Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X

Az ellenálló-képesség nagyágyúi

 

A fertőzések ellen erős immunrendszerre van szükség – tudod, melyik a szervezet két legerősebb harcosa a betegségekkel szemben?

2016/09/26 15:00

Vas – az ellenállás eleme

Születéskor a babád teletöltött vasraktárral jön a világra, hiszen a várandósság során a véreden keresztül bőségesen feltankolt ebből a nagyon értékes ásványi anyagból. Mikorra a babád eléri a negyedik hónapot, a vastartalékai csökkenni kezdenek, a hatodik hónap végére pedig szinte teljesen ki is merülnek – a hiányt ezért muszáj pótolni.

De miért is olyan fontos a babának a vas?

A válasz egyetlen szó: ellenálló-képesség.  A vas központi szerepet játszik az immunrendszer működésében, így segíti a babát, hogy megőrizhesse egészségét. A vas emellett elengedhetetlen a hemoglobin termeléséhez, ami a vérben történő oxigén szállításáért felelős.

A vashiány még egy felnőttet is erősen megvisel, ám egy fejlődő szervezet esetében sokkal komolyabb gondokkal jár. Ha alacsony a vasszint, az oxigén képtelen eljutni a sejtekhez, és ez fejlődési rendellenességeket eredményezhet. Ezeknek a problémáknak nagy része ráadásul csak jóval később derül ki, és olyan károkat okozhat, amelyeket nagyon nehéz már orvosolni.

Amíg a babádat szoptatod vagy tápszerrel eteted, nem kell foglalkoznod a vaskérdéssel, mivel a baba így hozzájut a szükséges vasmennyiséghez. Amikor viszont elkezded a hozzátáplálást, nagyon fontos, hogy a baba étrendjét úgy alakítsd ki, hogy véletlenül se maradjanak ki a vastartalmú ételek.

 

Vastartalmú ételek

Szinte mindenki tudja, melyik az a két élelmiszer, amely a legtöbb vasat tartalmazza - a sóska, spenót és a máj. De gondoltad volna, hogy a spenótból bármennyit is eszik a baba, csak nagyon kevés vasat tud bevinni a szervezetébe?

Nézzük a magyarázatot: a növényi eredetű ételekben vas olyan formában van jelen, hogy nagy része képtelen hasznosulni a szervezetben. Pontosan ezért az igazán értékes vasforrást a következők jelentik, mert belőlük a vas közvetlenül szívódik fel, majdnem teljes mértékben:

 • belsőségek
 • hal
 • csirkehús
 • marhahús
 • gabonafélék
 • a babák számára készített gabonakészítmények és pépek.

 

Fontos! A vas igazán hatékonyan akkor tud felszívódni a szervezetben, ha C vitamint is fogyaszt a baba.

 

C-vitamin

C-vitamin jelenlétére tehát mindenképpen szükség van a szervezetben, hogy a vas képes legyen felszívódni, illetve hasznosulni. Ezért tervezd meg úgy a baba táplálását, hogy a vastartalmú ételekkel együtt C-vitaminban gazdag fogásokat is adj a babának – ezzel tudod biztosítani a szuper ellenálló-képesség kialakítását és fenntartását.

Amit tehát fontos megjegyezned: a C-vitamin segíti a vas felszívódását, így együtt vesznek részt aktívan a baba fertőzések elleni védelmében.

A gyümölcsfélék közül a citrusok tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, de ezeket általában egyéves kor előtt nem javasolják a gyerekorvosok. Ezért a hozzátáplálás során a következő ételekből tudja a babád beszerezni a szükséges C-vitamint:

 • brokkoli
 • karfiol
 • édesburgonya
 • sárgadinnye.

 

Reméljük, ez az összefoglaló hasznos volt a vas és C-vitamin összefüggésének megértéséhez, és most már semmi akadálya sem lesz annak, hogy a babád immunrendszere és ellenálló-képessége alapján valódi vasgyúróvá váljon – a te legnagyobb büszkeségedre.

Tovább

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni, egy élethosszig tartó utazás! Segítünk megtenni az első lépéseket, felkészülni és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra!

 • Többet megtudhatsz a baba táplálkozásáról
 • Használhatod interaktív eszközeink
 • Kérdéseidre akár több választ is kaphatsz
 • Időben értesülszhetsz különleges ajánlatainkról

Kezdd el!

Kapcsolódó tartalom
Vélemények a cikkről