MyFeed Personalized Content
7-8 hónap
Cikk
Add this post to favorites

Mit tegyek, ha sírva ébred a baba?

Miért sír fel a baba álmában? Jól jönne néhány jó tanács, mert egy kicsit aggódom… 

Jún. 12, 2023

Mit tegyél, ha sírva ébred a baba? Ne aggódj, tippekkel segítünk!


Maradj nyugodt, akkor is, ha többször előfordul, hogy a gyermeked az éjszaka kellős közepén a legszebb álmodból ébreszt fel a sírásával! Ez egy természetes és átmeneti időszak, amelyen a gyermekek többsége általában 6 hónapos korától 5-6 éves koráig átesik. Ez a fajta alvási „rendellenesség” fontos szerepet játszik a gyereked szellemi és érzelmi egyensúlyának a kialakulásában. Kövesd tanácsainkat, hogy megértsd és helyesen kezeld a baba rémálmait és az éjszakai rettegést!

 

Segítség, támadnak a szörnyek!

A rémálmok általában három éves kor körül kezdődnek és egészen öt éves korig is eltarthatnak. Rendszeresen az éjszaka vége felé, a REM alvási szakasz alatt gyakoriak.

Sárkányok, szörnyek, szellemek – számos ijesztő teremtmény, amely betölti a gyerekek éjjelét. Ebben a korban teljesen természetes, hogy a gyermek félelmei a rémálmok révén törnek felszínre. Előfordulhat, hogy a rajzfilmben láttak egy ijesztő kutyát vagy a mesében egy boszorkányt. Ezek a szereplők az éjjel visszatérhetnek, hogy kísértsenek. A gyerekek a rémálmaikon keresztül fejezik ki szorongásaikat, szomorúságukat és izgatottságukat is. A fejlődésüknek ez egy természetes állomása, amely építi a tudatukat.

 

Hogyan kezeljem? 

Csak természetesen, úgy, hogy megnyugtatod a babádat! Ne dramatizáld túl a félelmét, de ne is csinálj úgy, mintha nem vennél róla tudomást! Egyszerűen csak magyarázd el, hogy szörnyek nincsenek! Ha megnyugtattad, a kicsi vissza fog aludni. Beszélj vele másnap a rajzfilmről vagy a könyvről, ami megijesztette! Olvassátok el vagy nézzétek meg újra együtt a könyvet vagy a rajzfilmet, hogy a gyermeked túlléphessen a félelmén!

 

Éjszakai rettegés: ijesztő, de ártalmatlan

Az éjszakai rettegés nem azonos a rémálommal, mivel ez előbbi csak éjszaka következik be a nem REM alvási szakaszban, illetve gyakrabban fordul elő 4-8 éves kor között. Szemben a rémálmokkal, az éjszakai rettegés alatt a gyermekek nem ébrednek fel. Felülnek nyitott szemmel az ágyban és folyamatosan sikítanak, egészen leizzadhatnak, miközben továbbra is alszanak. Ijesztő, de semmi értelme felébreszteni az éjszakai rettegés közepette a kicsiket, hiszen nem értik, miért teszed. Az éjszakai rettegés csupán néhány percig tart és a gyerekek maguktól megnyugszanak. Másnap pedig nem is emlékeznek semmire.

Az éjszakai rettegés egyik lehetséges oka lehet a kialvatlanság. Az éjszakai sírás lehetővé teszi, hogy a gyermek kifejezze az aggodalmát, izgatottságát bármilyen új, az életében bekövetkezett eseménnyel kapcsolatban (például iskolakezdés, kistestvér születése stb.).

 

Amennyiben az éjszakai rettegést a kialvatlanság okozza, fektesd le a kicsit korábban, vagy hosszabbítsd meg a délutáni alvásidőt! Ügyelj arra, hogy a gyerek ne kerüljön túl későn ágyba, így nem borul fel a szokásos alvásritmusa! Ha az éjszakai rettegés tartóssá válik, beszélj a gyermekorvossal, aki tanácsot fog adni a témával kapcsolatban!

 

Mi segíthet?

Így lehetnek békésebbek az éjszakák!

 • Kapcsolj be éjszakai fényt a gyerekszobában! Megnyugtatja a kicsit, ha éjszaka felébred.
 • Hagyd résnyire nyitva az ajtót, hogy beszűrődjön egy kis fény a nappaliból! Így a kicsi nincs teljesen elzárva a külvilágtól, és megnyugszik.
 • Az esti rituálé részeként iktass be egy gyors szoba „ellenőrzést”, kukkantsatok be az ágy alá, énekelj altatódalt, mondj egy mesét vagy egyszerűen öleld meg szorosan! Mindez segíthet abban, hogy könnyebben ágyba bújjon a gyermek. Azt azonban ne felejtsd el, hogy egyedül kell elaludnia!
 • A gyermek kedvenc játéka segíthet a szörnyek elűzésében is.
 • Ha a babádnak több ölelésre van szüksége, hogy nagyobb biztonságban érezze magát, néha megteheted, hogy egy rövid időre magaddal viszed a saját ágyadba. Ügyelj azonban arra, hogy ez csak nagyon ritkán forduljon elő, és ne tartson tovább pár percnél alkalmanként! A kicsinek ezután vissza kell mennie a saját ágyába.

 

A te babád is sírni kezd, amikor besötétedik? Tudd meg, miért!

Laura, Bence anyukája:

„A kisfiamnak gyakran vannak rémálmai. Azt találtam ki, hogy készítek egy rémálom csapdát. Fogtam egy régi cipős dobozt, kiszíneztem, majd az ágya alá raktuk. Azóta nem ébred fel éjszaka!” 

Rate this article
0

Csatlakozz a Baby & me Clubba!

MVP Logo

Ismerd meg a regisztráció előnyeit

 • Letölthető kisokosok

  Hozzáférhetsz letölthető kisokosokhoz, receptkönyvekhez, útmutatókhoz

 • Hírlevél feliratkozás

  Várandósságod heteihez, majd kisbabád fejlődésének pontos üteméhez igazodó hírlevelekkel várunk

 • Szakértői támogatás

  Szakértői tanácsokkal, tippekkel várunk

 • Kuponok és ingyenes termékminták

  Használd ki a Club tagság előnyeit és igényelj kuponokat, termékmintákat