igen egyéni ütemében és intenzitásában is, így nem kell aggódnod, ha gyermekednek nem akkor jelennek meg az első fogacskái mint a vele egy időben született többi babának.

 

A csecsemő növekedése

Az eddigi intenzív növekedés mértéke valamelyest lelassul, 6 hónapos kortól kezdve viszont a testalkat arányosodni kezd. Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és hosszát, nincs ok az aggodalomra.

 

A 6 hónapos baba mozgásfejlődése

Néhány hete még a hasról hátra fordulással küzdött, azonban mostanra már nem okoz neki problémát a hempergés, sőt, a szülők már felkészülhetnek arra, hogy hamarosan önállóan ül majd a gyermek. Pontosan ezért még veszélyesebbé válnak a magasabb helyek, mint például a pelenkázó asztal, így érdemes nagyon odafigyelni a felnőtteknek. A hasra fordulás és a játékokért nyújtózás továbbra is remek erősítő gyakorlatok, melyeket akár a padlón is el lehet végezni. Mivel már biztosan tartja a fejét és tud támaszkodni is, nem okoz problémát a hason fekvés, sőt, sok baba jobban szereti így tölteni a játékidőt. 

 

A 6 hónapos baba érzelmi és értelmi fejlődése

Ebben az időszakban a gyermek testileg, szellemileg, és érzelmileg is tovább érik, emlékezőképessége is fejlődik, minden új élmény bevésődik sejtjeibe, emlékeibe. Továbbra is fontos számára a sokféle külső inger és az interakció a felnőttekkel. Az önállósodás minden területen megfigyelhető. A napirendben a játék dominál, átszövi a baba összes tevékenységét. A dalok, a mondókák, a versek és a beszéd jó hatással van a mentális fejlődésére, még ha nem is érti a szavakat. Ahogy fejlődik, egyre inkább átlátja a dolgokat, így főzés közben például nyugodtan a kezébe lehet adni egy műanyag tálat vagy poharat, melyet megtarthat, letehet, majd újra megragadhat. A kellemes zajok mindig izgalomba hozzák, pláne ha azokat ő maga idézi elő, így szeretni fogja a csörgő és zenélő játékait ebben az időszakban. A baba hangot ad elégedettségének és elégedetlenségének, minden reakciója jól beazonosítható.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Zsuzsanna Jún. 23, 2019

hasznos cikk, sok dolog előttünk áll még, első babás anyukaként, nagy segítség

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat