Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A kalcium jelentős szereppel bír a csontok épségének biztosításában

Kalcium - a csontok építőeleme

Fontos a kalcium bevitel gyerekeknek, biztosítva az egészséges csontfejlődést.

2021/02/19 15:41

Ismert tény, hogy a kalciumnak jelentős szerepe van a csontok épségének biztosításában, de emellett többek között az izomösszehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában, valamint a véralvadásban is nélkülözhetetlen.

A csontok minőségét, szerkezetét, erősségét, teherbírását jelentős mértékben a gyermek- és a serdülőkor táplálkozása határozza meg. Fiatalon, a csontfejlődés, csontnövekedés intenzív időszakában, a táplálékkal elfogyasztott megfelelő mennyiségű kalcium segíti az erőteljes csontrendszer kialakulását.

A kalcium teszi ki testünk ásványi anyagkészletének mintegy felét, egy átlagos testtömegű (kb. 70 kg) egészséges férfiban 1000-1200 gramm, egy átlagos testtömegű (kb. 60 kg) nőben 750-850 gramm kalcium található.

Ennek mintegy 99 százaléka található a csontokban és fogakban, fennmaradó része a lágy szövetek sejtjeiben illetve a sejten kívüli folyadékban van.

A táplálékkal szervezetbe jutó kalcium felszívódása nem túl jó, és hasznosulását több tényező is befolyásolja. Ilyen a szervezet D-vitamin ellátottsága, ezért fontos ennek a vitaminnak a biztosítása a csontfejlődés szempontjából is.

Legfontosabb, legbiztosabb kalciumforrásaink a tej és a tejtermékek. Ezekből az élelmiszerekből a kalciumfelszívódás is jó, valamint D-vitamint is tartalmaznak.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!