Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Az örökmozgó, aki napi négyszer-ötször eszik

Az örökmozgó, aki napi négyszer-ötször eszik

Gyermeked élete első féléve után óriási kedvvel veti magát a világ nonstop felfedezésébe – a kalandok sorához pedig folyamatos energia-utánpótlásra van szüksége.

2020/04/15 10:58

Gyermeked már nem is annyira pöttöm, naponta négyszer-ötször eszik már! Élete első féléve után már nem is az a kérdés, hogy mit adj neki enni, hanem hogyan és mikor egyen a kicsi.

A baba étkezési szokásainak kialakítása

 

Kezdődnek a kalandok!

Öt vagy hat hónapos korától kezdve a baba hirtelen elkezd érdeklődni a külvilág iránt. Mindenre kíváncsi, és óriási energiákkal kezd a világ felfedezésébe. Intenzív szellemi és fizikai fejlődési életszakaszban van, így születési súlya három éves korára akár meg is négyszereződhet. Ez a nagyszerű és felejthetetlen időszak rengeteg üzemanyagot igényel. A baba étkezései révén nyeri mindazt az energiát, ami a napi kalandokhoz és a pszichomotoros fejlődéshez szükséges.

 

Tele tankkal kezdődik a nap

Míg te mindig úgy érzed, hogy még sokkal többet tudnál aludni, a babád reggel rögtön a maximumon kezd: hiszen ami neked mind ismerős, neki új és izgalmas! A felfedezésekhez persze sok-sok energia kell neki, amit először is a reggeliből tud megszerezni. Ezért fontos, hogy fogyasszon tej alapú ételt és gabonafélét: ez az a kombináció, ami tökéletes alapot szolgáltat a pörgéshez.

Tízórai 

A folyamatos energiaszükséglet fenntartásához azért nem árt beiktatni a tízórait is a napirendbe. Egy lédús gyümölccsel vagy egy kis tálnyi tej alapú péppel nem lőhetünk mellé. Semmiképpen sem adjunk túl nagy mennyiséget, nehogy az ebéd idejére még tele legyen a pocak. 

Ebédidő az új ízek felfedezéséhez

Egy kis szusszanás az első körös nyüzsgés után: jöhet az ebéd. Általánosságban elmondható, hogy az ebédidő a legjobb alkalom arra, hogy új ízekkel ismertesd meg, a baba is sokkal nyitottabb a kulináris felfedezésre, mint ébredés után. Ideális ebéd az apró, de ezerrel robogó szervezetnek: zöldségek (pépesítve, levesben, összetörve vagy kockákra vágva), hús vagy hal megfelelő mennyiségben, tejtermék (tej alapú desszert a korának megfelelően, vagy natúr joghurt idősebb korában) és/vagy egy kis gyümölcs (kompótként, főve és pürésítve, nyersen összetörve vagy reszelve: a választás itt is a baba korától függ).

Az ebédidő nemcsak a fizikai fejlődéshez fontos, kettőtök szempontjából is jó dolog: te büszkén nézed eszegető babádat, ő pedig mindig kíváncsian várja, milyen finomságokkal áll elő az anyukája… ezek is olyan pillanatok, amelyekből szívet melengető emlékek lesznek később.

Uzsonnaidő

Egy kis délutáni szundikálás, és máris folytatódhat az izgalmas nap! A játszótéri kalandokhoz vagy az otthoni nyüzsgéshez persze energia kell: kiindulásként ehhez szükséges egy tökéletes uzsonna. Egy kis tejtermék a kalcium miatt (anyatej vagy tápszer, később joghurt, tejföl vagy túró), gabonafélék a lassan felszívódó szénhidrátok miatt ((tejpép, babakeksz, egy szelet kenyér vagy péksütemény), és persze gyümölcs is kell a kis gyomorba, hogy vitaminokat és rostokat juttasson a szervezetébe.

A babák többsége lelkes rajongója az uzsonnának, de elképzelhető, hogy a te kicsikéd inkább kihagyná – ez esetben inkább hozd egy kicsit előbbre a vacsorát. A túl későre halasztott uzsonna ugyanis elveheti az étvágyat a vacsorától, márpedig ez az étkezés rendkívül fontos a nyugodt éjszakai pihenés szempontjából.

Egy jó vacsora a békés alvásért

A zsúfolt nap végén a babád hiába fáradt, fel van dobva a sok élménytől, és még csak most következik majd az egyik kedvenc kalandja: a fürdés barátaival, a gumikacsával és a halacskával.

Segíts neki lecsillapodni, készíts egy olyan vacsorát, melynek elfogyasztása után békés éjszakai alvásnak néztek elébe. Ez lehet egy összetett, tartalmas leves vagy zöldségekből és gabona alapú élelmiszerből álló püré (barnaarizs, tört burgonya, jól megfőzött tésztadarabkák, ízletes kuszkusz stb.), valamint egy kis tejtermék, kevés hús és gyümölcs is szóba jöhet.

 Egy kacagásban és izgalmas kihívásokban gazdag nap ezzel véget ért, de holnap újból elkezdődnek a felfedezések – az édes álmokkal teli éjszaka után mindez gyerekjáték lesz.

 

A helyes étkezési szokások kialakítása most történik

Az étkezések nem csak azért fontosak, hogy a babád kellő mennyiségű energiát gyűjtsön: ez az időszak kulcsfontosságú a helyes étlezési szokások, az egészséges életmód alapjainak kialakításához.

Talán nem is kell mondanunk, de van néhány dolog, amire a babának semmi szüksége sincs: a cukros üdítők, az üres kalóriákat tartalmazó édességek, a csokoládé teljesen feleslegesek. Ha nagy is a kísértés, ne engedj a cukros desszertek vonzásának, az uzsonna ne csak sütiből és kekszből álljon, a vacsora végén pedig ne adj édes desszerteket.

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Összefoglaló

Nekünk még hátra van, de jó volt olvasni egy ilyen összefoglalót hogy mikor mit adjak majd neki amikor elkezdjük a hozzátáplálast.

avatar

Vacsi, uzsi, tejpép

Szeretném a tejpépet kipróbálni, nézegettem is... de most hogy olvastam a cikket, megerősítettetek benne, hogy megkóstoltassam a kisfiammal. :) Most kezdjük majd az uzsit és a vacsit, szóval ez a cikk is hasznos volt. ;)

avatar

Jól összefoglal

Még csak 1 etkezest valtottunk ki teljesen, de nem sietunk sehova

avatar

Gratulálás

Nagyon jó cikk. Tetszett. Használni fogom a mindennapokban

avatar

Imádtam

Nagyon tündérien írja le a napot. Kedvenc a pancsi a barátaival. Hál isten megerősítet, hogy helyesen táplálom a manómat :)

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!