Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Amit a fejésről tudni érdemes

Amit a fejésről tudni érdemes

Számos oka lehet annak, hogy nem tudod a melledből táplálni a gyermeked, de szeretnéd, ha anyatejet kapna. Cikkünkben elolvashatod, hogyan tudnád lefejni és tárolni az anyatejet!

2020/09/01 12:44

Anyatej fejése - Kérdések és válaszok

 

Ha az apa is szeretné etetni a babád, másra bíznád rövid időre a gyermeked, netán hamarosan vissza kell menned dolgozni, de még szeretnéd anyatejjel táplálni a gyermeked, akkor a fejés ideális megoldás lehet. Emellett hasznos lehet elsajátítanod a fejési technikákat akkor is, ha úgy érzed a melled túltelítődött, és szeretnéd a teltségét csökkenteni, vagy ha a fel nem használt tejed mennyiségét szeretnéd donor anyatejként adományozni.

 

Kérdés: A fejés vajon csökkenti-e a termelt tej mennyiségét?

Válasz: Nem, sőt, ellenkezőleg. Minél többet fejsz, a tested annál több tejet termel.

 

Kérdés: Hogyan és mennyi ideig tárolható a lefejt anyatej?

Válasz: Fontos tudnod, hogy minden hőmérsékleten más-más az eltarthatósági idő. 

-    Szobahőmérsékleten (20-25°C) például legfeljebb 6-8 órán át tárolható az anyatej.
-    Hűtőtáskában 4-15°C fokon maximum 24 órán át (kerüljük a táska gyakori nyitását!) 
-    Hűtőszekrényben, 4°C fokon vagy az alatt maximum 5 napig, de érdemes az anyatejet a hűtőszekrény hátsó részén tárolni.
-    Fagyasztóban, –18°C fokos hőmérsékleten pedig körülbelül 6 hónapon át tárolhatod az anyatejet. Ebben az esetben is érdemes a tejet a fagyasztó hátsó részén tárolni, ahol a legstabilabb a hőmérséklet, illetve tudnod kell, hogy a lefagyasztott és eltárolt tej biztonságos ugyan, de egyes lipidek degradálódnak és gyengébb minőségűek lesznek. 
-    A lefejt tejet tiszta, szorosan záró, csavarós tetejű edényben érdemes tárolni (üvegből vagy kemény műanyagból készült ajánlott), és a fejés végeztével azonnal címkézd fel az üveget, amin feltünteted a fejés időpontját. 

 

Ezek a szabályok csak egészséges csecsemők táplálására vonatkoznak, koraszülött vagy beteg csecsemők számára lefejt anyatejjel kapcsolatban kérd ki orvosod vagy a védőnő tanácsát!

 

Íme, még néhány fontos szabály!

 • Ne fagyaszd le a korábban már hűtőben tárolt tejet!
 • A felengedett tejet használd fel 24 órán belül!
 • Tilos az anyatejet újra lefagyasztani!
 • Mindig a legrégebben lefejt tejet használjuk fel először!
 • Ne használj mikrohullámú sütőt az anyatej felmelegítésére! Melegítéshez az üveget meleg vízbe kell állítani, vagy meleg vízsugár alá tartani úgy, hogy a meleg víz ne érje az üveg száját. 

 

Kézzel vagy géppel?

Ha továbbra is tehát az anyatejes táplálás mellett döntesz, a fejéshez kézi és gépi mellszívót is választhatsz. Ha kitapasztalod, melyik a legjobb, sokat segíthet neked a mindennapokban. A mellszívó tulajdonképpen a baba szopását utánozza: a pumpája megszívja a mellbimbót, így néhány másodperc után beindul a tejleadó reflex, és a tej spriccelni kezd. Mind a kézi, mind az elektromos mellszívóval rengeteg időt takaríthatsz meg, és egy fejés alkalmával, alkattól függően akár 150 ml anyatejet is lefejhetsz.

 

A sikeres fejéshez kulcsfontosságú, hogy jó minőségű berendezést válassz: legyen könnyű, könnyen kezelhető és szállítható. A kézi verzió akkor hasznos, ha csak alkalmanként vagy utazáskor fejsz. A kézi pumpálás ugyanis – ha ugyanabban az ütemben történik, ahogyan a baba szopik (kb. 50 szívás/perc) – fárasztó és nem is mindig hatékony. Ezzel szemben az elektromos mellszívót csak csatlakoztatnod kell, és megvárnod, amíg végez. A két szívófejes modell akkor hasznos, ha kevés az időd, de sok a tejed. 

Mellszívó készüléket kérhetsz kölcsön, vásárolhatsz és bérelhetsz is.

Ha neked semmilyen eszközre sincs szükséged, kézzel is fejhetsz anyatejet. Ekkor nem kell mást tenned, mint megnyomnod a mellbimbót és annak környékét, így negyed óra alatt akár 100 ml-t is le tudsz fejni. Ennek a módszernek több előnye is van: nincs szükség semmilyen különleges kellékre, nem kell idegen anyaggal érintkeznie a bőrödnek, és közben a melled jó alaposan át tudod masszírozni.

 

Lépésről lépésre

Lehetőleg ne kezdd el a fejést addig, amíg a szoptatások nem állnak be, vagyis nem lesznek rendszeresek (naponta ugyanannyi etetés, megközelítőleg ugyanabban az időben), azaz a szülés után kb. 2 hónappal! Ugyanakkor hasznos lehet a mellszívó, hogy ne gyulladjanak be, majd záródjanak el a tejcsatornák.

Íme, egy kis segítség a sikeres fejéshez!

 1. Mosd meg a kezed és a tartályt, amibe a tejet lefejed!
 2. Kezdd el lassan masszírozni a mellbimbót: végezz körkörös mozdulatokat az ujjaiddal, kívülről befelé haladva! Ezután a tenyeredet használd, haladj fokozatosan a mell külső felétől befelé a mellbimbóig, majd ismételd meg a mozdulatot!
 3. Helyezd a hüvelykujjad a melled alá, két ujjadat pedig fölé, kb. 2-3 cm-re a mellbimbótól. Ha megfelelő pozícióban vannak az ujjaid, akkor azok „C” betűt formáznak. Most nyomd meg vízszintesen a bordák felé finoman az emlőmirigyeket, úgy, hogy összeérinted az ujjaidat! Ismételd meg ezt a mozdulatot, majd mozgasd kicsit az ujjaidat a mellen, amíg a tej folyik, aztán kezdd újra!
 4. Érdemes körbe forgatnod a fogáspozíciót, hogy a mell minden részéből el tudd távolítani a tejet.

 

Tudtad-e, hogyha a szokásos etetési időn kívül fejsz tejet, a kifejt mennyiség kevesebb lesz az első néhány napban, amíg a tested hozzászokik a többlettermelés igényéhez?

 

Lehet-e kombinálni a szoptatást és üveges etetést?

Igen, akkor, amikor a szoptatás már rendszeressé vált, azaz kb. az első etetés után 2 hónappal. Emellett azonban ajánlott, hogy ameddig csak lehet, várjunk az üvegből való etetéssel, mert ezt követően egyes babák visszautasítják a mellből történő szopást.

 

Ha az üvegből való etetés mellett döntesz, segítségül adunk egy kis útmutatót a megfelelő cumisüveg kiválasztásához.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!