MyFeed Personalized Content
0-4 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az egy hónapos baba fejlődése

Még csak néhány hét telt el a születése óta, de már biztosan felismeri a szülei hangját. 

Júl. 12, 2020

Az egy hónapos baba fejlődéseA baba növekedése és súlygyarapodása az első hónapban jól látható. Az egészséges csecsemő az első hónapban körülbelül 400 gr-ot gyarapszik, a hossznövekedése is igen intenzív, havonta átlagosan 2 cm. Természetesen a fejlődés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a gyarapodás. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok az aggodalomra.

 

A gyermek étvágya

Ebben az időszakban a gyermek legideálisabb tápláléka az anyatej, ami mind mennyiségileg, mind minőségileg biztosítja a tápanyagellátást, valamint számos, a növekedést és fejlődést elősegítő hormont is tartalmaz. A babák táplálkozási szokásaival kapcsolatban mindenkinek más élményei vannak. Sok édesanya figyeli meg az első hónapban, hogy a gyermek egyre többször eszik éjjelente, míg mások pont az ellenkezőjéről számolnak be. Sokan tapasztalják azt is, hogy ritkábban, ugyanakkor hosszabb ideig táplálkozik a baba. A különböző tapasztalatok miatt sok újdonsült szülő kétségbe esik, azonban amíg a gyermeknek van étvágya, nincs ok az aggodalomra. Az első hónap végére egyébként jellemzően kialakul egy, a baba számára ideális ritmus, melyhez az anyatej termelődése is igazodik. 
A büfizések alkalmával előfordulhatnak visszabukások, főleg akkor, mikor a baba nagyobb adagokat szopizik. Ennek az oka, hogy a gyomor felső záróizomzata ebben a korban még nem fejlődött ki teljesen. Ha néhány milliliter tejet "viszont látunk" egy – egy étkezés alkalmával nem kell megijedni!

 

A baba mozgásfejlődése

A szülők láthatják, hogy gyermekük egyre aktívabban mozgatja a végtagjait. Az első hónapban jellemző mozgás a kezekkel és lábakkal végzett kalimpálás, de megfigyelhető az is, hogy már nyúl a tárgyak felé, sőt, olykor meg is fogja azokat. Egészen két hónapos korig az úgynevezett Moro – reflex is jelen van az életében, amely tulajdonképpen olyan veleszületett mozgásformákat foglal magába, amelyek az életben maradást hivatottak elősegíteni. Ebbe a körbe tartozik a szopó reflex, de megfigyelhető akkor is, ha a baba abba az irányba fordul, amerről megsimogatták az arcát. Az első hónap végére már megfigyelhető, hogy hasra fektetve igyekszik felemelni a fejét, amely nagyon rövid időre sikerülhet is. Ha nem tapasztalnak a szülők ilyesmit, az sem probléma, a második hónapban azonban érdemes erre tudatosan odafigyelni. 

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

A gyermek ebben a korban hang alapján már képes felismerni a szüleit, sőt, az is előfordulhat, hogy sírva fakad, amikor egy számára idegen ember veszi a karjaiba. Édesanyja hangja azonban jellemzően megnyugtatja az ilyen, számára kellemetlen helyzetekben.

Rate this article
1

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat