Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
1-honapos-baba

Az egy hónapos baba fejlődése

Még csak néhány hét telt el a születése óta, de már biztosan felismeri a szülei hangját. 

2020/07/12 17:11

Hihetetlen, de már élete első néhány hetében is észrevehető a gyermeken, ahogyan napról napra változik. Az egy hónapos baba fejlődése egyre látványosabb - érdeklőbbé válik a környezete iránt, ráadásul már az Őt körülvevő új hangokra is odafigyel. Csodálatos időszak ez az újdonsült szülők életében.

Az egy hónapos baba fejlődéseA baba növekedése és súlygyarapodása az első hónapban jól látható. Az egészséges csecsemő az első hónapban körülbelül 400 gr-ot gyarapszik, a hossznövekedése is igen intenzív, havonta átlagosan 2 cm. Természetesen a fejlődés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a gyarapodás. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok az aggodalomra.

 

A gyermek étvágya

Ebben az időszakban a gyermek legideálisabb tápláléka az anyatej, ami mind mennyiségileg, mind minőségileg biztosítja a tápanyagellátást, valamint számos, a növekedést és fejlődést elősegítő hormont is tartalmaz. A babák táplálkozási szokásaival kapcsolatban mindenkinek más élményei vannak. Sok édesanya figyeli meg az első hónapban, hogy a gyermek egyre többször eszik éjjelente, míg mások pont az ellenkezőjéről számolnak be. Sokan tapasztalják azt is, hogy ritkábban, ugyanakkor hosszabb ideig táplálkozik a baba. A különböző tapasztalatok miatt sok újdonsült szülő kétségbe esik, azonban amíg a gyermeknek van étvágya, nincs ok az aggodalomra. Az első hónap végére egyébként jellemzően kialakul egy, a baba számára ideális ritmus, melyhez az anyatej termelődése is igazodik. 
A büfizések alkalmával előfordulhatnak visszabukások, főleg akkor, mikor a baba nagyobb adagokat szopizik. Ennek az oka, hogy a gyomor felső záróizomzata ebben a korban még nem fejlődött ki teljesen. Ha néhány milliliter tejet "viszont látunk" egy – egy étkezés alkalmával nem kell megijedni!

 

A baba mozgásfejlődése

A szülők láthatják, hogy gyermekük egyre aktívabban mozgatja a végtagjait. Az első hónapban jellemző mozgás a kezekkel és lábakkal végzett kalimpálás, de megfigyelhető az is, hogy már nyúl a tárgyak felé, sőt, olykor meg is fogja azokat. Egészen két hónapos korig az úgynevezett Moro – reflex is jelen van az életében, amely tulajdonképpen olyan veleszületett mozgásformákat foglal magába, amelyek az életben maradást hivatottak elősegíteni. Ebbe a körbe tartozik a szopó reflex, de megfigyelhető akkor is, ha a baba abba az irányba fordul, amerről megsimogatták az arcát. Az első hónap végére már megfigyelhető, hogy hasra fektetve igyekszik felemelni a fejét, amely nagyon rövid időre sikerülhet is. Ha nem tapasztalnak a szülők ilyesmit, az sem probléma, a második hónapban azonban érdemes erre tudatosan odafigyelni. 

 

A baba érzelmi és értelmi fejlődése

A gyermek ebben a korban hang alapján már képes felismerni a szüleit, sőt, az is előfordulhat, hogy sírva fakad, amikor egy számára idegen ember veszi a karjaiba. Édesanyja hangja azonban jellemzően megnyugtatja az ilyen, számára kellemetlen helyzetekben.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!