image

Az anyatej egyedi összetevője: az oligoszacharid

0-4 hónap
Cikk
Jún. 30, 2020

Az anyatej egyedi összetételéről már nálunk is olvashattál. Ma már tudományosan igazolt tény, hogy az élet első hat hónapjában az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a kisbabák számára. Összetétele révén nemcsak könnyen emészthető, de tartalmazza mindazt, amire a csecsemőnek az egészséges fejlődéshez szüksége van. Összetevői közül egy bizonyos szénhidrát (oligoszacharid), a bélflóra és így a csecsemők immunrendszerének kialakulásában is szerepet játszik.

A változó anyatej

 

Az anyatejről nem túlzás azt mondani, hogy egy igazi csoda, mert igazodik a csecsemő igényeihez, összetétele változik a kolosztrumtól (előtej) az érett anyatejig, de változik a napszaknak megfelelően is, és összetételében egyéni különbségek is kimutathatók. Tartalmazza az egészséges fejlődéshez szükséges szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi és egyéb anyagok tökéletes arányát, és bár elsődleges feladata (a laktóz, zsír, fehérje, vitamin és egyéb tápanyagtartalmán keresztül) kisbabád táplálása, a szoptatáson és így az anyatejen keresztül kialakul köztetek egy szimbiotikus kapcsolat, amely segítségével „kommunikálhattok” egymással: az anyatej összetétele folyamatosan változik, így válaszol a gyermek igényeire.

Oligoszacharid, az anyatej egyedi szénhidrát összetevője

De nézzük részletesebben, miből is áll az anyatej! A laktóz és a zsírok mellett az anyatej harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló szilárd alkotórészei az anyatej oligoszacharidái, amelyek összetételük és strukturális kapcsolódásaik révén rendkívüli változatosságot és egyediséget mutatnak, valamint segítik a csecsemő immunrendszerét a betegségekkel szembeni küzdelemben. Az újszülött és a csecsemő esetében még nem beszélhetünk önálló, teljesen kifejlődött immunrendszerről, emiatt is felértékelődik az anyatejben lévő oligoszacharidok szerepe.

Az immunrendszer (a bélrendszer szervezetünk legnagyobb immunszerve) kialakulásában fontos szerepet játszó első mikrobákat a születés folyamán kapjuk édesanyánktól, innentől pedig életünk végéig szoros kapcsolatban élünk ezekkel az apró életformákkal. A bennünk élő jó és rossz baktériumok közötti mechanizmusok befolyásolják az immunrendszer állapotát. Az anyatej oligoszacharidok a jó baktériumok táplálékaként a mikrobiom összetételét közvetett módon alakítják, valamint képesek eltávolítani a szervezetből bizonyos vírusokat és baktériumokat.  Ezáltal biztosítva a jó és rossz baktériumok közötti egyensúlyt. 

Ahogy az anyatej összetétele, úgy a benne lévő oligoszacharidák összetétele is egyénenként változó, elsősorban genetikusan meghatározott, de emellett befolyásolja az anya kora, diétája, egészségi állapota, gyógyszerszedési szokásai, valamint hatással van rá a szüléstől eltelt idő is. A koraszülöttek anyukáinak tejében mérhető koncentrációjuk magasabb, mint az érett újszülöttekében, illetve a kolosztrumban is nagyobb az anyatej oligoszacharidák mennyisége, mint az átmeneti vagy érett anyatejben.

Az anyatej oligoszacharidákról a tudomány álláspontja sokáig az volt, hogy csupán a bélbaktériumok táplálására szolgáló prebiotikumok, de több évtizedes kutatás eredményeként kiderült, hogy ennél sokkal összetettebb a funkciójuk.  Szerepet játszanak többek között a bélnyálkahártya építésében, a fertőzésekkel szembeni védelemben, különböző immunfolyamatokban, de hozzájárulnak az agy fejlődéséhez is. A Nestlé több évtizede fáradhatatlanul kutatja az anyatej oligoszacharidokat és azok szerepét a csecsemőtáplálásban.

