MyFeed Personalized Content
5-6 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Mell után cumisüveg, anyatej után tápszer

5
5/5 1 Értékelések

Alapos előkészületet igényel, ha babáddal valamilyen okból át kell térnetek a tápszer alapú cumisüveges etetésre. 

Szep. 1, 2020

Türelem és gyengédség

A vegyes etetésre (szoptatás és üvegből etetés) vagy a száz százalékban tápszerre való áttérés több heti előkészületet is igényelhet. A baba például elutasíthatja a cumit, amelynek nincsen anyamell illata, nem olyan puha és nem is olyan meleg. Emellett az anyának is időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja ezt az új kapcsolatot. Az anyatejről tápszerre váltás folyamatához van azonban két kulcsszó, amely az anyukát és babáját is átsegítheti ezen a nem túl könnyű időszakon: a türelem és a gyengédség.

 

Etetés cumisüvegből - hogyan válts mellről cumisüvegre?

 

A cumisüveg gyakorlatilag az anya és a gyermek közötti másodszori leválást testesíti meg, bizonyos tekintetben olyan, mint a köldökzsinór elvágása. Tény, hogy bizony ez is a baba érzelmi érésének egy igen fontos állomása. Az átmeneti időszak azonban nem mentes a nehézségektől, mert nem olyan egyszerű a terhesség örömeit meghosszabbító szoptatáson alapuló kapcsolat megszakítása. Nem könnyű elhagynia a babának a „testreszabott” mellbimbó kényelmét a gumi vagy szilikon cumi kedvéért: újra meg kell tanulnia szopni, meg kell tanulnia enni a mama védő ölelésén kívül is, sőt, a büfizés is már az ő feladata. Tény, hogy ezek a változások megzavarhatják a születése óta élvezett megnyugtató napi rutint. Ami pedig az anyát illeti: a tejtermelését az üveghez kell igazítania és ügyelnie kell arra is, hogy nehogy elduguljanak a tejcsatornák, begyulladjanak a tejmirigyek a mellében. 

 

Mikor a legjobb elkezdeni?

A részleges vagy a teljes átmenet az üvegből való etetésre egy olyan döntés, amelyet kettőtöknek kell meghoznotok. Talán szoptatási nehézségekkel küzdesz, elapadóban van a tejed, hamarosan vissza kell menned dolgozni, esetleg a párod szeretné etetni a babát, vagy mondjuk, olyan gyógyszert kell szedned, ami összeférhetetlen a szoptatással. Ne ess kétségbe, hiszen, ha idejében felkészülsz a változtatásra, annál könnyebb lesz az átmenet! Ebben az értelemben tehát jó időpontnak tűnik a munkába való visszatérés arra, hogy rászoktasd a babát az üvegre. Két héttel korábban kezdj hát hozzá, és adj elegendő időt magatoknak arra, hogy hozzászokjatok az új rutinhoz!

 

Az édesapa szerepe 

Az apa szerepe a szoptatásban vitathatatlan, hiszen ő testesíti meg a függetlenséget és nyitja meg a kapukat a külvilág felé. Ő az, aki megkönnyíti az anya és a baba fizikai és szimbolikus szétválását, miután kettőjük között a harmadik szerepét tölti be. Ezért jut az apának egy kiegyensúlyozó szerep a baba-mama kapcsolatban, amely néha túlságosan is kizárólagos. Amikor eljön a cumisüveg ideje, ő lehet a moderátor és adhat segítséget az egész családnak ahhoz, hogy mindenki továbbléphessen.

 

Lépcsőzetes átmenet

A változás alapja a fokozatos, gyengéd átmenet. Akármennyire is kicsi a gyermeked, mondd el mégis neki, hogy mi történik, valamint nyugtasd meg őt azzal, hogy te akkor is, mindig itt leszel! Íme, néhány hasznos tanács! 

 • Néhány napig add az anyatejet cumisüvegből a legrövidebb etetések alkalmával, majd lépésenként növeld az üvegből cumiztatás arányát, miközben folytathatod az esti tápláló, megnyugtató szoptatást! A következő lépés, hogy az anyatej helyett, a gyermekorvos által ajánlott tápszert töltsd az üvegbe, kiváltva a szoptatást és áttérve az üvegből etetésre!
 • Mit tehetsz akkor, ha a babád elutasítja a cumiból evést? Válts egy másik típusú cumisüvegre és teszteld a különböző áteresztőképességű cumikat, hogy megtaláld azt, ami a legjobban illik a babádhoz! Ha még mindig nem megy és a baba továbbra is szopni akar, akkor se aggódj, ez teljesen rendben van így! Kérd meg például a gyermek édesapját, hogy etesse meg a babát, az illatod ugyanis egy ideig megzavarhatja a babát. Alternatívaként esetleg néhány napra térj vissza a kizárólagos szoptatásra, mielőtt újra próbálkozol a cumisüveggel!
 • Az első 3-4 napban váltsd ki a kora délutáni etetést egy üveg anyatejjel!
 • A következő 3-4 napban váltsd ki a délelőtti és a kora délutáni etetéseket a babádnak való tápszerrel!
 • Az ezt követő 3-4 napban pedig váltsd ki a délelőtti, a déli és a kora délutáni etetéseket! Ezt kövesse a kora reggeli és/vagy esti etetések kiváltása attól függően, hogy szeretnéd-e megtartani ezeket a szoptatásra, még akkor is, ha visszamész dolgozni.

 

Ha tanácsra van szükséged, bátran kérdezd meg a védőnőt, a gyermekorvost! Fontos tudnod, hogy amikor fokozatosan vezeted be a tápszeres ételeket és a baba üvegből való etetését, nem szükséges gyógyszert szedned, hogy leálljon a tejtermelésed.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Nóra Jún. 21, 2019

Hasznos :)

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat