MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az anyatej egyedi összetevője: az oligoszacharid

Az anyatej egyedi összetételéről már nálunk is olvashattál. Ma már tudományosan igazolt tény, hogy az élet első hat hónapjában az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a kisbabák számára. Összetétele révén nemcsak könnyen emészthető, de tartalmazza mindazt, amire a csecsemőnek az egészséges fejlődéshez szüksége van. Összetevői közül egy bizonyos szénhidrát (oligoszacharid), a bélflóra és így a csecsemők immunrendszerének kialakulásában is szerepet játszik.

Jún. 30, 2020

A változó anyatej

 

Az anyatejről nem túlzás azt mondani, hogy egy igazi csoda, mert igazodik a csecsemő igényeihez, összetétele változik a kolosztrumtól (előtej) az érett anyatejig, de változik a napszaknak megfelelően is, és összetételében egyéni különbségek is kimutathatók. Tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi és egyéb anyagok tökéletes arányát, és bár elsődleges feladata (a laktóz, zsír, fehérje, vitamin és egyéb tápanyagtartalmán keresztül) kisbabád táplálása, a szoptatáson és így az anyatejen keresztül kialakul köztetek egy szimbiotikus kapcsolat, amely segítségével „kommunikálhattok” egymással: az anyatej összetétele folyamatosan változik, így válaszol a gyermek igényeire.

Oligoszacharid, az anyatej egyedi szénhidrát összetevője

De nézzük részletesebben, miből is áll az anyatej! A laktóz és a zsírok mellett az anyatej harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló szilárd alkotórészei az anyatej oligoszacharidái, amelyek összetételük és strukturális kapcsolódásaik révén rendkívüli változatosságot és egyediséget mutatnak, valamint segítik a csecsemő immunrendszerét a betegségekkel szembeni küzdelemben. Az újszülött és a csecsemő esetében még nem beszélhetünk önálló, teljesen kifejlődött immunrendszerről, emiatt is felértékelődik az anyatejben lévő oligoszacharidok szerepe.

Az immunrendszer (a bélrendszer szervezetünk legnagyobb immunszerve) kialakulásában fontos szerepet játszó első mikrobákat a születés folyamán kapjuk édesanyánktól, innentől pedig életünk végéig szoros kapcsolatban élünk ezekkel az apró életformákkal. A bennünk élő jó és rossz baktériumok közötti mechanizmusok befolyásolják az immunrendszer állapotát. Az anyatej oligoszacharidok a jó baktériumok táplálékaként a mikrobiom összetételét közvetett módon alakítják, valamint képesek eltávolítani a szervezetből bizonyos vírusokat és baktériumokat.  Ezáltal biztosítva a jó és rossz baktériumok közötti egyensúlyt. 

Ahogy az anyatej összetétele, úgy a benne lévő oligoszacharidák összetétele is egyénenként változó, elsősorban genetikusan meghatározott, de emellett befolyásolja az anya kora, diétája, egészségi állapota, gyógyszerszedési szokásai, valamint hatással van rá a szüléstől eltelt idő is. A koraszülöttek anyukáinak tejében mérhető koncentrációjuk magasabb, mint az érett újszülöttekében, illetve a kolosztrumban is nagyobb az anyatej oligoszacharidák mennyisége, mint az átmeneti vagy érett anyatejben.

Az anyatej oligoszacharidákról a tudomány álláspontja sokáig az volt, hogy csupán a bélbaktériumok táplálására szolgáló prebiotikumok, de több évtizedes kutatás eredményeként kiderült, hogy ennél sokkal összetettebb a funkciójuk.  Szerepet játszanak többek között a bélnyálkahártya építésében, a fertőzésekkel szembeni védelemben, különböző immunfolyamatokban, de hozzájárulnak az agy fejlődéséhez is. A Nestlé több évtizede fáradhatatlanul kutatja az anyatej oligoszacharidokat és azok szerepét a csecsemőtáplálásban.

Mitől olyan nagyszerű az oligoszacharid?

Képzeld el kisbabád bélrendszerét úgy, mintha egy kert lenne. Ebben a kertben a jó baktériumok a virágok, a rossz baktériumok pedig a gyomok. Az anyatej oligoszacharidok táplálják a virágokat, míg a gyomokat nem - így a csecsemő immunrendszere egészségesen működik, azaz a kert kivirágzik.

•    Az anyatej oligoszacharidok a baktériumok táplálékaként hasznosulnak, jellemzően a jó baktériumoknak és kevésbé a rosszaknak.

•    Az anyatej oligoszacharidok meggátolják bizonyos rossz baktériumok kötődését a bélfelszínhez, hozzájárulnak a bélfal megerősítéséhez, ezáltal megakadályozzák, hogy a kórokozók megbetegítsék a babát.

A kutatások1  azt bizonyítják, hogy a szoptatott csecsemők akár 50% -kal kevesebb légúti fertőzéssel és 59% -kal kevesebb gyomor-bélrendszeri fertőzéssel küzdenek. Már az is hihetetlen, amit eddig megtudtunk az oligoszacharidokról, de ez valójában csak a jéghegy csúcsa.

A Nestlé folytatja ennek az egyedülálló összetett szénhidrátnak a kutatását, hogy jobban megértsük az anyatej csodáit.

[1] Puccio et al. JPGN 2017; Vol 64 (4): 624-630

Rate this article
0