Mitől olyan nagyszerű az oligoszacharid?

Képzeld el kisbabád bélrendszerét úgy, mintha egy kert lenne. Ebben a kertben a jó baktériumok a virágok, a rossz baktériumok pedig a gyomok. Az anyatej oligoszacharidok táplálják a virágokat, míg a gyomokat nem - így a csecsemő immunrendszere egészségesen működik, azaz a kert kivirágzik.

•    Az anyatej oligoszacharidok a baktériumok táplálékaként hasznosulnak, jellemzően a jó baktériumoknak és kevésbé a rosszaknak.

•    Az anyatej oligoszacharidok meggátolják bizonyos rossz baktériumok kötődését a bélfelszínhez, hozzájárulnak a bélfal megerősítéséhez, ezáltal megakadályozzák, hogy a kórokozók megbetegítsék a babát.

A kutatások1  azt bizonyítják, hogy a szoptatott csecsemők akár 50% -kal kevesebb légúti fertőzéssel és 59% -kal kevesebb gyomor-bélrendszeri fertőzéssel küzdenek. Már az is hihetetlen, amit eddig megtudtunk az oligoszacharidokról, de ez valójában csak a jéghegy csúcsa.

A Nestlé folytatja ennek az egyedülálló összetett szénhidrátnak a kutatását, hogy jobban megértsük az anyatej csodáit.

[1] Puccio et al. JPGN 2017; Vol 64 (4): 624-630

Kapcsolódó cikkek

View details A rostok szerepe a szülés után
Cikk
rostbevitel-szules-utan

A rostok szerepe a szülés után

A várandósság és a gyermek születése után számos hormonális és fiziológiai változás áll be az újdonsült anyuka testében, ezek közül néhány kellemetlen tünettel járhat. Dr.

View details Szoptatás - Csupa jó a kisbabádnak
Cikk
A szoptatás témakörében előforduló kérdések

Szoptatás - Csupa jó a kisbabádnak

A szoptatásról és az anyatej fontosságáról biztosan sokat hallasz, ám arról, hogy pontosan miért is olyan jó kisbabádnak a szoptatás, kevesebbet lehetett tudni, egészen mostanáig!

View details Az újszülött szoptatása alatti étrendről
Cikk
Tudnivalók az újszülött szoptatása alatti étrendről

Az újszülött szoptatása alatti étrendről

Mit lehet, mit mérsékelj és mi tilos az újszülött szoptatása során? Mikre érdemes odafigyelned? Segítünk!

View details Találd meg a megfelelő pozíciót!
Cikk
Találd meg a megfelelő pozíciót!

Találd meg a megfelelő pozíciót!

A szoptatás sikere azon is múlik, hogy megtalálod-e a kényelmes helyzetet mindkettőtök számára –  és persze a helyes technika is sokat számít.

View details Milyen lehet szülés után a test?
Cikk
anya-teste-szules-utan

Milyen lehet szülés után a test?

A szülés utáni pluszkilókra, a megereszkedett hasra és az esetleges vizelettartási nehézségekre is van gyógyír.

View details Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása az anyatejes táplálásról
Cikk
image

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása az anyatejes táplálásról

A Nestlé – a WHO javaslatával teljes egyetértésben – támogatja a kizárólagos szoptatás fenntartását a baba 6 hónapos koráig, illetve a hozzátáplálás megkezdését a szoptatás fenntartása mellett,

View details A fehérje szerepe a baba növekedésében és fejlődésében
Cikk
A fehérje szerepe a baba növekedésében és fejlődésében

A fehérje szerepe a baba növekedésében és fejlődésében

A fehérjék nemcsak a babád fejlődésében és növekedésében játszanak kulcsfontosságú szerepet: fogyasztásuk kihat a felnőttkori egészségre is. 

