Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A kalcium jelentős szereppel bír a csontok épségének biztosításában

Kalcium - a csontok építőeleme

A kalcium biztosítja gyermeked egészséges csontfejlődését.

2021/02/19 15:41

Ismert tény, hogy a kalciumnak jelentős szerepe van a csontok épségének biztosításában, de emellett többek között az izomösszehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában, valamint a véralvadásban is nélkülözhetetlen.

A csontok minőségét, szerkezetét, erősségét, teherbírását jelentős mértékben a gyermek- és a serdülőkor táplálkozása határozza meg. Fiatalon, a csontfejlődés, csontnövekedés intenzív időszakában, a táplálékkal elfogyasztott megfelelő mennyiségű kalcium segíti az erőteljes csontrendszer kialakulását.

A kalcium teszi ki testünk ásványi anyagkészletének mintegy felét, egy átlagos testtömegű (kb. 70 kg) egészséges férfiban 1000-1200 gramm, egy átlagos testtömegű (kb. 60 kg) nőben 750-850 gramm kalcium található.

Ennek mintegy 99 százaléka található a csontokban és fogakban, fennmaradó része a lágy szövetek sejtjeiben illetve a sejten kívüli folyadékban van.

A táplálékkal szervezetbe jutó kalcium felszívódása nem túl jó, és hasznosulását több tényező is befolyásolja. Ilyen a szervezet D-vitamin ellátottsága, ezért fontos ennek a vitaminnak a biztosítása a csontfejlődés szempontjából is.

Legfontosabb, legbiztosabb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek. Ezekből az élelmiszerekből a kalciumfelszívódás is jó, valamint D-vitamint is tartalmaznak.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.