Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Cikk megosztása
X
egyeves-baba-fejlodese

Az egy éves baba fejlődése

Babád elég nagy már a labdázáshoz és dömperezéshez, és talán az első lépéseit is megteszi. Életkori sajátosság az agresszió, erre érdemes odafigyelned.

2021/01/20 16:24

Boldog első születésnapot kívánunk! Gyermeked elérte az egyéves kort, így mostantól hivatalosan már nem is csecsemőnek, hanem kisdednek számít. Ez természetesen önmagában semmilyen drámai változást nem takar, hiszen gyermeked szépen lassan, fokozatosan vált a gyámoltalan újszülöttből szilárd ételeket fogyasztó, változatosan kommunikáló és megállíthatatlan egyévessé. A mozgásfejlődés fontos állomásain vagytok túl, egyes gyerekek egyéves korra már el is indulnak.

A csecsemő növekedéseA tankönyvek szerint az átlagos kisbaba 3,5 kilogrammról 9-10 kilogrammra növekszik egyéves korára, vagyis majdnem megháromszorozza a testsúlyát. Ez persze nem szigorúan értendő, hiszen például egy 5 kilóval született csecsemőnek egyéves korára nem kell elérnie a 15 kg-ot (de ha eléri, az sem gond), és számos további tényező is befolyásolja, hogy mi számít egészséges egyéni gyarapodásnak. Az a fontos, amit a gyermekorvos és a védőnő mond a gyermek egyéni fejlődéséről: ha szerintük az rendben van, nincs ok az aggodalomra. A második életévben a gyarapodás általában jelentősen lassabb, összesen két kilogramm pluszra számíthatunk az elkövetkező 12 hónap alatt, ám ez szintén nincs kőbe vésve.


A baba mozgásfejlődéseAz egy év körüli baba már gyakorlottan mászik, és villámgyorsan járja körbe a különböző terepeket. Nagyon kell rá figyelned, mert veszélyérzete viszont ekkor még elég fejletlen. A bútorokat vagy felnőtt kezét fogva feláll, és kapaszkodva lépeget. Egyes gyerekek már önállóan járni is elkezdenek de ne ess kétségbe, ha a szemed fénye még nem tart itt, ezzel bőven ráér másfél éves koráig.

Az etetést nagyban segíti, hogy a kicsi már támaszték nélkül is stabilan ül, pohárból iszik, és már érdemes saját kanalat is adni a kezébe, mert valószínűleg szívesen próbálkozik az önálló evéssel, még ha ez kicsit több piszokkal is jár. A kanálhasználatkor előfordulhat, hogy azt veszed észre, egyik kezébe gyakrabban veszi az eszközt, mivel az oldalpreferencia ekkoriban kezd körvonalazódni.

A gyermek állóhelyzetben képes lehajolva vagy leguggolva felvenni a tárgyakat, egyik kezéből a másikba adni őket, valamint céltudatosan dobni, mindezek miatt igen kedvelt játéka lehet a labdázás. Ebben a korban a mindenféle tologatható és pakolható dolog nagy kedvenc lehet - a dömpertől a játék babakocsiig számos hasznos játék "eszköze" lehet a kicsiknek. 


A baba érzelmi és értelmi fejlődéseA fejlődés természetes velejárójaként megjelenhet a fizikai agresszió, a kisded megmarhat, megharaphat másokat vagy akár téged is. Ez életkori sajátosság, nem nevelési hiba, mindazonáltal ne hagyd szó nélkül a viselkedését, mert ebből fogja megtanulni, hogy az indulatát nem szabad ilyen formában kimutatnia.

Az egyéves gyermek egy-két szót már használ, bár ezeket talán csak te érted még meg. Beszédében reprodukálja a kérdés és a felszólítás hangsúlyát. Ezzel párhuzamosan viszont nagyon sok szót felismer, az ismert tárgyakra nevük puszta említése alapján is képes rámutatni. Kéréseidet többnyire szintén megérti, és egyre többször meg is teszi, amit mondasz neki. Ha egy tiltásnak megfelelően cselekszik, dicsérd meg, viszont ne szidd le, ha nem sikerült azt megtennie. 

Kialakul a ritmusérzék, a baba mondókák ütemét ritmikusan utánozza, és szeret veled együtt tapsolni vagy dobolni a tárgyakon. Zsírkrétával papírlapra lengőfirkát készít, a könyveket ügyesen lapozza (azért vékonylapos Petőfi összest még ne adj a kezébe). Mivel a baba a kezeivel ügyesen bánik, de valószínűleg még nemigen beszél, szavak helyett gesztusnyelven is kommunikálhattok, a lényeg, hogy megértsétek egymást.

 

[[{"fid":"30416","view_mode":"wysiwyg","fields":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[hu][0][value]":"lengofirka","field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"wysiwyg","field_file_image_alt_text[hu][0][value]":"lengofirka","field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"alt":"lengofirka","class":"media-element file-wysiwyg","data-delta":"1"}}]]- Lengőfirka. (A kép forrása: https://ovonok.hu)

Tovább

Kapcsolódó tartalom

Legyél Te is a Nestlé Baba közösségének tagja!

Szülőnek lenni egy élethosszig tartó utazás. Segítünk felkészülni, megtenni az első lépéseket és minél gondtalanabbá varázsolni ezt számodra.

  • babataplalasTudj meg többet a kicsik táplálásáról
  • nestlebaba-kalkulatorLetölthető anyagokkal várunk
  • nestle-fogyasztoi-szolgalatVálaszt kaphatsz kérdéseidre
  • Iratkozz fel személyre szabott elektronikus hírleveleinkre
Az anyukák értékelése0/5
avatar
Keresés

Nem találod, amit keresel?
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.

Úgy tűnik, már regisztrált felhasználó vagy

Jelentkezz be, hogy élvezhesd a Nestlé Baba Közösség tagjainak szóló előnyöket! Kattints ide a bejelentkezéshez!