MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék

5
5/5 2 Értékelések

Az anyatej egy szuperintelligens, optimális táplálék az újszülöttek számára. A baba igényeinek megfelelően az anyatej összetétele folyamatosan változik.

Ápr. 15, 2021

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék egy kisbabának.

 

100 %-ig az újszülött igényeihez igazodik, sőt, ahogy múlnak a hónapok, az összetétele is úgy változik, hogy a növekvő babának mindig a legjobbat adja.

 

Az anyatej változásai

Egy példa arra, hogy az anyatej mennyire követi a baba igényeit: azok a kismamák, akik koraszülött csecsemőt hoznak világra, sokkal zsírosabb anyatejet termelnek, mint az időre született babák esetében – ez pedig az agy érését segíti elő.

Az anyatej tehát rendkívül érzékenyen reagál a babák szükségleteire, és mennyisége, összetétele megváltozik, amikor a kicsi többet vagy mást igényel.

 

 • A szülés utáni első néhány napban például csak kis mennyiségű, de pótolhatatlan összetételű előtej (kolosztrum) termelődik, amely sűrű, de könnyen emészthető sárgás folyadék. Ez a baba összes tápanyagszükségletét fedezi, és olyan sok ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” nevezi. Ezért nagyon fontos, hogy a szülés után minél hamarabb, lehetőleg még az első órában tedd mellre a kisbabádat! Ez az élmény mindkettőtök számára különleges mérföldkő, ráadásul segít megelőzni a sárgaság kialakulását.

Ne felejtsd el: a kutatások szerint azoknak a kismamáknak kevesebb gondjuk van a szoptatással, akik szülés után közvetlenül és azután is gyakran mellre teszik újszülöttjüket.

 

Fontos! Az előtej csak kis mennyiségben termelődik (20-40 ml alkalmanként), emiatt ne aggódj, ez így van rendjén. Az újszülött nehezen birkózna meg a sok tejjel, ezért a természet úgy intézi, hogy eleinte kevés termelődik, de az koncentrált és pótolhatatlanul gazdag.

 

 • A 3. és 14. nap között az előtej átalakul átmeneti tejjé. Ez a folyamat nem észrevétlenül megy végbe, pontosan fogod tudni, mikor történik: a melleid hirtelen még inkább megduzzadnak, forróvá és keménnyé válnak, és érzed majd, ahogy a tej belövell a csatornákba. Ez a tej folyékonyabb és narancsosabb árnyalatú, kevesebb fehérjét, de több tejcukrot (laktóz), zsírt és kalciumot tartalmaz. Ennek a tejnek a mennyisége már nem állandó, hanem szinte bármennyit képes vagy előállítani belőle – ennek csak az a kulcsa, hogy tedd mellre minél gyakrabban a babát.

 

 • A második hét végére a tejed „beérik”, kékesfehér árnyalatúvá, enyhén átlátszó színűvé válik, és minden fontos tápanyagot tartalmaz majd, mely a baba egészséges fejlődéséhez szükséges: vizet, fehérjéket, szénhidrátokat, ásványi anyagokat (kalcium, vas, foszfor stb.) és sokféle vitamint is.

 

A babád igényeihez igazodva

Az anyatej nemcsak időszakról időszakra változik, hanem egyetlen etetésen belül is: a szoptatás elején az anyatej szinte átlátszó és vízben és cukorban gazdag, hogy elvegye a baba éhségét és oltsa a szomját. Ezután a tej sűrűbbé és zsírosabbá válik, hogy biztosítsa a növekedéshez szükséges energiát. Az etetés végére pedig a tejben található zsírok szintje megnégyszereződik, hogy a babád igazán jóllakjon.

 

És ez még nem minden: az anyatej összetétele napszaktól is függ – reggel extra gazdag laktózban, napközben zsírokban, este fehérjékben. Mindez azért van, hogy a baba emésztése és fejlődése optimális mértékben történjen.

Ezért szoptasd a kicsit akkor és addig, amíg csak ő szeretné! Ezzel ő maga állítja be a számára szükséges mennyiséget és minőséget, ráadásul biztonságban fogja magát érezni, és sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, mint azok a babák, akiket nem igény szerint szoptatnak.

 

2 kérdés az anyatejről – tőletek

„Meddig jó szoptatni a babát? Annyi ellentmondásos véleményt hallok erről…”

A nemzetközi és hazai csecsemőtáplálással foglalkozó ajánlások szerint az anyatej a csecsemő tápanyagigényét fél éves koráig önmagában is kielégíti. Az új ételek bevezetése, a hozzátáplálás legkorábban az 5. hónaptól elkezdhető, azonban fontos, hogy ezzel ne csökkenjen a szoptatás gyakorisága a következő hónapokban sem. 

 

„Hány percig tartson a szoptatás, mondjuk negyedóráig?”

Nem, ne figyeld az órát! A szoptatással kapcsolatos egyetlen szabály: akkor, amikor a babád megéhezik, és addig, amíg nem hagyja abba. Ha így teszel, mindig lesz elegendő anyatej, ami minőségében is tökéletes. Bízz magadban és a babádban is!

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
2 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  2
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
Szimonetta Jún. 29, 2019

Szerintem is nagyon fontos a szoptatás, mely az első időkben a legfontosabb táplálékforrás és ezáltal egy mély kötődés is kialakul a mama és baba között. Én igény szerint szoptattam kisfiamat, 28 hónaposan szokott le.

5
Nikolett Jún. 29, 2019

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat