Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
anya-teste-szules-utan

Milyen lehet szülés után a test?

A szülés utáni pluszkilókra, a megereszkedett hasra és az esetleges vizelettartási nehézségekre is van gyógyír.

2020/04/26 14:43

Noha teljesen természetes, hogy a várandósság kívül-belül megváltoztatja a női testet, az átalakulásnak lehetnek kellemetlenebb velejárói is, amik akár a mindennapi életünket is befolyásolják, és senki sem beszél róla szívesen.

Milyen a női test szülés után? Nehézségek és megoldásaik

 

A női test óriási változáson megy át a babavárás boldog kilenc hónapja alatt, ami nem is csoda, hiszen az édesanya szervezete már a fogantatás pillanatában elkezd hangolódni a szülésre és a majdani szoptatásra. Ez az örömteli átalakulás a gyermek érkezése után azonban okozhat kellemetlenségeket is. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

 

Fölösleges kilók

A terhesség alatt, a magzat egészséges fejlődése érdekében a női szervezet olyan fontos tápanyagokat raktároz el, mint a zsír. Sok kismama azonban nehezen néz szembe a testsúlynövekedéssel, pedig hasznos tudni, hogy kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás mellett a test a gyermek születése után átlagosan egy-két évvel vissza is nyeri a terhesség előtti állapotát.

 

Hasgondok

Tudtad-e, hogy egy egészséges nő méhének átlagos súlya 40 gramm, ami a várandósság alatt akár egy kiló is lehet? Akárhogy is számoljuk, ez bizony ötszázszoros növekedés! A has méretének csökkenését már a szülést követő 6 hétben tapasztalhatod, hiszen a terhesség alatt megnövekedett méhnek körülbelül ennyi időre van szüksége a visszahúzódásra. A megereszkedett has tartására és a hasfal izomzatának erősítésére egyébként gyakran ajánlanak haskötőt vagy hasleszorítót, így ezeknek is érdemes utánanézned. Jó hír: a megnyúlt hasizmokat megfelelő gyakorlatokkal újra feszessé lehet tenni.

 

Nagy mellek

A terhesség alatti hormonális változások és a gyermek táplálásához szükséges anyatej termelése miatt szinte természetes a mell méretének megváltozása, amivel nem minden anya tud megbarátkozni. Ráadásul szülés és szoptatás után még a mell kötőszövetei is megnyúlhatnak. Érdemes tehát utánanézni, hol vásárolhatunk a mellet nem irritáló, de jól támasztó és szellőző anyagból készült melltartót.

 

Rugalmatlan hüvely

A hüvely rendkívül rugalmas belső izomzatának köszönhetően rövid idő alatt óriási változásra képes: normál méretének többszörösére tud tágulni annak érdekében, hogy a baba megszülethessen. 
A hüvelyt és annak feszességét egyébként nem csupán a baba megszületése terheli meg (no nem mintha az nem lenne épp elég), hanem a 9 hónap alatt, majd sok esetben az azt követő időszakban is ránehezedő plusz kilók. Ékes bizonyítéka ennek, hogy császáros kismamáknál is ugyanúgy meg tud lazulni a hüvely, és vizelettartási problémák is ki tudnak alakulni)- meséli Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász.
Érdekel, mit tudsz tenni azért, hogy hüvelyed visszanyerje a feszességét?
Ennek elsődlges terápiája az intim torna! - mondja ki Dr. Vörös Ana - Kétségtelen, valamennyit „magától” is alakul vissza, de fogadjuk el, hogy olyan már sosem lesz, mint 20 évesen volt. Az intim tornával nagyon sokat tehetünk a hüvely feszessége érdekében, nem nehéz, nem igényel sok időt, még egy (esetleg 2) csecsemő mellett is megoldható. Ha kitartó torna ellenére sem javul a helyzet, érdemes felkeresni a nőgyógyászod, aki meg tudja ítélni, hogy szükséges-e műtét, vagy orvosolhatja a problémádat pl. lézeres hüvelykezeléssel.

 

Vizelet inkontinencia
Tévhit, hogy a vizelettartási nehézségek csak az idősebbeknek okozhatnak kellemetlenséget. Ugyan nem törvényszerű, de a kismamák is érintettek lehetnek. A vizelet inkontinencia a várandós hólyagjára nehezedő súly miatt már a terhesség alatt is jelentkezhet, a szülés után pedig el is múlhat, van, akinél azonban még ezután is fennáll. Jó, ha tudod, hogy a probléma megelőzésében és kezelésében is hatékony segítség lehet a gátizomtorna.

 

Nagyobb láb
Előfordulhat, hogy a terhességed után egy fél, de akár egy számmal nagyobb cipőt kell majd hordanod. Ennek csupán annyi a magyarázata, hogy a csontrendszer is alkalmazkodik a megváltozott „viszonyokhoz”, valamint a nagyobb súly és a hormonális változások a láb boltozatára is hatnak.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!