Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Az anyatej a legtökéletesebb táplálék

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék

Az anyatej egy szuperintelligens, optimális táplálék az újszülöttek számára. A baba igényeinek megfelelően az anyatej összetétele folyamatosan változik.

2021/04/15 10:52

Amennyiben tudsz és szeretnél szoptatni, úgy a szoptatás igazi örömforrás lehet neked és a babádnak is. Ezek a békés, csendes pillanatok csak a kettőtöké – alkalomról alkalomra épül köztetek a szeretet, a bizalom, a kötődés. A szoptatás ugyanis az élet első hónapjaiban nem csak táplálékforrásként szolgál: kielégíti a kisbaba igényét a bőrkontaktusra, nyugtató hatású, illetve segítheti a babát az elalvásban és a biztonságérzet kialakulásában. 

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék egy kisbabának.

 

100 %-ig az újszülött igényeihez igazodik, sőt, ahogy múlnak a hónapok, az összetétele is úgy változik, hogy a növekvő babának mindig a legjobbat adja.

 

Az anyatej változásai

Egy példa arra, hogy az anyatej mennyire követi a baba igényeit: azok a kismamák, akik koraszülött csecsemőt hoznak világra, sokkal zsírosabb anyatejet termelnek, mint az időre született babák esetében – ez pedig az agy érését segíti elő.

Az anyatej tehát rendkívül érzékenyen reagál a babák szükségleteire, és mennyisége, összetétele megváltozik, amikor a kicsi többet vagy mást igényel.

 

  • A szülés utáni első néhány napban például csak kis mennyiségű, de pótolhatatlan összetételű előtej (kolosztrum) termelődik, amely sűrű, de könnyen emészthető sárgás folyadék. Ez a baba összes tápanyagszükségletét fedezi, és olyan sok ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” nevezi. Ezért nagyon fontos, hogy a szülés után minél hamarabb, lehetőleg még az első órában tedd mellre a kisbabádat! Ez az élmény mindkettőtök számára különleges mérföldkő, ráadásul segít megelőzni a sárgaság kialakulását.

Ne felejtsd el: a kutatások szerint azoknak a kismamáknak kevesebb gondjuk van a szoptatással, akik szülés után közvetlenül és azután is gyakran mellre teszik újszülöttjüket.

 

Fontos! Az előtej csak kis mennyiségben termelődik (20-40 ml alkalmanként), emiatt ne aggódj, ez így van rendjén. Az újszülött nehezen birkózna meg a sok tejjel, ezért a természet úgy intézi, hogy eleinte kevés termelődik, de az koncentrált és pótolhatatlanul gazdag.

 

  • A 3. és 14. nap között az előtej átalakul átmeneti tejjé. Ez a folyamat nem észrevétlenül megy végbe, pontosan fogod tudni, mikor történik: a melleid hirtelen még inkább megduzzadnak, forróvá és keménnyé válnak, és érzed majd, ahogy a tej belövell a csatornákba. Ez a tej folyékonyabb és narancsosabb árnyalatú, kevesebb fehérjét, de több tejcukrot (laktóz), zsírt és kalciumot tartalmaz. Ennek a tejnek a mennyisége már nem állandó, hanem szinte bármennyit képes vagy előállítani belőle – ennek csak az a kulcsa, hogy tedd mellre minél gyakrabban a babát.

 

  • A második hét végére a tejed „beérik”, kékesfehér árnyalatúvá, enyhén átlátszó színűvé válik, és minden fontos tápanyagot tartalmaz majd, mely a baba egészséges fejlődéséhez szükséges: vizet, fehérjéket, szénhidrátokat, ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor stb.) és sokféle vitamint is.

 

A babád igényeihez igazodva

Az anyatej nemcsak időszakról időszakra változik, hanem egyetlen etetésen belül is: a szoptatás elején az anyatej szinte átlátszó és vízben és cukorban gazdag, hogy elvegye a baba éhségét és oltsa a szomját. Ezután a tej sűrűbbé és zsírosabbá válik, hogy biztosítsa a növekedéshez szükséges energiát. Az etetés végére pedig a tejben található zsírok szintje megnégyszereződik, hogy a babád igazán jóllakjon.

 

És ez még nem minden: az anyatej összetétele napszaktól is függ – reggel extra gazdag laktózban, napközben zsírokban, este fehérjékben. Mindez azért van, hogy a baba emésztése és fejlődése optimális mértékben történjen.

Ezért szoptasd a kicsit akkor és addig, amíg csak ő szeretné! Ezzel ő maga állítja be a számára szükséges mennyiséget és minőséget, ráadásul biztonságban fogja magát érezni, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, mint azok a babák, akiket nem igény szerint szoptatnak.

 

2 kérdés az anyatejről – tőletek

„Meddig jó szoptatni a babát? Annyi ellentmondásos véleményt hallok erről…”

A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálással foglalkozó ajánlások szerint az anyatej a csecsemő tápanyagigényét fél éves koráig önmagában is kielégíti. Az új ételek bevezetése, a hozzátáplálás legkorábban az 5. hónaptól elkezdhető, azonban fontos, hogy ezzel ne csökkenjen a szoptatás gyakorisága a következő hónapokban sem. 

 

„Hány percig tartson a szoptatás, mondjuk negyedóráig?”

Nem, ne figyeld az órát! A szoptatással kapcsolatos egyetlen szabály: akkor, amikor a babád megéhezik, és addig, amíg nem hagyja abba. Ha így teszel, mindig lesz elegendő anyatej, ami minőségében is tökéletes. Bízz magadban és a babádban is!

 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

A szoptatás fontossága

Szerintem is nagyon fontos a szoptatás, mely az első időkben a legfontosabb táplálékforrás és ezáltal egy mély kötődés is kialakul a mama és baba között. Én igény szerint szoptattam kisfiamat, 28 hónaposan szokott le.

avatar

5

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!