Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A baba első lépései az ízek világában

A baba első lépései az ízek világában

Amikor a baba először kóstol szilárd ételt, az mérföldkő mindkettőtök életében. A hozzátáplálás menete kapcsán felmerülhet benned, hogy milyen tempóban kell eljutnia az anyatejtől a darabos ételekig?

2020/08/30 14:49

Amióta a kisbabád megszületett, csak tejet kapott, semmi mást. Most viszont eljött az ideje a szilárd táplálékok bevezetésének, és ennek több haszna is van: egyrészt rengeteg új ízt fog elraktározni a fejében, másrészt pedig megajándékoz téged a világ legaranyosabb arckifejezéseivel a különféle ételek kóstolása közben…

A hozzátáplálás menete - Az anyatejtől a szilárd ételekig

 

Míg a szopás reflex, a rágás egy tanulási folyamat eredménye, mely körülbelül a babád 4 hónapos korától 1 éves koráig tart. Az újszülött babát anyatejen kívül lehetetlen is egyébként bármi mással táplálni, mivel a nyelvével ösztönösen kilöki a szilárd ételt.  4-5 hónapos korban aztán hatalmas felfedezést tesz: rájön, hogy tud rágni.

Ennek a folyamatnak az állomásai szépen követhetőek onnantól kezdve, hogy csak forgatja az ételt a szájában, egészen addig, míg már észre sem veszi, hogy rendesen eszik. 

 

Új ízek bűvöletében

A szilárd táplálékok bevezetésével ízek sokaságával ismerkedik meg a babád, ami hatalmas változást jelent az étrendjében. A babák különbözőképpen reagálnak az új ízekre: vannak kis felfedezők, akik kíváncsian és nyitottan várják az új fogásokat, mások bizalmatlanabbak és félénkek. Semmiképpen se erőltesd az új ételeket a baba szájába: először csak érintsd a kanalat az ajkaihoz – valószínűleg jól megforgatja majd a szájában az ismeretlen ízt, de aztán a babák többsége határozottan a folytatás mellett foglal állást. Ha viszont a babád kifejezetten elutasítóan viselkedik, ne változtasd az étkezéseket érzelmi háborúvá (az „egyet a mama kedvéért” éppen ez az út…), lehet, hogy csak kicsivel több időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az újdonságokhoz.

Lesznek ízek, amelyeket jobban fog kedvelni, és lesznek kevésbé népszerűek is – ez teljesen természetes, hiszen te is így vagy ezzel – mindez csak annak a jele, hogy kezd kialakulni a személyes ízlésvilága.

 

Új ételek – új állagok

Ahogy fejlődik a babád rágástechnikája, úgy tud majd először pici darabokat, majd nagyobbakat is megrágni, míg a szilárd táplálék végül megszokottá válik az étkezések alkalmával.

Segítsd ezért a babádat ezekben az időszakokban, hogy az út végén eljuthasson az önálló étkezésekig. Néhány jó tanács a mérföldkövekhez:

  • Kezdéskor lágy állagú, krémszerű étellel kínáld (a turmixgép sokat segíthet), amely a tej állagánál csak egy kevéssel sűrűbb.
  • A következő lépésnél már darabosabbra pürésítsd a főzelékeket és a gyümölcsöket is. 
  • Ezek után már jöhetnek a kisebb, de lágyabb, darabos ételek, mint a betűtészta, jól megfőzött krumplikockák, puha rizs vagy gyümölcsök és főzelékfélék. A nehezen megrágható ételeket most is pürésíteni kell (húsok, halak).
  • Ha a babád elmúlt egy éves, étrendjében már megjelennek a kisebb-nagyobb darabkák. Érdemes próbálgatni az ételek állagát – lehet ropogósabb ételeket kínálni vagy egyben hagyni a puhább fogásokat: adj egy szál főtt répát a babának, egy szelet paradicsomot (a héját húzd le előtte), egy kocka sült céklát.
  • Alkalmanként engedd meg neki, hogy kézzel egyen! Lehet, hogy több munkát igényel a takarítás, a babád viszont rengeteg értékes tapasztalatot szerez. A kicsik egyébként is nagyon szeretik a kézbe fogható, jól rágcsálható ételeket, mint például a bulátát, egy szeletke meghámozott almát vagy teljes kiőrlésű kekszet.

 

Végül egy utolsó jó tanács: ne várj túl sokáig az összetört ételek bevezetésével! Ha a kelleténél tovább pürésítgeted a kicsi ennivalóját, később nehezére esik majd elfogadni a darabosabb állagú fogásokat.

 

Móni, a 8 hónapos Ádám édesanyja:

„Annyira féltem, hogy Ádám fuldokolni fog majd az első igazi ételeknél! Először gyanakodva fogadta csak el a kiskanalat, és leírhatatlan arckifejezéssel ízlelte meg… biztos voltam benne, hogy mindjárt a ruháján látom viszont a kanál tartalmát. Ehhez képest vagy ötször végigforgatta a falatot a szájában, majd megelégedéssel az arcán végül lenyelte – és ez láthatóan büszkeséggel töltötte el. Ahogy engem is!”

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Mérföldkő

Nagy lépés a babának és a szülőnek. Jól leírja a folyamatokat

avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!