Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
A 8 hónapos baba általában már gurulva-kúszva-mászva helyet változtat, nevetgél, és már felismeri apát is.

A 7-8 hónapos baba fejlődése

Minden baba a maga ütemében fejlődik, de általában a 8 hónapos baba általában már gurulva-kúszva-mászva helyet változtat, nevetgél, és már felismeri apát is.

2020/01/20 16:48

A 7. és 8. hónap szó szerint igen mozgalmas és zajos szakasz a csecsemő fejlődésében, hiszen a legtöbb babánál erre az időszakra tehető, hogy valamilyen formában elkezd forgolódással, hátrafelé, kúszva vagy akár már mászva is haladni.

A 7-8 hónapos baba növekedése


Általában hat hónapos kor körül a csecsemőknél egy növekedési ugrás figyelhető meg, ekkor étvágyuk megnövekszik és testük rövid idő alatt óriási fejlődésen esik át. Ez a jelenség a hetedik-nyolcadik hónapra többnyire lezajlik, és a fokozott mozgás miatt a gyarapodás lelassul. Bár az is megeshet, hogy egyes babák ekkorra úgy rákapnak a szilárd ételek ízére, hogy a hozzátáplálásból bőven tudják pótolni az új mozgásokkal ledolgozott kalóriákat. Mindig szem előtt tartandó, hogy a növekedés mértéke minden gyermeknél eltérő lehet, valakinél hamarabb, míg másoknál később indul el a jelentősebb növekedés mind a súlyt, mind a testmagasságot illetően. Amíg a védőnő és a háziorvos rendben találja a csecsemő súlyát és magasságát, nincs ok az aggodalomra.

Fontos fejlemény, hogy ekkorra az újszülött korban még éretlen immunrendszer jelentősen megerősödik, bár természetesen a gyermeked védekezőképessége még rengeteget fog fejlődni a későbbiekben is. Sokan az első előbújt alsó metszőfogacskáknak is örülhetnek!


A baba mozgásfejlődése

Hét-nyolc hónapos korban általában a babáknak már kialakul az igényük és képességük az önálló helyzet és helyváltoztatásra, vagyis már nem maradnak ott, ahová a szülő letette őket. Hasról hátra vagy hátról hasra fordulással arrébb gurulnak, tolatni kezdenek, arcukon túrják magukat előre, sőt, egyes babák már szabályosan kúsznak, esetleg kapaszkodva felállnak, és nézelődnek. Az időszak végére többen már a mászást is próbálgatják, kiülnek oldalra, és bár nem stabilan, de kis ideig támasztás nélkül megülnek.
A gyermek finommotoros mozgásai is fejlődnek, akaratlagosan nyúl a játékokért, kialakul nála a csippentő fogás, sőt, ujjait lassacskán ki tudja egyenesíteni, nincs mindig ökölben a keze, bár a tárgyakat nehezen ereszti még el. Játékait a szájával is felfedezi, mindent szeret megízlelni és megcsócsálni. Örömét leli a dolgok dobálásában vagy összeütögetésében. 


A baba érzelmi és értelmi fejlődése

A 7-8 hónapos baba néhány embert a környezetében már biztonsággal felismer az édesanyján kívül is, és örül a megjelenésüknek; ezzel párhuzamosan elkezd tartani az idegenektől. Már képes megkülönböztetni többféle arckifejezést, köztük az alapvető érzelmeket, mint öröm, harag, meglepettség, szomorúság és undor. Jellemző rá az utánzás, arcodat, mozgásaidat igyekszik lekövetni, és a lelkiállapotodat is gyakran visszatükrözi.

Akaratát szélesebb eszközkészlettel fejezi ki, tehát nem csupán sír, hanem képes dühös lenni, vagy egész testtel ellenállni a neki nem tetsző dolognak. Amit szeretne, arra karjával rámutat, és a hangadást is jobban képes kontrollálni - gügyög, gagyog, ami még nem nevezhető beszédnek, de már informatív lehet számodra. A „nem”-mel való tiltást már megérti, de szót fogadni a legtöbb baba ilyen korban még csak ritkán képes.

Megjelenik a tárgyállandóság, vagyis a csecsemő már sejti, hogy a dolgok akkor is léteznek, ha éppen nem látja azokat, például azért, mert valamivel letakartad, vagy kimentetek egy másik helyiségbe. Az ok-okozati kapcsolatokat is elkezdi felismerni és értelmezni, ezért is érdekli annyira, ha az elejtett vagy eldobott tárgy leesik és hangot ad. Elkezdi észrevenni, ha valami eltér a megszokott rendtől, meglepődik rajta, esetleg zavarhatja is. A szokatlanság érzékelése elengedhetetlen a humorérzék kifejlődéséhez is, ami szintén megjelenik ebben a korban. Innentől fogva tehát játszhatsz vele már kukucsjátékot, vághatsz neki mókás arcokat, vagy másképp bolondozhattok egymással. Nagyon kedves időszak lehet ez a család életében.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

:)

Nagyon jó volt :)

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!