Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
harom-honapos-baba-fejlodese

A három hónapos baba fejlődése

A mozdulatai tudatosabbá válnak, és egyre kíváncsibban tekint a környezetére. A napról napra cseperedő gyermek egyre magabiztosabban tartja a fejét.

2020/08/13 17:03

Elképesztő, hogy három hónappal ezelőtt még csak egy monitoron keresztül láthattad a kisbabád, ma pedig már élvezheted az egyre kíváncsibb és aktívabb baba társaságát, aki szemmel láthatóan nap, mint nap erősödik és fejlődik.

3 hónapos baba fejlődése


Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás mind a súlyt, mind a testhosszt illetően. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok az aggodalomra.

 

A gyermek étvágya
A gyermek számára legideálisabb táplálékforrás ebben az időszakban is az anyatej, mivel ez mind mennyiségileg, mind minőségileg biztosítja a tápanyagellátást, valamint számos, a növekedést és fejlődést elősegítő hormont is tartalmaz. Ezért is javasolt a szoptatást minél tovább fenntartani. Ebben a korban is igaz az a tény, hogy ahogy gyarapodik a baba, úgy növekszik az étvágya is. Fontos tudni, hogy az anyatej önmagában tudja biztosítani a fejlődést, gyarapodást, kiegészíteni plusz folyadékkal csak extrém környezeti változásakor szükséges. Tehát hacsak nincs extrém meleg időjárás, nem kell mást adnod neki az anyatejen kívül, vizet vagy teát sem. Tapasztalhatod olykor, hogy a gyermek széklete ugyan megfelelő állagú, mégis ritkább, mint eddig. Emiatt nem kell megijedni, mindössze arról van szó, hogy a baba emésztőrendszere is folyamatosan fejlődik, így a székletürítés menete is változik. Visszabukások még ebben a korban is előfordulhatnak egy – egy büfizés alkalmával, hiszen a nyelőcső záróizmai még folyamatos változásban vannak. 

 

A baba mozgásfejlődése
Egy három hónapos gyermek már magabiztosabban ragadja meg a tárgyakat és tudatosabban, megfontoltabban mozog. A kalimpáló mozdulatok jellemzően akkor jelentkeznek, amikor valami miatt izgatottá válik. Ezeket az eseményeket rendszerint hangadással kíséri. Érdemes továbbra is egyre több időre hasra fordítani a babát, hogy erősödhessenek a törzs izmai. Mostanra már képes hosszabb időre is megtartani a fejét, mikor hason fekszik. Előfordulhat az is, hogy nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé a hason fekvés. Ennek ellenére érdemes őt néha ebbe a pozícióba fektetni. Ez az idő lehet először két – három perc, melyet mindig lehet növelni egy kicsit. Minél erősebb lesz majd, annál jobban fogja élvezni ezt a pózt. Egy idő után már látható lesz, hogy nem csak a fejét emeli fel, de már megpróbálja magát a kezeivel is kitámasztani, ami szintén a tudatos mozgás egyik jele.

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése
A gyermek agya ebben az időszakban hihetetlen fejlődésnek indul, melynek jeleit a szülők is láthatják. Ahogy kísérletezik a hangokkal, sikongat és gurgulázik, odafigyel a mozgásra és felfedezi a körülötte levő világot, mint ezt mutatják. Továbbra is fontos, hogy sok inger érje a gyermeket, ugyanis ez pozitív hatással van a kiegyensúlyozott fejlődésére. Ehhez különböző fejlesztő játékokat is vásárolhatnak a szülők, melyek színesek, zenélnek, vagy éppen mozognak.
Édesanyja ebben a korban kifejezetten a biztonságot jelenti számára, így ha valamitől esetleg megijedne, anyukája karjaiban hamar megnyugszik.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Hasznos cikk

Első babásként jó volt olvasni.

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!