MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Hány tejfoga van a babának?

0
0 Értékelések

A babám arca felhevült, sok a nyála és nyugtalan. Jól jönne néhány tanács, hogyan enyhíthetném a fájdalmát. Egyáltalán mikor jelenik meg az első tejfog?

Szep. 1, 2020

Babák fogzása - mikor jelennek meg az első tejfogak?

 

Fájdalom kísérheti a fogzást

A fogzás bizony fájdalommal járhat. Az íny megduzzad és pár nap leforgása alatt áttör a kicsi fog, amely egyáltalán nem nevezhető kellemes élménynek. Akadnak olyan „szerencsés” babák, akik csak a szokásosnál kicsit puffadtabb arccal és pirosabb popsival vészelik át ezt az időszakot, azonban vannak olyan gyermekek is, akik ennél sokkalta többet szenvednek.

 

Mikor bújnak ki?

Az első tejfog általában a hatodik és tizenkettedik hónap között tör elő az alsó íny közepén. Persze ez nincs kőbe vésve, hiszen az első fog korábban is megjelenhet. Ismertek olyan ritka esetek is, amikor az újszülöttek már foggal jöttek a világra, és vannak olyan gyerekek is, akiknél a tizenkettedik vagy akár a tizennyolcadik hónap előtt sem kezdődik meg a fogzás.

Általában sorrendben először a középső metszőfogak jelennek meg, amelyeket 12 hónapos kor körül az első őrlőfogak követnek, majd 24 hónapos korban jönnek a szemfogak, végül 3 év körül a hátsó őrlőfogak. A gyermekek nem egy időben fogzanak, tehát nincs ok aggodalomra, ha a kisbabád három hónappal le van maradva a vele egyidős unokatestvérétől. Jól jegyezd meg: a fogzásnak semmi köze sincs a fejlődéshez!

 

A nyilvánvaló jelek

A fogzás gyakran együtt jár más, kellemetlen tünetekkel. Ha a kisbabád nyáltermelése erőteljesebb, nyűgös és a szájába veszi az öklét vagy bármit, ami a keze ügyébe kerül, akkor nagyon valószínű, hogy nő a foga. Bizonyos édesanyák olyan egyéb fogzást kísérő jelenségekről számolnak be, mint a kipirosodott fenék, a laza széklet vagy a megduzzadt orcák. Ezek azonban nem komoly tünetek és általában nem is tartanak tovább 48 óránál.

 

Így nyugtasd meg a babád!

Ha a babádnak fájdalmai vannak, és hatékony kezelést szeretnél, akkor kérd a gyermekorvos tanácsát, bár tudnod kell, hogy te magad is enyhíthetsz a kellemetlen helyzeten. Csak meg kell találnod azt, ami a legjobb a babádnak. Például:

 • Csillapíthatod a fájdalmát, ha finoman, simogatva masszírozod az ínyét az előtte gondosan megmosott ujjaddal.
 • A fogzás okozta kellemetlenségek enyhítésére különböző zseléket fejlesztettek ki, amelyek recept nélkül kaphatók a gyógyszertárakban, és csökkentik a fájdalmat.
 • Adj a babádnak rágókát, hogy azt harapdálhassa! A puha vagy folyadékkal feltöltött műanyag a legjobb választás.
 • Az ölelés „terápia” szintén működik a fogzás keményebb időszakaiban. Ilyenkor az extra ölelések és puszik nagyon hasznosak.

 

A ragyogó mosoly kemény munka

Ha a gyermeked tejfogai már kibújtak, lényeges a helyes száj- és fogápolás! Ma már tudjuk, mennyire fontos, hogy rendszeresen mossuk a gyermek fogait attól a pillanattól kezdve, hogy azok áttörik az ínyt. A fogak romlása ugyanis azonnal elkezdődik, ha nem cselekszünk, ráadásul az ápolatlanul hagyott tejfogak késleltethetik a csontfogak megjelenését és később gyengíthetik is azokat. 

 

Íme, néhány jó tanács!

 • Legelőször 6 hónapos kor körül ajánlott elvinned gyermeked a fogorvoshoz, aki ellenőrzi, hogy a fogak és az íny megfelelően fejlődnek-e, illetve dentál-higiénés szaktanácsadást is adhat. Ez egy ideális lehetőség arra is, hogy a gyermeked megbarátkozzon a helyzettel, az eszközökkel és persze a fogorvossal. Fontos, hogy az első élményei pozitívak legyenek, így nem fog félni a rendszeres kontroll vizsgálatoktól sem.
 • Ne adj a babádnak édességet, édes ételeket, sem pedig üdítőket! Kerüld el az olyan rossz szokásokat is, mint a mézbe mártott cumi!
 • 1-2 éves korban még ajánlott, hogy te magad mosd meg a kicsi fogait minden reggel és este. Győződj meg arról is, hogy a gyermeked a fogmosás után alaposan kiöblítette-e a száját!

 

Ha bármiben bizonytalan vagy, nyugodtan fordulj tanácsért a védőnőhöz vagy a gyerekorvoshoz!

 

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat