MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

A három hónapos baba fejlődése

A mozdulatai tudatosabbá válnak, és egyre kíváncsibban tekint a környezetére. A napról napra cseperedő gyermek egyre magabiztosabban tartja a fejét.

Aug. 13, 2020

3 hónapos baba fejlődése


Továbbra is igaz, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb gyarapodás mind a súlyt, mind a testhosszt illetően. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok az aggodalomra.

 

A gyermek étvágya
A gyermek számára legideálisabb táplálékforrás ebben az időszakban is az anyatej, mivel ez mind mennyiségileg, mind minőségileg biztosítja a tápanyagellátást, valamint számos, a növekedést és fejlődést elősegítő hormont is tartalmaz. Ezért is javasolt a szoptatást minél tovább fenntartani. Ebben a korban is igaz az a tény, hogy ahogy gyarapodik a baba, úgy növekszik az étvágya is. Fontos tudni, hogy az anyatej önmagában tudja biztosítani a fejlődést, gyarapodást, kiegészíteni plusz folyadékkal csak extrém környezeti változásakor szükséges. Tehát hacsak nincs extrém meleg időjárás, nem kell mást adnod neki az anyatejen kívül, vizet vagy teát sem. Tapasztalhatod olykor, hogy a gyermek széklete ugyan megfelelő állagú, mégis ritkább, mint eddig. Emiatt nem kell megijedni, mindössze arról van szó, hogy a baba emésztőrendszere is folyamatosan fejlődik, így a székletürítés menete is változik. Visszabukások még ebben a korban is előfordulhatnak egy – egy büfizés alkalmával, hiszen a nyelőcső záróizmai még folyamatos változásban vannak. 

 

A baba mozgásfejlődése
Egy három hónapos gyermek már magabiztosabban ragadja meg a tárgyakat és tudatosabban, megfontoltabban mozog. A kalimpáló mozdulatok jellemzően akkor jelentkeznek, amikor valami miatt izgatottá válik. Ezeket az eseményeket rendszerint hangadással kíséri. Érdemes továbbra is egyre több időre hasra fordítani a babát, hogy erősödhessenek a törzs izmai. Mostanra már képes hosszabb időre is megtartani a fejét, mikor hason fekszik. Előfordulhat az is, hogy nem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé a hason fekvés. Ennek ellenére érdemes őt néha ebbe a pozícióba fektetni. Ez az idő lehet először két – három perc, melyet mindig lehet növelni egy kicsit. Minél erősebb lesz majd, annál jobban fogja élvezni ezt a pózt. Egy idő után már látható lesz, hogy nem csak a fejét emeli fel, de már megpróbálja magát a kezeivel is kitámasztani, ami szintén a tudatos mozgás egyik jele.

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése
A gyermek agya ebben az időszakban hihetetlen fejlődésnek indul, melynek jeleit a szülők is láthatják. Ahogy kísérletezik a hangokkal, sikongat és gurgulázik, odafigyel a mozgásra és felfedezi a körülötte levő világot, mint ezt mutatják. Továbbra is fontos, hogy sok inger érje a gyermeket, ugyanis ez pozitív hatással van a kiegyensúlyozott fejlődésére. Ehhez különböző fejlesztő játékokat is vásárolhatnak a szülők, melyek színesek, zenélnek, vagy éppen mozognak.
Édesanyja ebben a korban kifejezetten a biztonságot jelenti számára, így ha valamitől esetleg megijedne, anyukája karjaiban hamar megnyugszik.

Rate this article
5

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat