Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
Az ellenálló-képesség nagyágyúi

Az ellenálló-képesség nagyágyúi

A fertőzések elleni védelemhez erős immunrendszerre van szükség – tudod, hogy mely tápanyagok segítik a szervezetünket a betegségek elleni harcban?

2020/09/26 15:00

Baba immunrendszer erősítés - táplálék igazi vasgyúró babáknak!

 

Vas – az ellenállás eleme

Várandósságod során a babád alaposan feltankol vasból, tartalékai azonban a születése utáni negyedik hónapban csökkenni kezdenek, a hatodik hónap végére pedig teljesen ki is merülnek, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő bevitelről, hogy ne lépjen fel vashiány!

De miért is olyan fontos a babának a vas?

A válasz egyetlen szó: ellenálló-képesség.  Ez a nagyon értékes ásványi anyag ugyanis központi szerepet játszik az immunrendszer működésében, így az egészség megőrzésében. A vas emellett elengedhetetlen a vérben történő oxigén szállításáért felelős hemoglobin termeléséhez is.

A vashiány még egy felnőttet is erősen megvisel, ám egy fejlődő szervezet esetében sokkal komolyabb gondok okozója lehet. Alacsony vasszintnél az oxigén nem tud eljutni a sejtekhez, ami fejlődési rendellenességekhez vezethet. Ezeknek a problémáknak nagy része ráadásul csak jóval később derül ki, nehezebben orvosolható problémákat okozva.

Az anyatejes vagy tápszeres táplálás mellett a baba 4-6 hónapos koráig nem kell foglalkoznod a vaskérdéssel, hiszen a baba ekkor még hozzájut a szükséges vasmennyiséghez. Ám amint elkezded a hozzátáplálást, a szakmai javaslatok szerint 4-6 hónapos kor körül, nagyon fontos a baba étrendjét úgy kialakítanod, hogy még véletlenül se maradjanak ki a vastartalmú ételek!

 

Vastartalmú ételek

Szinte mindenki tudja, melyik az a három élelmiszer, amely a legtöbb vasat tartalmazza - a sóska, spenót és a máj. De gondoltad volna, hogy a spenótból bármennyit is eszünk, ebből az értékes tápanyagból csak nagyon kevés hasznosul a szervezetünkben?

De mi lehet a magyarázat? A növényi eredetű ételekben a vas olyan formában van jelen, hogy nagy része képtelen hasznosulni a szervezetben. Az igazán értékes vasforrásokból viszont a vas közvetlenül, majdnem teljes mértékben felszívódik: 

 • belsőségek
 • hal
 • csirkehús
 • marhahús

 

Fontos! A vas akkor tud igazán hatékonyan felszívódni a szervezetünkben, ha vele együtt C-vitamint is fogyasztunk!

 

C-vitamin

C-vitamin jelenlétére mindenképpen szükségünk van, többek között a vas felszívódása, hasznosulása miatt is. Ezért tervezd meg úgy a baba táplálását, hogy a vastartalmú ételekkel együtt C-vitaminban gazdag ételekkel is kínáld őt!

A hozzátáplálás során babád a következő ételekből tudja beszerezni a szükséges C-vitamint:

 • paprika
 • ribizli
 • narancs
 • petrezselyem
 • citrom
 • nyers kelkáposzta
 • őszibarack
 • brokkoli

 

Amit tehát fontos megjegyezned: a baba fertőzésekkel szembeni védelmében több más tápanyag mellett a C-vitaminnak és a vasnak is fontos szerepe van!

 

Reméljük, ez az összefoglaló hasznos volt a vas és C-vitamin összefüggésének megértéséhez, és most már semmi akadálya sem lesz annak, hogy a babád immunrendszere és ellenálló-képessége alapján valódi vasgyúróvá váljon – a te legnagyobb büszkeségedre!

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

 • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
 • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
 • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
 • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!