Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
nestle_beba_tej.jpg

Adhatok tejet a babámnak?

A szilárd táplálékok mellett a babák étrendjének fontos részét képezik a folyékony tejalapú táplálékok is. Miközben szervezetük számára sok fontos és hasznos tápanyagot tartalmaznak ételeik, fontos arra is figyelmet fordítani, hogy ne fogyasszanak túl sok fehérjét.

2020/06/11 09:01

Nem árulunk el nagy titkokat azzal, hogy babád táplálkozási igényei folyamatosan változnak – de vajon tudod, mennyit növekszik a tápanyagszükséglet abban a korban, amikor a csecsemőből kisgyerek válik? 

Kezdjük rögtön egy meglepő adattal: a csecsemőknek – testtömegkilogrammra vonatkoztatva – ötször annyi tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. Ez hihetetlennek hangzik, de gondolj csak bele: a felnőttek testtömege alig-alig változik , azonban a baba rohamtempóban gyarapszik, fejlődik. Az első szülinapjára például megháromszorozza a születési súlyát – azt pedig te, az édesanyja tudod a legjobban, hogy szellemi fejlődése szempontjából mennyit lépett előre, hiszen hosszasan tudod sorolni a baba tudományait. Ehhez a hatalmas változáshoz természetesen tápanyagok egész hadserege kell – de vajon melyek ezek közül a legfontosabbak?

 

Tápanyagok a babának

Az egészséges növekedéshez és fejlődéshez – no meg a lehengerlően lendületes mindennapokhoz – a babádnak mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. A tápanyagok e két alapvető csoportja közötti különbség nem csak a bevinni kívánt mennyiségben rejlik, hanem abban is, hogy milyen célra használja fel ezeket a baba szervezete.

Nézzünk néhány példát arra, hogy mire van szüksége a babának:

 • Vas: oxigént szállít és tárol a vörösvérsejtekben, valamint elősegíti az értelmi fejlődést. A baba szervezetében a születéskor hatalmas vastartalék van, de ezek a raktárak nagyjából 5-6 hónapos korukra kiürülnek.
 • Cink: a sejtek osztódásához és szaporodásához szükséges, valamint szerepet játszik a baba immunrendszerének és nemi szerveinek fejlődésében.
 • Jód: alapvető jelentősége van az agy és a központi idegrendszer kialakulásában és fejlődésében.
 • A-vitamin: a jó látáshoz szükséges.
 • B-vitaminok csoportja felel az ételekből származó energiahasznosításért.
 • Kalcium: fontos az erős fogak és a csontozat kialakulásához.
 • D-vitamin: a kalcium felszívódását segíti elő.

A makrotápanyagok közül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje, ami szükséges az izmok fejlődéséhez, a gyarapodáshoz, és támogatja a baba agyának optimális növekedését is.

Amikor babád már szilárd ételt is eszik és már hús, halak és gabonafélék is szerepelnek a napi menüjében, fehérjefogyasztása jelentősen megnőhet. Így az étrendben lévő fehérje mennyisége az elfogyasztott tej fehérjetartalmával együtt meghaladhatja az 1 és 3 éves kor közötti kisgyerekek számára javasolt napi mennyiséget (13 g/nap). Ez pedig ártalmas lehet a kicsi egészségére nézve, és a későbbi élete során túlsúlyhoz is vezethet.

Emellett azt is fontos tudnod, hogy a gyermekek számára a natúr tehéntej sok szempontból nem megfelelő táplálék – megterhelheti emésztőrendszerüket vagy allergiát válthat ki. Nem véletlen, hogy a gyerekorvosok egészen 3 éves korig javasolják a tehéntej ivó folyadékként történő fogyasztásának kerülését!

 

Akkor mégis mit adhatsz a babának tej helyett?

Egyéves kor körül a babáknak továbbra is szükségük van tejalapú táplálékra.  

Erre a célra érdemes viszont olyan terméket választanod, ami a lehető legkorszerűbb összetételű, valamint megfelel babád életkorának, fejlettségi szintjének, igényeinek, sőt, még finom is.

Mi ezért javasoljuk nektek a BEBA OPTIPRO Junior 1 tejalapú anyatej-kiegészítő tápszert, mely 12. hónaptól adható. A termék receptúrája tartalmazza az OPTIPRO® fehérjénket*, emellett kiegészül a 2’-FL oligoszachariddal, amely szerkezetében megegyezik az anyatejben legnagyobb mértékben előforduló oligoszachariddal. Emellett anyatej-kiegészítő tápszerünk A-, C-, D-vitamint, cinket és vasat tartalmaz, melyek támogatják a baba immunrendszerének megfelelő működését.

*A Nestlé egyedülálló fehérjetechnológiája állítja elő az OPTIPRO® fehérjét.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Kapcsolódó tartalom
Az anyukák értékelése0/5
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.