MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Amit a fejésről tudni érdemes

Számos oka lehet annak, hogy nem tudod a melledből táplálni a gyermeked, de szeretnéd, ha anyatejet kapna. Cikkünkben elolvashatod, hogyan tudnád lefejni és tárolni az anyatejet!

Jún. 12, 2023

Anyatej fejése - Kérdések és válaszok

 

Ha az apa is szeretné etetni a babád, másra bíznád rövid időre a gyermeked, netán hamarosan vissza kell menned dolgozni, de még szeretnéd anyatejjel táplálni a gyermeked, akkor a fejés ideális megoldás lehet. Emellett hasznos lehet elsajátítanod a fejési technikákat akkor is, ha úgy érzed a melled túltelítődött, és szeretnéd a teltségét csökkenteni, vagy ha a fel nem használt tejed mennyiségét szeretnéd donor anyatejként adományozni.

 

Kérdés: A fejés vajon csökkenti-e a termelt tej mennyiségét?

Válasz: Nem, sőt, ellenkezőleg. Minél többet fejsz, a tested annál több tejet termel.

 

Kérdés: Hogyan és mennyi ideig tárolható a lefejt anyatej?

Válasz: Fontos tudnod, hogy minden hőmérsékleten más-más az eltarthatósági idő. 

-    Szobahőmérsékleten (20-25°C) például legfeljebb 6-8 órán át tárolható az anyatej.
-    Hűtőtáskában 4-15°C fokon maximum 24 órán át (kerüljük a táska gyakori nyitását!) 
-    Hűtőszekrényben, 4°C fokon vagy az alatt maximum 5 napig, de érdemes az anyatejet a hűtőszekrény hátsó részén tárolni.
-    Fagyasztóban, –18°C fokos hőmérsékleten pedig körülbelül 6 hónapon át tárolhatod az anyatejet. Ebben az esetben is érdemes a tejet a fagyasztó hátsó részén tárolni, ahol a legstabilabb a hőmérséklet, illetve tudnod kell, hogy a lefagyasztott és eltárolt tej biztonságos ugyan, de egyes lipidek degradálódnak és gyengébb minőségűek lesznek. 
-    A lefejt tejet tiszta, szorosan záró, csavarós tetejű edényben érdemes tárolni (üvegből vagy kemény műanyagból készült ajánlott), és a fejés végeztével azonnal címkézd fel az üveget, amin feltünteted a fejés időpontját. 

 

Ezek a szabályok csak egészséges csecsemők táplálására vonatkoznak, koraszülött vagy beteg csecsemők számára lefejt anyatejjel kapcsolatban kérd ki orvosod vagy a védőnő tanácsát!

 

Íme, még néhány fontos szabály!

 • Ne fagyaszd le a korábban már hűtőben tárolt tejet!
 • A felengedett tejet használd fel 24 órán belül!
 • Tilos az anyatejet újra lefagyasztani!
 • Mindig a legrégebben lefejt tejet használjuk fel először!
 • Ne használj mikrohullámú sütőt az anyatej felmelegítésére! Melegítéshez az üveget meleg vízbe kell állítani, vagy meleg vízsugár alá tartani úgy, hogy a meleg víz ne érje az üveg száját. 

 

Kézzel vagy géppel?

Ha továbbra is tehát az anyatejes táplálás mellett döntesz, a fejéshez kézi és gépi mellszívót is választhatsz. Ha kitapasztalod, melyik a legjobb, sokat segíthet neked a mindennapokban. A mellszívó tulajdonképpen a baba szopását utánozza: a pumpája megszívja a mellbimbót, így néhány másodperc után beindul a tejleadó reflex, és a tej spriccelni kezd. Mind a kézi, mind az elektromos mellszívóval rengeteg időt takaríthatsz meg, és egy fejés alkalmával, alkattól függően akár 150 ml anyatejet is lefejhetsz.

 

A sikeres fejéshez kulcsfontosságú, hogy jó minőségű berendezést válassz: legyen könnyű, könnyen kezelhető és szállítható. A kézi verzió akkor hasznos, ha csak alkalmanként vagy utazáskor fejsz. A kézi pumpálás ugyanis – ha ugyanabban az ütemben történik, ahogyan a baba szopik (kb. 50 szívás/perc) – fárasztó és nem is mindig hatékony. Ezzel szemben az elektromos mellszívót csak csatlakoztatnod kell, és megvárnod, amíg végez. A két szívófejes modell akkor hasznos, ha kevés az időd, de sok a tejed. 

Mellszívó készüléket kérhetsz kölcsön, vásárolhatsz és bérelhetsz is.

Ha neked semmilyen eszközre sincs szükséged, kézzel is fejhetsz anyatejet. Ekkor nem kell mást tenned, mint megnyomnod a mellbimbót és annak környékét, így negyed óra alatt akár 100 ml-t is le tudsz fejni. Ennek a módszernek több előnye is van: nincs szükség semmilyen különleges kellékre, nem kell idegen anyaggal érintkeznie a bőrödnek, és közben a melled jó alaposan át tudod masszírozni.

 

Lépésről lépésre

Lehetőleg ne kezdd el a fejést addig, amíg a szoptatások nem állnak be, vagyis nem lesznek rendszeresek (naponta ugyanannyi etetés, megközelítőleg ugyanabban az időben), azaz a szülés után kb. 2 hónappal! Ugyanakkor hasznos lehet a mellszívó, hogy ne gyulladjanak be, majd záródjanak el a tejcsatornák.

Íme, egy kis segítség a sikeres fejéshez!

 1. Mosd meg a kezed és a tartályt, amibe a tejet lefejed!
 2. Kezdd el lassan masszírozni a mellbimbót: végezz körkörös mozdulatokat az ujjaiddal, kívülről befelé haladva! Ezután a tenyeredet használd, haladj fokozatosan a mell külső felétől befelé a mellbimbóig, majd ismételd meg a mozdulatot!
 3. Helyezd a hüvelykujjad a melled alá, két ujjadat pedig fölé, kb. 2-3 cm-re a mellbimbótól. Ha megfelelő pozícióban vannak az ujjaid, akkor azok „C” betűt formáznak. Most nyomd meg vízszintesen a bordák felé finoman az emlőmirigyeket, úgy, hogy összeérinted az ujjaidat! Ismételd meg ezt a mozdulatot, majd mozgasd kicsit az ujjaidat a mellen, amíg a tej folyik, aztán kezdd újra!
 4. Érdemes körbe forgatnod a fogáspozíciót, hogy a mell minden részéből el tudd távolítani a tejet.

 

Tudtad-e, hogyha a szokásos etetési időn kívül fejsz tejet, a kifejt mennyiség kevesebb lesz az első néhány napban, amíg a tested hozzászokik a többlettermelés igényéhez?

 

Lehet-e kombinálni a szoptatást és üveges etetést?

Igen, akkor, amikor a szoptatás már rendszeressé vált, azaz kb. az első etetés után 2 hónappal. Emellett azonban ajánlott, hogy ameddig csak lehet, várjunk az üvegből való etetéssel, mert ezt követően egyes babák visszautasítják a mellből történő szopást.

 

Ha az üvegből való etetés mellett döntesz, segítségül adunk egy kis útmutatót a megfelelő cumisüveg kiválasztásához.

Rate this article
0

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat