MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Kalcium - a csontok építőeleme

0
0 Értékelések

Fontos a kalcium bevitel gyerekeknek, biztosítva az egészséges csontfejlődést.

Feb. 19, 2021

A csontok minőségét, szerkezetét, erősségét, teherbírását jelentős mértékben a gyermek- és a serdülőkor táplálkozása határozza meg. Fiatalon, a csontfejlődés, csontnövekedés intenzív időszakában, a táplálékkal elfogyasztott megfelelő mennyiségű kalcium segíti az erőteljes csontrendszer kialakulását.

A kalcium teszi ki testünk ásványi anyagkészletének mintegy felét, egy átlagos testtömegű (kb. 70 kg) egészséges férfiban 1000-1200 gramm, egy átlagos testtömegű (kb. 60 kg) nőben 750-850 gramm kalcium található.

Ennek mintegy 99 százaléka található a csontokban és fogakban, fennmaradó része a lágy szövetek sejtjeiben illetve a sejten kívüli folyadékban van.

A táplálékkal szervezetbe jutó kalcium felszívódása nem túl jó, és hasznosulását több tényező is befolyásolja. Ilyen a szervezet D-vitamin ellátottsága, ezért fontos ennek a vitaminnak a biztosítása a csontfejlődés szempontjából is.

Legfontosabb, legbiztosabb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek. Ezekből az élelmiszerekből a kalciumfelszívódás is jó, valamint D-vitamint is tartalmaznak.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

0
0
0 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  0
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok