Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
8-honapos-baba-taplalas

Hozzátáplálás 7-8 hónapos korban

Benne vagytok a hozzátáplálás sűrűjében, kóstolgassatok kitartóan, étkezzetek egészségesen és táplálóan, lassanként vezessétek be a glutént.

2019/01/18 15:02

Egy 7-8 hónapos csecsemő már nagyságrendekkel többet eszik, mint egy fél évnél fiatalabb baba. Ennek oka a hat hónapos kor körül fellépő növekedési ugrás - ebben a korban a baba már jóval többet mozog, valamint ekkorra sok baba már nemcsak kóstolgatja a szilárd ételeket, hanem nagyobb mennyiséget is fogyaszt belőlük, nem ritkán kiváltva egy anyatejes vagy tápszeres étkezést. Viszont ezek felszívódása még kevésbé tökéletes, és általában kevesebb kalóriát is tartalmaznak, mint az anyatej vagy a tápszer.

Ételtípusok a babák hozzátáplálása során

 

Pépek-kásák

Az anyatej még mindig a legegészségesebb táplálék a babádnak, ezért ha tehetitek, folytassátok az anyatejes táplálást. Az anyatej vagy tápszer mellett azonban a hetedik hónapra bizonyára már ti is elkezdtetek bevezetni szilárd ételeket. Ha mégsem, mert gyermeked fejlődésben még nem állt készen, vagy még nem érdeklődött a szilárd ételek iránt, már szinte biztosan nem kell tovább halogatnotok a nagy találkozást. A hozzátáplálás első ételeként gluténmentes pépeket ajánlott kóstoltatni a babával, mert ezek ritkán allergizálnak, magas a tápértékük, és az ízük sem üt el élesen az anyatejétől vagy a tápszerétől. Viszont mivel a csecsemőtáplálással foglalkozó szakemberek azt ajánlják, hogy a glutént legkésőbb hét hónapos kor előtt vezessük be, ezért a gluténtartalmú gabonákból (búza, árpa, rozs, zab) készült pépek, kásák kóstoltatását sem tanácsos tovább halogatni, ha eddig elmaradt.


Zöldségek és gyümölcsök

Az enyhe ízvilágú pépek mellett a babádat a zöldségek és gyümölcsök ízével is meg kell ismertetned. Egyszerre csak egyféle új ételt javasolt bevezetni az étrendbe, egyrészt mert így meg tudod figyelni az esetleges érzékenységet, másrészt nem terheled túl babádat az új élményekkel, van ideje megszokni az addig idegen ízeket. Érdemes olyan zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdeni, amelyeket te magad is gyakran és szívesen fogyasztasz. Előfordulhat, hogy ennek ellenére gyermeked elsőre elutasít egyes újdonságokat. Ezt ne tekintsd úgy, hogy máris kialakult ízlése van, és nem is érdemes tovább bajlódnod az adott étel bevezetésével – egy-egy szokatlanabb íz megszokásához sokszor nyolc, sőt, esetenként akár 15 kóstoltatás is szükséges lehet. Kitartónak kell lenned, mert részben ezen múlhat, hogy gyermeked a későbbiekben mennyire lesz válogatós, és mennyire táplálkozik változatosan.

A zöldségek kapcsán fontos felhívnunk a figyelmedet, hogy a hozzátáplálási útmutatókban gyakran a lista élén szereplő és nagyon egészséges sárgarépát és céklát ilyen korú babának csak bébiétel formájában vagy külön ellenőrzött termelőtől vásárolva szerezd be, mert ezekben a gyökérzöldségekben felhalmozódhat a nitrát, amely nyolc hónapos kor alatti gyermekekben elkékülést (cianózis) okozhat. Az ellenőrzött kész vagy gyári bébiételek továbbá azért is praktikusak, mert az egyes zöldségek és gyümölcsök különleges elkészítési módjuknak köszönhetően (pl.: az eperből eltávolítják az allergiát okozó magokat) a szokványos formájukhoz képest korábban is adhatóak, az ajánlott kor fel van tüntetve az üvegeken. 

Az általános szabály az, hogy egy ételfajta bevezetését tehetjük későbbre, az ajánlásoknál korábbra viszont ne hozzuk előre.


Fehérjék, zsiradékok

A szénhidrátban gazdag gabonapépek és a rost- és vitamindús pürék mellett a zöldség-gyümölcsökhöz hasonló fokozatossággal a fehérjéket (húsok, tejtermékek, hüvelyesek) és zsiradékokat is bevezetheted gyermeked étrendjébe, majd arányukat emelheted az ételekben, hogy a pépek és főzelékek kellően tápláló étkezést biztosítsanak a babádnak.


Az evés öröme

Bevezethetsz néhány fűszernövényt is, például citromfüvet, sáfrányt, petrezselymet vagy fokhagymát, hogy ezek ízeivel is fokozatosan megbarátkozzon a kicsi; sok esetben ez még az ételek iránti lelkesedést is növeli. Az ételek megkedvelését azzal is elősegítheted, hogy amikor a gyermeked már képes a kezébe fogni a dolgokat, adsz neki egy darab puhára főtt zöldséget vagy puha gyümölcsöt (pl.: főtt burgonya, hámozott érett őszibarack vagy banán), hogy önállóan fedezhesse fel az evés és az étel nyújtotta örömöket.
Az egészséges táplálkozásra nevelést ebben az időben már semmiképp sem tévesztheted szem elől, és sose feledd, a legfontosabb, hogy jó példával járjatok elöl abban, hogy mit, mennyit, mikor és hogyan esztek. További útbaigazítást és jó tanácsokat a Hozzátáplálási Kisokosunkban olvashatsz.
 

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése5/5
avatar
avatar

Hozzátáplálás

Köszönöm a recepteket

Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!