MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Adhatok tejet a babámnak? - A tehéntej bevezetéséről

5
5/5 1 Értékelések

A tehéntej bevezetésének kérdése hamar megfogalmazódik a szülőkben. A szilárd táplálékok mellett a babák étrendjének fontos részét képezik a folyékony tejalapú táplálékok is. Miközben szervezetük számára sok fontos és hasznos tápanyagot tartalmaznak ételeik, fontos arra is figyelmet fordítani, hogy ne fogyasszanak túl sok fehérjét.

Jún. 8, 2023

Kezdjük rögtön egy meglepő adattal: a csecsemőknek – testtömegkilogrammra vonatkoztatva – ötször annyi tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. Ez hihetetlennek hangzik, de gondolj csak bele: a felnőttek testtömege alig-alig változik , azonban a baba rohamtempóban gyarapszik, fejlődik. Az első szülinapjára például megháromszorozza a születési súlyát – azt pedig te, az édesanyja tudod a legjobban, hogy szellemi fejlődése szempontjából mennyit lépett előre, hiszen hosszasan tudod sorolni a baba tudományait. Ehhez a hatalmas változáshoz természetesen tápanyagok egész hadserege kell – de vajon melyek ezek közül a legfontosabbak?

 

A baba etetése - mire érdemes figyelni a baba etetése során?

 

Tápanyagok a babának

Az egészséges növekedéshez és fejlődéshez – no meg a lehengerlően lendületes mindennapokhoz – a babádnak mikro- és makrotápanyagokra van szüksége. A tápanyagok e két alapvető csoportja közötti különbség nem csak a bevinni kívánt mennyiségben rejlik, hanem abban is, hogy milyen célra használja fel ezeket a baba szervezete.

Nézzünk néhány példát arra, hogy mire van szüksége a babának:

 • Vas: oxigént szállít és tárol a vörösvérsejtekben, valamint elősegíti az értelmi fejlődést. A baba szervezetében a születéskor hatalmas vastartalék van, de ezek a raktárak nagyjából 5-6 hónapos korukra kiürülnek.
 • Cink: a sejtek osztódásához és szaporodásához szükséges, valamint szerepet játszik a baba immunrendszerének és nemi szerveinek fejlődésében.
 • Jód: alapvető jelentősége van az agy és a központi idegrendszer kialakulásában és fejlődésében.
 • A-vitamin: a jó látáshoz szükséges.
 • B-vitaminok csoportja felel az ételekből származó energiahasznosításért.
 • Kalcium: fontos az erős fogak és a csontozat kialakulásához.
 • D-vitamin: a kalcium felszívódását segíti elő.

A makrotápanyagok közül (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje, ami szükséges az izmok fejlődéséhez, a gyarapodáshoz, és támogatja a baba agyának optimális növekedését is.

Amikor babád már szilárd ételt is eszik és már hús, halak és gabonafélék is szerepelnek a napi menüjében, fehérjefogyasztása jelentősen megnőhet. Így az étrendben lévő fehérje mennyisége az elfogyasztott tej fehérjetartalmával együtt meghaladhatja az 1 és 3 éves kor közötti kisgyerekek számára javasolt napi mennyiséget (13 g/nap). Ez pedig ártalmas lehet a kicsi egészségére nézve, és a későbbi élete során túlsúlyhoz is vezethet.

Emellett azt is fontos tudnod, hogy a gyermekek számára a natúr tehéntej sok szempontból nem megfelelő táplálék – megterhelheti emésztőrendszerüket vagy allergiát válthat ki. Nem véletlen, hogy a gyerekorvosok egészen 3 éves korig javasolják a tehéntej ivó folyadékként történő fogyasztásának kerülését!

 

Akkor mégis mit adhatsz a babának tej helyett?

Egyéves kor körül a babáknak továbbra is szükségük van tejalapú táplálékra.  

Erre a célra érdemes viszont olyan terméket választanod, ami a lehető legkorszerűbb összetételű, valamint megfelel babád életkorának, fejlettségi szintjének, igényeinek, sőt, még finom is.

Mi ezért javasoljuk nektek a BEBA OPTIPRO 3 Junior tejalapú anyatej-kiegészítő tápszert, mely 12. hónaptól adható. A termék receptúrája tartalmazza az OPTIPRO® fehérjénket*, emellett kiegészül a 2’-FL oligoszachariddal, amely szerkezetében megegyezik az anyatejben legnagyobb mértékben előforduló oligoszachariddal. Emellett anyatej-kiegészítő tápszerünk A-, C-, D-vitamint, cinket és vasat tartalmaz, melyek támogatják a baba immunrendszerének megfelelő működését.

*A Nestlé egyedülálló fehérjetechnológiája állítja elő az OPTIPRO® fehérjét.

rating review icon
Legfrissebb értékelések

Értékelések átlaga

5
5
1 értékelés

Összefoglaló

 • 5 star
  1
 • 4 star
  0
 • 3 star
  0
 • 2 star
  0
 • 1 star
  0

Új értékelést írok

5
BoSzinti Jan. 18, 2023

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat