Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A hat hónapos baba fejlődése

A 6 hónapos baba fejlődése

Minden kisbaba más és más tempóban növekszik, de nagyjából a hat hónapos baba fejlődése során emésztőrendszere már alkalmassá válik az anyatej és a tápszer mellett a zöldség és gyümölcslé elfogadására, így megkezdődhet a gyermek hozzátáplálása.

2020/07/13 11:22

A fél éves kor sok szempontból mérföldkő egy gyermek életében. A 6 hónapos baba egyre önállóbban mozog és napról-napra többet tapasztal meg az őt körülvevő környezetből. A szülők továbbra is sokat tehetnek azért, hogy a baba értelmileg, érzelmileg és testileg is megfelelően fejlődjön.

A 6 hónapos baba fejődése, étvágyaElérkezett a bűvös hat hónapos kor, amikor a hozzátáplálás megkezdésével már nincs mire várni. Természetesen csak óvatosan, nem arról van szó, hogy egy komplett menüt kellene tenni a gyermek elé. Ez az időszak arról szól, hogy a csecsemő új ízekkel ismerkedjen meg és megszokja azt, hogy kanálból is érkezhet az étel. Ügyeljünk arra, hogy egyenként ismertessük meg a babát a különféle táplálékokkal: legalább 3-5 nap különbséggel vezessünk be új ételt, így az esetlegesen kialakuló negatív reakciók és az ok könnyen beazonosítható. Új ételeket kezdetben lé, majd püré formában adjunk a csecsemőnek, egyre növekvő mennyiségben. Az első alkalommal egy, a következő napon kettő, majd négy kanállal kínáljuk gyermekünket, és fokozatosan emeljük a mennyiséget egy teljes adaggá. A fő szempont a fokozatosság! 
A hozzáadott cukrot, sót és egyéb ízesítőket még nem kell bevezetni, 6 hónapos korban még nem ajánlott ezek fogyasztása. Nagyon sok olyan püré lesz, amit először majd kiköp, sőt elfordítja a fejét a kanáltól, azonban ez nem feltétlenül attól van, hogy nem szereti, csupán az ismeretlennel történő találkozás reakciói ezek. Bátran lehet adni neki legközelebb is például ugyanabból a zöldségből. Mindezek mellett az anyatej továbbra is fontos táplálék, így ha még van rá lehetőség, mindenképpen tartani kell a szoptatási rendet is. 

 

Ha szeretnél segítséget kapni az új ételek bevezetéséhez, töltsd le Hozzátáplálási Kisokosunkat!

 

Fogfejlődés, rágás, ízlelés

Általában 6-8 hónapos korban bújnak ki az első fogak, így izgalmas időszak kezdődik, ennek minden jó és rossz velejárójával együtt. A kísérő ínyfeszülés, illetve kellemetlenség fokozhatja a rágás, rágcsálás iránti vágyat, azonban ha ez fájdalommal jár, esetleg megakadályozza az addig fogyasztott étel élvezetét. A fogzás is mint minden, igen egyéni ütemében és intenzitásában is, így nem kell aggódnod, ha gyermekednek nem akkor jelennek meg az első fogacskái mint a vele egy időben született többi babának.

 

A csecsemő növekedése

Az eddigi intenzív növekedés mértéke valamelyest lelassul, 6 hónapos kortól kezdve viszont a testalkat arányosodni kezd. Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és hosszát, nincs ok az aggodalomra.

 

A 6 hónapos baba mozgásfejlődése

Néhány hete még a hasról hátra fordulással küzdött, azonban mostanra már nem okoz neki problémát a hempergés, sőt, a szülők már felkészülhetnek arra, hogy hamarosan önállóan ül majd a gyermek. Pontosan ezért még veszélyesebbé válnak a magasabb helyek, mint például a pelenkázó asztal, így érdemes nagyon odafigyelni a felnőtteknek. A hasra fordulás és a játékokért nyújtózás továbbra is remek erősítő gyakorlatok, melyeket akár a padlón is el lehet végezni. Mivel már biztosan tartja a fejét és tud támaszkodni is, nem okoz problémát a hason fekvés, sőt, sok baba jobban szereti így tölteni a játékidőt. 

 

A 6 hónapos baba érzelmi és értelmi fejlődése

Ebben az időszakban a gyermek testileg, szellemileg, és érzelmileg is tovább érik, emlékezőképessége is fejlődik, minden új élmény bevésődik sejtjeibe, emlékeibe. Továbbra is fontos számára a sokféle külső inger és az interakció a felnőttekkel. Az önállósodás minden területen megfigyelhető. A napirendben a játék dominál, átszövi a baba összes tevékenységét. A dalok, a mondókák, a versek és a beszéd jó hatással van a mentális fejlődésére, még ha nem is érti a szavakat. Ahogy fejlődik, egyre inkább átlátja a dolgokat, így főzés közben például nyugodtan a kezébe lehet adni egy műanyag tálat vagy poharat, melyet megtarthat, letehet, majd újra megragadhat. A kellemes zajok mindig izgalomba hozzák, pláne ha azokat ő maga idézi elő, így szeretni fogja a csörgő és zenélő játékait ebben az időszakban. A baba hangot ad elégedettségének és elégedetlenségének, minden reakciója jól beazonosítható.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

vélemény

hasznos cikk, sok dolog előttünk áll még, első babás anyukaként, nagy segítség

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!