MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Milyen lehet szülés után a test?

5
5/5 1 Értékelések

A szülés utáni pluszkilókra, a megereszkedett hasra és az esetleges vizelettartási nehézségekre is van gyógyír.

Ápr. 26, 2020

Milyen a női test szülés után? Nehézségek és megoldásaik

 

A női test óriási változáson megy át a babavárás boldog kilenc hónapja alatt, ami nem is csoda, hiszen az édesanya szervezete már a fogantatás pillanatában elkezd hangolódni a szülésre és a majdani szoptatásra. Ez az örömteli átalakulás a gyermek érkezése után azonban okozhat kellemetlenségeket is. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

 

Fölösleges kilók

A terhesség alatt, a magzat egészséges fejlődése érdekében a női szervezet olyan fontos tápanyagokat raktároz el, mint a zsír. Sok kismama azonban nehezen néz szembe a testsúlynövekedéssel, pedig hasznos tudni, hogy kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás mellett a test a gyermek születése után átlagosan egy-két évvel vissza is nyeri a terhesség előtti állapotát.

 

Hasgondok

Tudtad-e, hogy egy egészséges nő méhének átlagos súlya 40 gramm, ami a várandósság alatt akár egy kiló is lehet? Akárhogy is számoljuk, ez bizony ötszázszoros növekedés! A has méretének csökkenését már a szülést követő 6 hétben tapasztalhatod, hiszen a terhesség alatt megnövekedett méhnek körülbelül ennyi időre van szüksége a visszahúzódásra. A megereszkedett has tartására és a hasfal izomzatának erősítésére egyébként gyakran ajánlanak haskötőt vagy hasleszorítót, így ezeknek is érdemes utánanézned. Jó hír: a megnyúlt hasizmokat megfelelő gyakorlatokkal újra feszessé lehet tenni.

 

Nagy mellek

A terhesség alatti hormonális változások és a gyermek táplálásához szükséges anyatej termelése miatt szinte természetes a mell méretének megváltozása, amivel nem minden anya tud megbarátkozni. Ráadásul szülés és szoptatás után még a mell kötőszövetei is megnyúlhatnak. Érdemes tehát utánanézni, hol vásárolhatunk a mellet nem irritáló, de jól támasztó és szellőző anyagból készült melltartót.

 

Rugalmatlan hüvely

A hüvely rendkívül rugalmas belső izomzatának köszönhetően rövid idő alatt óriási változásra képes: normál méretének többszörösére tud tágulni annak érdekében, hogy a baba megszülethessen. 
A hüvelyt és annak feszességét egyébként nem csupán a baba megszületése terheli meg (no nem mintha az nem lenne épp elég), hanem a 9 hónap alatt, majd sok esetben az azt követő időszakban is ránehezedő plusz kilók. Ékes bizonyítéka ennek, hogy császáros kismamáknál is ugyanúgy meg tud lazulni a hüvely, és vizelettartási problémák is ki tudnak alakulni)- meséli Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász.
Érdekel, mit tudsz tenni azért, hogy hüvelyed visszanyerje a feszességét?
Ennek elsődlges terápiája az intim torna! - mondja ki Dr. Vörös Ana - Kétségtelen, valamennyit „magától” is alakul vissza, de fogadjuk el, hogy olyan már sosem lesz, mint 20 évesen volt. Az intim tornával nagyon sokat tehetünk a hüvely feszessége érdekében, nem nehéz, nem igényel sok időt, még egy (esetleg 2) csecsemő mellett is megoldható. Ha kitartó torna ellenére sem javul a helyzet, érdemes felkeresni a nőgyógyászod, aki meg tudja ítélni, hogy szükséges-e műtét, vagy orvosolhatja a problémádat pl. lézeres hüvelykezeléssel.

 

Vizelet inkontinencia
Tévhit, hogy a vizelettartási nehézségek csak az idősebbeknek okozhatnak kellemetlenséget. Ugyan nem törvényszerű, de a kismamák is érintettek lehetnek. A vizelet inkontinencia a várandós hólyagjára nehezedő súly miatt már a terhesség alatt is jelentkezhet, a szülés után pedig el is múlhat, van, akinél azonban még ezután is fennáll. Jó, ha tudod, hogy a probléma megelőzésében és kezelésében is hatékony segítség lehet a gátizomtorna.

 

Nagyobb láb
Előfordulhat, hogy a terhességed után egy fél, de akár egy számmal nagyobb cipőt kell majd hordanod. Ennek csupán annyi a magyarázata, hogy a csontrendszer is alkalmazkodik a megváltozott „viszonyokhoz”, valamint a nagyobb súly és a hormonális változások a láb boltozatára is hatnak.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Krisztina Pirót Nov. 23, 2023