Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X

Amit a fejésről tudni érdemes

 

Sajnos vissza kell mennem dolgozni, így nem tudom tovább a mellemből táplálni a gyermekem, viszont szeretném, ha ezentúl is anyatejet kapna. Hogyan tudnám lefejni, és miben tárolhatom? 

2016/09/01 12:44

Kérdések és válaszok

Az apa szeretné etetni a babád? Netán hamarosan vissza kell menned dolgozni? Esetleg rendszeresen másra kell hagynod a picit? Több ok miatt is dönthetsz a fejés mellett, amellyel meghosszabbíthatod a szoptatási időszakot.

 

Kérdés: a fejés vajon csökkenti-e a termelt tej mennyiségét?

Válasz: nem, sőt, ellenkezőleg. Minél többet fejsz, a tested annál több tejet termel.

 

Kérdés: hogyan és mennyi ideig tárolható az anyatej?

Válasz: fontos tudnod, hogy minden hőmérsékleten más-más az eltarthatósági idő. Szobahőmérsékleten (20-25°C) például legfeljebb 4 órán át tárolható a tej. Ezt a 4 órát egyébként a fejés megkezdésétől kell számítani addig, amíg a babád azt el nem fogyasztja. Hűtőszekrényben, 4°C fokon vagy az alatt maximum 48 órán keresztül, fagyasztóban, –18°C fokos hőmérsékleten pedig 4 hónapon át tárolhatod az anyatejet.

 

Íme, még néhány fontos szabály!

  • Ne fagyaszd le a korábban már hűtőben tárolt tejet!
  • A felengedett tejet használd fel 24 órán belül!
  • Tilos az anyatejet újra lefagyasztani!

 

Kézzel vagy géppel?

Ha továbbra is tehát az anyatejes táplálás mellett döntesz, a fejéshez kézi és gépi mellszívót is választhatsz. Ha kitapasztalod, melyik a legjobb, sokat segíthet neked a mindennapokban. A mellszívó tulajdonképpen a baba szopását utánozza: a pumpája megszívja a mellbimbót, így néhány másodperc után beindul a tejleadó reflex, és a tej spriccelni kezd. Mind a kézi, mind az elektromos mellszívóval rengeteg időt takaríthatsz meg, és negyed óra alatt kb. 150 ml anyatejet fejhetsz le.

 

A sikeres fejéshez kulcsfontosságú, hogy jó minőségű berendezést válassz: legyen könnyű, könnyen kezelhető és szállítható. A kézi verzió akkor hasznos, ha csak alkalmanként vagy utazáskor fejsz. A kézi pumpálás ugyanis – ha ugyanabban az ütemben történik, ahogyan a baba szopik (kb. 50 szívás/perc) – fárasztó és nem is mindig hatékony. Ezzel szemben az elektromos mellszívót csak csatlakoztatnod kell, és megvárnod, amíg végez. A két szívófejes modell akkor hasznos, ha kevés az időd, de sok a tejed. 

Mellszívó készüléket kérhetsz kölcsön, vásárolhatsz és bérelhetsz is.

Hasznos információ: Magyarországon az IBCLC laktációs szaktanácsadókon keresztül ingyenesen igényelhetsz elektromos mellszívót. Erről itt olvashatsz bővebben: ibclc.hu, lll.hu)

Ha neked semmilyen eszközre sincs szükséged, kézzel is fejhetsz anyatejet. Ekkor nem kell mást tenned, mint megnyomnod a mellbimbót és annak környékét, így negyed óra alatt akár 100 ml-t is le tudsz fejni. Ennek a módszernek több előnye is van: nincs szükség semmilyen különleges kellékre, nem kell idegen anyaggal érintkeznie a bőrödnek, és közben a melled jó alaposan át tudod masszírozni.

 

Lépésről lépésre

Lehetőleg ne kezdd el a fejést addig, amíg a szoptatások nem állnak be, vagyis nem lesznek rendszeresek (naponta ugyanannyi etetés, megközelítőleg ugyanabban az időben), azaz a szülés után kb. 2 hónappal! Ugyanakkor hasznos lehet a mellszívó, hogy ne gyulladjanak be, majd záródjanak el a tejcsatornák.

Íme, egy kis segítség a sikeres fejéshez!

  1. Mosd meg a kezed és a tartályt, amibe a tejet lefejed!
  2. Kezdd el lassan masszírozni a mellbimbót: végezz körkörös mozdulatokat az ujjaiddal, kívülről befelé haladva! Ezután a tenyeredet használd, haladj fokozatosan a mell külső felétől befelé a mellbimbóig, majd ismételd meg a mozdulatot!
  3. Helyezd a hüvelykujjad a melled alá, két ujjadat pedig fölé, kb. 2-3 cm-re a mellbimbótól. Ha megfelelő pozícióban vannak az ujjaid, akkor azok „C” betűt formáznak. Most nyomd meg vízszintesen a bordák felé finoman az emlőmirigyeket, úgy, hogy összeérinted az ujjaidat! Ismételd meg ezt a mozdulatot, majd mozgasd kicsit az ujjaidat a mellen, amíg a tej folyik, aztán kezdd újra!

 

Tudtad-e, hogyha a szokásos etetési időn kívül fejsz tejet, a kifejt mennyiség kevesebb lesz az első néhány napban, amíg a tested hozzászokik a többlettermelés igényéhez?

 

Lehet-e kombinálni a szoptatást és üveges etetést?

Igen, akkor, amikor a szoptatás már rendszeressé vált, azaz kb. az első etetés után 2 hónappal. Emellett azonban ajánlott, hogy ameddig csak lehet, várjunk az üvegből való etetéssel, mert ezt követően egyes babák visszautasítják a mellből történő szopást.

 

Ha az üvegből való etetés mellett döntesz, segítségül adunk egy kis útmutatót a megfelelő cumisüveg kiválasztásához.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni, egy élethosszig tartó utazás! Segítünk megtenni az első lépéseket, felkészülni és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra!

  • Többet megtudhatsz a baba táplálkozásáról
  • Használhatod interaktív eszközeink
  • Kérdéseidre akár több választ is kaphatsz
  • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Kezdd el!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről