Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
negy-hat-honapos-baba-napi-rutinja

A 4-6 hónaposok napirendjéről: ahogy nektek jó!

Miért jó a napirend? Milyen legyen egy napotok? Válaszokat és tippeket is kapsz, valamint néhány hasznos útravalót.

2020/08/13 13:10

A születés utáni első időkben összemosódnak a nappalok és az éjszakák, hiszen az újszülött még nem szokott hozzá az új környezethez, te pedig még nem ismerted ki kisbabád igényeit és természetét. A negyedik hónapba lépve azonban már egészen összecsiszolódsz a babáddal, és a bevált szokásokból elkezd kialakulni a közös napirendetek. Ennek felépítésében segít, ha tudod, mire számíthatsz egy átlagos 4-6 hónapos csecsemőnél.

4-6 hónapos baba napirendje

 

A napirend igen hasznos tud lenni, hiszen keretet ad a mindennapoknak. A baba kiegyensúlyozottabb, ha tudja, mikor, mire számítson, és ha azt tapasztalja, hogy mindig időben ki vannak elégítve a szükségletei. Neked is jó, mert meg tudod tervezni a feladataidat, és tudsz időt szakítani magadra. Ugyanakkor a napirend nem merev szabályrendszer, érdemes azt rugalmasan kezelni – nem ti vagytok a napirendért, hanem az van értetek. Minden csecsemő már a kezdetektől önálló egyéniség, és egyes babák egyáltalán nem fogékonyak az állandó napirend tartására. Másrészről vannak olyan anyukák is, akik belefásulnak az ismétlődésekbe, ők is olvashatnak egy kis bátorítást és néhány tippet, hogyan alakítsák élhetően a napjaikat.


A napirend első rögzülő eleme az esti fürdetési és altatási rituálé szokott lenni, majd a többi alvás és az etetések következnek. Egy 4-6 hónapos baba nappal általában 5-7 alkalommal eszik, és ha nem alussza át az éjjelt, akkor egyszer éjszaka is, nappal pedig háromszor szokott aludni. A napirend elemeit jó ötlet valamilyen állandó hanggal felvezetni (pl.: pancsi-pancsi; csicsíja-babája, hami-nyami). A babák ezekhez a hangokhoz feltételes reflexeket társítanak, és testileg-lelkileg alig várják a következő eseménysort. Ha a kisbabádat mindig hasonló időpontokban szoptatod, a te szervezeted is azokra az időszakokra időzíti a fokozott tejtermelést.


A saját étkezéseidet és az otthoni teendőket igyekezz az alvásidőkre beosztani, és ne ess kétségbe, ha nem végzel egy feladattal, hiszen nemsokára alkalmad lesz folytatni. Az evések és alvások közötti éber időszakokat játékidőnek nevezzük, és optimális esetben ilyenkor valaki a babával foglalkozik, esetleg sétálni mentek, hogy tudjon nézelődni. Ha nem megszabott időpontban kell elintéznetek valamit, például a bevásárlást, azt lehetőség szerint ilyenkorra tedd. Ha a gyermek útközben elszundít a babakocsiban vagy a hordozóeszközben, annál jobb.


Fix időpontos kötelezettség esetén, ha például el kell menni a nagyobbikért, érdemes jól kidolgozott akciótervet kifundálnod. Ezzel elkerülheted, hogy szemed fénye méltatlankodjon, mert az indulás miatt felébresztetted, vagy a buszátszállás alatt jusson eszébe hirtelen éhen halni. Az ritkán működik, hogy egy babát akkor próbáljunk meg elaltatni, amikor még nem álmos, vagy visszaaltatni, ha már felébredt. Szükség esetén viszont kíméletesen fel lehet kelteni a szokásosnál valamivel hamarabb, hogy a következő alvása korábbra essen, vagy ébren lehet tartani, hogy aztán átaludja az egész manővert. Indulás előtt kínáld meg tejjel vagy tápszerrel, hisz kisebb esélye van a váratlan megéhezésnek, ha a kicsi közvetlen az út előtt evett, vagy feltűnően nem volt éhes. Ha a kötöttségek állandóak, a pici igazodik hozzájuk, és be fog állni a ritmus.


Ha végre összeállt valamilyen rend az életetekben, biztos, hogy a gyermek fogcsírái mozgolódni kezdenek, új nagymozgást produkál, megfázik, vagy más zavar be az alvásába, illetve változtatja meg az étvágyát. Nyugtasson a tudat, hogy ezzel az összes anyuka szembenéz, és annak a jele, hogy a baba egyre fejlődik. Az is kizökkentheti a kicsit, ha külső változás lép fel az életetekben, például nyaralni mentek vagy költözködtök. Az ilyen átmeneti időszakokban különösen hasznos, ha megőrzöd a babád megszokott napirendjét.


A napirend sokakat talán indokolatlan mértékben a négy fal közé szorít, mert félnek megtörni a jól bevált ritmust. Való igaz, hogy könnyebb biztosítani az állandóságot, ha a környezet is ugyanaz. Ez ne tartson vissza attól, hogy a nyakatokba vegyétek a világot, és elmenjetek baba-mama klubba, egy barátnővel kávézni, nagyot sétálni, vagy csak a nagyihoz átengedni a babusgatást és pihenni egy picit. A legtöbb dolgot nemcsak otthon lehet megoldani, és a baba akkor is boldogabb, ha az anyukája kiegyensúlyozottabb. De ha ellenkezőleg, otthonülő típus vagy, és jól megvagytok kettecskén a saját világotokban, az is csodálatos dolog.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Jól összefoglalt cikk

Tetszik, összefoglal sokmindent, de valami info lehetne arról hogy mondjuk miket játszunk a babával vagy hogy néha hagyhatjuk egyedül is érvényesülni persze ha igényli. Nekem ez hiányzott belőle

avatar

Kiváló

Nagyon hasznos

avatar

Napirend

Hasznos

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!