MyFeed Personalized Content
5-6 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A baba első lépései az ízek világában

Amikor a baba először kóstol szilárd ételt, az mérföldkő mindkettőtök életében. A hozzátáplálás menete kapcsán felmerülhet benned, hogy milyen tempóban kell eljutnia az anyatejtől a darabos ételekig?

Aug. 30, 2020

A hozzátáplálás menete - Az anyatejtől a szilárd ételekig

 

Míg a szopás reflex, a rágás egy tanulási folyamat eredménye, mely körülbelül a babád 4 hónapos korától 1 éves koráig tart. Az újszülött babát anyatejen kívül lehetetlen is egyébként bármi mással táplálni, mivel a nyelvével ösztönösen kilöki a szilárd ételt.  4-5 hónapos korban aztán hatalmas felfedezést tesz: rájön, hogy tud rágni.

Ennek a folyamatnak az állomásai szépen követhetőek onnantól kezdve, hogy csak forgatja az ételt a szájában, egészen addig, míg már észre sem veszi, hogy rendesen eszik. 

 

Új ízek bűvöletében

A szilárd táplálékok bevezetésével ízek sokaságával ismerkedik meg a babád, ami hatalmas változást jelent az étrendjében. A babák különbözőképpen reagálnak az új ízekre: vannak kis felfedezők, akik kíváncsian és nyitottan várják az új fogásokat, mások bizalmatlanabbak és félénkek. Semmiképpen se erőltesd az új ételeket a baba szájába: először csak érintsd a kanalat az ajkaihoz – valószínűleg jól megforgatja majd a szájában az ismeretlen ízt, de aztán a babák többsége határozottan a folytatás mellett foglal állást. Ha viszont a babád kifejezetten elutasítóan viselkedik, ne változtasd az étkezéseket érzelmi háborúvá (az „egyet a mama kedvéért” éppen ez az út…), lehet, hogy csak kicsivel több időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az újdonságokhoz.

Lesznek ízek, amelyeket jobban fog kedvelni, és lesznek kevésbé népszerűek is – ez teljesen természetes, hiszen te is így vagy ezzel – mindez csak annak a jele, hogy kezd kialakulni a személyes ízlésvilága.

 

Új ételek – új állagok

Ahogy fejlődik a babád rágástechnikája, úgy tud majd először pici darabokat, majd nagyobbakat is megrágni, míg a szilárd táplálék végül megszokottá válik az étkezések alkalmával.

Segítsd ezért a babádat ezekben az időszakokban, hogy az út végén eljuthasson az önálló étkezésekig. Néhány jó tanács a mérföldkövekhez:

 • Kezdéskor lágy állagú, krémszerű étellel kínáld (a turmixgép sokat segíthet), amely a tej állagánál csak egy kevéssel sűrűbb.
 • A következő lépésnél már darabosabbra pürésítsd a főzelékeket és a gyümölcsöket is. 
 • Ezek után már jöhetnek a kisebb, de lágyabb, darabos ételek, mint a betűtészta, jól megfőzött krumplikockák, puha rizs vagy gyümölcsök és főzelékfélék. A nehezen megrágható ételeket most is pürésíteni kell (húsok, halak).
 • Ha a babád elmúlt egy éves, étrendjében már megjelennek a kisebb-nagyobb darabkák. Érdemes próbálgatni az ételek állagát – lehet ropogósabb ételeket kínálni vagy egyben hagyni a puhább fogásokat: adj egy szál főtt répát a babának, egy szelet paradicsomot (a héját húzd le előtte), egy kocka sült céklát.
 • Alkalmanként engedd meg neki, hogy kézzel egyen! Lehet, hogy több munkát igényel a takarítás, a babád viszont rengeteg értékes tapasztalatot szerez. A kicsik egyébként is nagyon szeretik a kézbe fogható, jól rágcsálható ételeket, mint például a bulátát, egy szeletke meghámozott almát vagy teljes kiőrlésű kekszet.

 

Végül egy utolsó jó tanács: ne várj túl sokáig az összetört ételek bevezetésével! Ha a kelleténél tovább pürésítgeted a kicsi ennivalóját, később nehezére esik majd elfogadni a darabosabb állagú fogásokat.

 

Móni, a 8 hónapos Ádám édesanyja:

„Annyira féltem, hogy Ádám fuldokolni fog majd az első igazi ételeknél! Először gyanakodva fogadta csak el a kiskanalat, és leírhatatlan arckifejezéssel ízlelte meg… biztos voltam benne, hogy mindjárt a ruháján látom viszont a kanál tartalmát. Ehhez képest vagy ötször végigforgatta a falatot a szájában, majd megelégedéssel az arcán végül lenyelte – és ez láthatóan büszkeséggel töltötte el. Ahogy engem is!”
Rate this article

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat