MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Az örökmozgó, aki napi négyszer-ötször eszik

Gyermeked élete első féléve után óriási kedvvel veti magát a világ nonstop felfedezésébe – a kalandok sorához pedig folyamatos energia-utánpótlásra van szüksége.

Ápr. 15, 2020

A baba étkezési szokásainak kialakítása

 

Kezdődnek a kalandok!

Öt vagy hat hónapos korától kezdve a baba hirtelen elkezd érdeklődni a külvilág iránt. Mindenre kíváncsi, és óriási energiákkal kezd a világ felfedezésébe. Intenzív szellemi és fizikai fejlődési életszakaszban van, így születési súlya három éves korára akár meg is négyszereződhet. Ez a nagyszerű és felejthetetlen időszak rengeteg üzemanyagot igényel. A baba étkezései révén nyeri mindazt az energiát, ami a napi kalandokhoz és a pszichomotoros fejlődéshez szükséges.

 

Tele tankkal kezdődik a nap

Míg te mindig úgy érzed, hogy még sokkal többet tudnál aludni, a babád reggel rögtön a maximumon kezd: hiszen ami neked mind ismerős, neki új és izgalmas! A felfedezésekhez persze sok-sok energia kell neki, amit először is a reggeliből tud megszerezni. Ezért fontos, hogy fogyasszon tej alapú ételt és gabonafélét: ez az a kombináció, ami tökéletes alapot szolgáltat a pörgéshez.

Tízórai 

A folyamatos energiaszükséglet fenntartásához azért nem árt beiktatni a tízórait is a napirendbe. Egy lédús gyümölccsel vagy egy kis tálnyi tej alapú péppel nem lőhetünk mellé. Semmiképpen sem adjunk túl nagy mennyiséget, nehogy az ebéd idejére még tele legyen a pocak. 

Ebédidő az új ízek felfedezéséhez

Egy kis szusszanás az első körös nyüzsgés után: jöhet az ebéd. Általánosságban elmondható, hogy az ebédidő a legjobb alkalom arra, hogy új ízekkel ismertesd meg, a baba is sokkal nyitottabb a kulináris felfedezésre, mint ébredés után. Ideális ebéd az apró, de ezerrel robogó szervezetnek: zöldségek (pépesítve, levesben, összetörve vagy kockákra vágva), hús vagy hal megfelelő mennyiségben, tejtermék (tej alapú desszert a korának megfelelően, vagy natúr joghurt idősebb korában) és/vagy egy kis gyümölcs (kompótként, főve és pürésítve, nyersen összetörve vagy reszelve: a választás itt is a baba korától függ).

Az ebédidő nemcsak a fizikai fejlődéshez fontos, kettőtök szempontjából is jó dolog: te büszkén nézed eszegető babádat, ő pedig mindig kíváncsian várja, milyen finomságokkal áll elő az anyukája… ezek is olyan pillanatok, amelyekből szívet melengető emlékek lesznek később.

Uzsonnaidő

Egy kis délutáni szundikálás, és máris folytatódhat az izgalmas nap! A játszótéri kalandokhoz vagy az otthoni nyüzsgéshez persze energia kell: kiindulásként ehhez szükséges egy tökéletes uzsonna. Egy kis tejtermék a kalcium miatt (anyatej vagy tápszer, később joghurt, tejföl vagy túró), gabonafélék a lassan felszívódó szénhidrátok miatt ((tejpép, babakeksz, egy szelet kenyér vagy péksütemény), és persze gyümölcs is kell a kis gyomorba, hogy vitaminokat és rostokat juttasson a szervezetébe.

A babák többsége lelkes rajongója az uzsonnának, de elképzelhető, hogy a te kicsikéd inkább kihagyná – ez esetben inkább hozd egy kicsit előbbre a vacsorát. A túl későre halasztott uzsonna ugyanis elveheti az étvágyat a vacsorától, márpedig ez az étkezés rendkívül fontos a nyugodt éjszakai pihenés szempontjából.

Egy jó vacsora a békés alvásért

A zsúfolt nap végén a babád hiába fáradt, fel van dobva a sok élménytől, és még csak most következik majd az egyik kedvenc kalandja: a fürdés barátaival, a gumikacsával és a halacskával.

Segíts neki lecsillapodni, készíts egy olyan vacsorát, melynek elfogyasztása után békés éjszakai alvásnak néztek elébe. Ez lehet egy összetett, tartalmas leves vagy zöldségekből és gabona alapú élelmiszerből álló püré (barnaarizs, tört burgonya, jól megfőzött tésztadarabkák, ízletes kuszkusz stb.), valamint egy kis tejtermék, kevés hús és gyümölcs is szóba jöhet.

 Egy kacagásban és izgalmas kihívásokban gazdag nap ezzel véget ért, de holnap újból elkezdődnek a felfedezések – az édes álmokkal teli éjszaka után mindez gyerekjáték lesz.

 

A helyes étkezési szokások kialakítása most történik

Az étkezések nem csak azért fontosak, hogy a babád kellő mennyiségű energiát gyűjtsön: ez az időszak kulcsfontosságú a helyes étlezési szokások, az egészséges életmód alapjainak kialakításához.

Talán nem is kell mondanunk, de van néhány dolog, amire a babának semmi szüksége sincs: a cukros üdítők, az üres kalóriákat tartalmazó édességek, a csokoládé teljesen feleslegesek. Ha nagy is a kísértés, ne engedj a cukros desszertek vonzásának, az uzsonna ne csak sütiből és kekszből álljon, a vacsora végén pedig ne adj édes desszerteket.

Rate this article
5