View details Miért hasfájós a baba?
Cikk
Mitől fájhat a baba hasa?

Miért hasfájós a baba?

Hasfájós a babád, de fogalmad sincs arról, mi állhat a hátterében? És azt sem tudod, hogy hogyan segíthetnél neki?

View details Szoptatás előnyei - Neked
Cikk
Szoptatás előnyei - Neked

Szoptatás előnyei - Neked

Mindenki tudja, hogy a szoptatásnál nincs jobb a babának. Mi viszont egyből 10 érvet is tudunk mondani arra, hogy a szoptatás neked is jót tesz!

View details Ha fájdalmas a szoptatás...
Cikk
fajdalmas-szoptatas-repedt-bimbok

Ha fájdalmas a szoptatás...

A fájdalmas szoptatás leggyakoribb oka, hogy a baba szája nem jól illeszkedik az anya mellére, emiatt a mellbimbók érzékenyek és kisebesednek.

View details Intimhigiénia babáknál
Cikk
"mi-tortenik-a-pelenka-alatt

Intimhigiénia babáknál

A pelenka alatti területek ápolása fontos része a csecsemőgondozásnak, és bár a dolog nem olyan bonyolult, nem árt tisztába tenni a részleteket.

View details Sportolás szülés után
Cikk
sportolas-szules-utan

Sportolás szülés után

Akaraterő, kitartás, türelem. Nem árulunk zsákbamacskát, ezek a titkos összetevők ahhoz, hogy újra formába lendülj gyermeked születése után.

View details A csodálatos anyatej
Cikk
image

A csodálatos anyatej

Az anyatej egy szuperintelligens táplálék, amelynek összetétele az újszülött fejlődésévével párhuzamosan folyamatosan változik.

View details Csecsemők hasmenése
Cikk
Csecsemők hasmenése

Csecsemők hasmenése

A hasmenés a csecsemők és gyermekek egyik leggyakoribb egészségi problémája, és sok szülő számára aggodalomra ad okot.

View details Apa vagyok és szomorú
Cikk
Apa vagyok és szomorú

Apa vagyok és szomorú

Megszületett a kisbabánk, néhány nap kórház után végre otthon vagyunk. Ám ahelyett, hogy örülnénk, a feleségem mindenen kiborul és sír. És ami azt illeti, én sem vagyok valami vidám.

View details Elkészülni... vigyázz... kész... szoptatás!
Cikk
Felkészülés a szoptatásra

Elkészülni... vigyázz... kész... szoptatás!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora jelentősége van az anyatejnek a csecsemő (és az anya) számára –a terhesség a tökéletes időszak, hogy megkezdd a szoptatásra való felkészülést.

View details Ilyen az első napja az újszülöttnek a kórházban
Cikk
Ilyen az újszülött első napja a kórházban

Ilyen az első napja az újszülöttnek a kórházban

Nincs annál szebb pillanat a világon, mint amikor kilenc hónap után a kismama végre karjában tarthatja a gyermekét. Általában így telik majd az első napotok!
 

View details A fehérje mennyisége és az anyatej minősége
Cikk
A fehérje mennyisége és az anyatej minősége

A fehérje mennyisége és az anyatej minősége

Mivel a babának a növekedéshez és fejlődéshez korszakonként más és más összetételű táplálékra van szüksége, az anyatej mindig az aktuális igényekhez igazodik.

View details Nem lesz elég az anyatejem?!
Cikk
Lesz elég tejem?

Nem lesz elég az anyatejem?!

"Nem lesz elég az anyatejem!" A szülés előtti kérdések sorában biztosan toplistásak a szoptatásra vonatkozó aggodalmak, és félelmek az anyatejjel kapcsolatosan.

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

  Csatlakozz a Baby & me Clubba!

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

Letölthető kisokosok

Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

Hírlevél feliratkozás

Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

Szakértői támogatás

Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

Kuponok és ingyenes termékminták

Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat