MyFeed Personalized Content
5-6 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A 4-6 hónaposok napirendjéről: ahogy nektek jó!

5
5/5 3 Értékelések

Miért jó a napirend? Milyen legyen egy napotok? Válaszokat és tippeket is kapsz, valamint néhány hasznos útravalót.

Aug. 13, 2020

4-6 hónapos baba napirendje

 

A napirend igen hasznos tud lenni, hiszen keretet ad a mindennapoknak. A baba kiegyensúlyozottabb, ha tudja, mikor, mire számítson, és ha azt tapasztalja, hogy mindig időben ki vannak elégítve a szükségletei. Neked is jó, mert meg tudod tervezni a feladataidat, és tudsz időt szakítani magadra. Ugyanakkor a napirend nem merev szabályrendszer, érdemes azt rugalmasan kezelni – nem ti vagytok a napirendért, hanem az van értetek. Minden csecsemő már a kezdetektől önálló egyéniség, és egyes babák egyáltalán nem fogékonyak az állandó napirend tartására. Másrészről vannak olyan anyukák is, akik belefásulnak az ismétlődésekbe, ők is olvashatnak egy kis bátorítást és néhány tippet, hogyan alakítsák élhetően a napjaikat.


A napirend első rögzülő eleme az esti fürdetési és altatási rituálé szokott lenni, majd a többi alvás és az etetések következnek. Egy 4-6 hónapos baba nappal általában 5-7 alkalommal eszik, és ha nem alussza át az éjjelt, akkor egyszer éjszaka is, nappal pedig háromszor szokott aludni. A napirend elemeit jó ötlet valamilyen állandó hanggal felvezetni (pl.: pancsi-pancsi; csicsíja-babája, hami-nyami). A babák ezekhez a hangokhoz feltételes reflexeket társítanak, és testileg-lelkileg alig várják a következő eseménysort. Ha a kisbabádat mindig hasonló időpontokban szoptatod, a te szervezeted is azokra az időszakokra időzíti a fokozott tejtermelést.


A saját étkezéseidet és az otthoni teendőket igyekezz az alvásidőkre beosztani, és ne ess kétségbe, ha nem végzel egy feladattal, hiszen nemsokára alkalmad lesz folytatni. Az evések és alvások közötti éber időszakokat játékidőnek nevezzük, és optimális esetben ilyenkor valaki a babával foglalkozik, esetleg sétálni mentek, hogy tudjon nézelődni. Ha nem megszabott időpontban kell elintéznetek valamit, például a bevásárlást, azt lehetőség szerint ilyenkorra tedd. Ha a gyermek útközben elszundít a babakocsiban vagy a hordozóeszközben, annál jobb.


Fix időpontos kötelezettség esetén, ha például el kell menni a nagyobbikért, érdemes jól kidolgozott akciótervet kifundálnod. Ezzel elkerülheted, hogy szemed fénye méltatlankodjon, mert az indulás miatt felébresztetted, vagy a buszátszállás alatt jusson eszébe hirtelen éhen halni. Az ritkán működik, hogy egy babát akkor próbáljunk meg elaltatni, amikor még nem álmos, vagy visszaaltatni, ha már felébredt. Szükség esetén viszont kíméletesen fel lehet kelteni a szokásosnál valamivel hamarabb, hogy a következő alvása korábbra essen, vagy ébren lehet tartani, hogy aztán átaludja az egész manővert. Indulás előtt kínáld meg tejjel vagy tápszerrel, hisz kisebb esélye van a váratlan megéhezésnek, ha a kicsi közvetlen az út előtt evett, vagy feltűnően nem volt éhes. Ha a kötöttségek állandóak, a pici igazodik hozzájuk, és be fog állni a ritmus.


Ha végre összeállt valamilyen rend az életetekben, biztos, hogy a gyermek fogcsírái mozgolódni kezdenek, új nagymozgást produkál, megfázik, vagy más zavar be az alvásába, illetve változtatja meg az étvágyát. Nyugtasson a tudat, hogy ezzel az összes anyuka szembenéz, és annak a jele, hogy a baba egyre fejlődik. Az is kizökkentheti a kicsit, ha külső változás lép fel az életetekben, például nyaralni mentek vagy költözködtök. Az ilyen átmeneti időszakokban különösen hasznos, ha megőrzöd a babád megszokott napirendjét.


A napirend sokakat talán indokolatlan mértékben a négy fal közé szorít, mert félnek megtörni a jól bevált ritmust. Való igaz, hogy könnyebb biztosítani az állandóságot, ha a környezet is ugyanaz. Ez ne tartson vissza attól, hogy a nyakatokba vegyétek a világot, és elmenjetek baba-mama klubba, egy barátnővel kávézni, nagyot sétálni, vagy csak a nagyihoz átengedni a babusgatást és pihenni egy picit. A legtöbb dolgot nemcsak otthon lehet megoldani, és a baba akkor is boldogabb, ha az anyukája kiegyensúlyozottabb. De ha ellenkezőleg, otthonülő típus vagy, és jól megvagytok kettecskén a saját világotokban, az is csodálatos dolog.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
3 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  3
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Zsuzsa Jún. 23, 2019

Tetszik, összefoglal sokmindent, de valami info lehetne arról hogy mondjuk miket játszunk a babával vagy hogy néha hagyhatjuk egyedül is érvényesülni persze ha igényli. Nekem ez hiányzott belőle

5
Rita Jún. 20, 2019

Nagyon hasznos

5
Marianna Jún. 19, 2019

Hasznos

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat